Ако търсите освежаване в горещите дни и не искате да посягате към прекалено подсладените лимонади от магазина, имаме отлични и 100% натурални съвети за вас.
Всички лимонади са овкусени само със сладки и пресни плодове и билки.
Забравете за изкуствените подсладители и газираната минерална вода.
Най-доброто освежаване може да се намери само сред чистата природа.
Имаме нужда от:
Плодове: можете да изберете всякакъв вид плодове с изключение на банани.
Винаги се уверявайте, че плодовете са достатъчно узрели - за сладост и аромат.
Цитруси, горски плодове, ананас или ягоди са отличен избор.
Билки: билките идеално допълват и подобряват вкуса на плодовете.
Можете лесно да използвате мента или други билки, които имате под ръка.
Билките трябва да са пресни и в добро състояние - не изсушени.
Вода
Лед
Нещо за трошене на лед - черпак или по-дълго хаванче.
Кана или друг съд за лимонада
Лимонади:
Прясна цитрусова лимонада
Имаме нужда (за 2 литра):
1 портокал
1 лимон
1 лайм
вода
Ледени кубчета
Приготвяне:
Нарежете плодовете и филийки. Поставете в съд и пасирайте.
Добавете лед - натрошете отново и налейте вода и разбъркайте.
Лимонада от ананас с мента
Имаме нужда (за 2 литра):
1 чаша пресен ананас на парчета
1 стръкче мента
вода
Ледени кубчета
Приготвяне:
Сложете измитата мента в съд и я намачкайте.
След това добавете плодовете и пасирайте отново.
Добавете лед и вода. Смесете лимонадата.
Лимонада от диня с розмарин
Имаме нужда (за 2 литра):
1 чаша парчета прясна диня
1 стрък розмарин
вода
Ледени кубчета
Приготвяне:
Поставете парчетата диня заедно с розмарина в съд и ги натрошете.
Добавете лед, разбъркайте и покрийте с вода.
Лимонада от къпини и градински чай
Имаме нужда (за 2 литра):
3-4 листа градински чай
1 чаша къпини
вода
Ледени кубчета
Приготвяне:
Пасирайте салвията заедно с къпините, добавете лед и разбъркайте.
Покрийте с вода.
Малинова лимонада с лайм
Имаме нужда (за 2 литра):
2 лайма
1 чаша малини - пресни или замразени
Вода от чешмата
Ледени кубчета
Приготвяне:
Лаймовете се нарязват на четвъртинки и се слагат в чаша заедно с малините.
Пасирайте с дръжката на черпака, добавете лед и пасирайте отново. Покрийте с вода.
Трудно е да се избере фаворит, защото всички имат различен, отличителен вкус. Изцяло цитрусите и малиновият лайм са доста тръпчиви (и освежаващи!), динята, розмаринът и ананасът с мента са най-сладките, а къпиновият градински чай има най-мекия вкус.
Хареса ми всичко това и обичам да имам разнообразие в хладилника си. Можете да проявите креативност и да използвате същия прост метод за комбиниране на всякакви видове плодове и билки.
След като ледът се разтопи, ако не искате да пиете парчета плодове заедно с водата, използвайте малка телена цедка, за да ги отстраните, докато наливате водата в чашата за пиене.
Колко време могат да се съхраняват? Похлупват се, слагат се в хладилника и се съхраняват до 3 дни. Отнема само няколко минути, за да направите няколко разновидности, които да имате под ръка. Край на подсладената химия от магазина!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!