Събирайте зелени орехчета! Сила от природата, срещу която вирусите и бактериите нямат шанс!
Лека-полека дойде времето, когато виждаме зелени орехчета по дърветата.
Днес ще ви кажем защо си струва да събирате тези плодове дори незрели.
Няколко броя са всичко, от което се нуждаете и можете да ги използвате добре в домашната си аптечка.
Ореховата тинктура е традиционна лечебна напитка, която е незаменима, например, при лошо храносмилане, диария или болезнени стомашни спазми.
Помага на организма да се бори с вируси, бактерии, гъбички и паразити.
Черупката на зеления орех съдържа много лечебни танини и гликозиди, които придават силата на напитката.
Рецепта № 1
Имаме нужда от:
1/2 литър алкохол
1/2 литър преварена вода
30 малки зелени орехи
3/4 чаша кафява захар
Приготвяне:
Поръсете измитите и нарязани ядки със захар.
Оставете да престоят няколко дни и когато пуснат сок, залейте със спирт.
Можете да добавите ванилия, лимонова кора, портокал, карамфил или канела.
Престоява 40 дни на слънчево място, отцежда се и се налива в тъмни стъклени бутилки.
Употребяваме 1-4 чаени лъжички на ден, разредени с вода.
Тази тинктура помага при следните здравословни проблеми:
лошо храносмилане, интоксикация, болки в стомаха
гастрит, диария, запек, метеоризъм
стомашно-чревен грип, вируси
паразити, бактериални и гъбични инфекции
заболяване на щитовидната жлеза
атеросклероза, диабет
Рецепта № 2
Имаме нужда от:
10 зелени ореха, събрани 2 седмици след Еньовден
40% водка
Приготвяне:
Нарежете ядките на ситно и ги залейте с водка. Затворете плътно съда, за да не изтича алкохолът, и го поставете на слънце.
След няколко седмици течността ще стане кафява.
Филтрира се и се налива в бутилки. Преди употреба я разредете с преварена вода и добавете мед.
Помага при болки в стомаха, черния дроб и други коремни болки.
Рецепта № 3
Имаме нужда от:
5 зелени орехи
1 литър 96% алкохол
250 г захар
1 литър преварена вода
1 звездовиден анасон
Приготвяне:
Смесете всички съставки в стъклен съд, затворете го плътно и го поставете на топло място на сянка за един месец.
След това време се филтрира и се налива в бутилки.
Може да сервирате в чаша с парче прясна ябълка.
Тази тинктура помага при проблеми с храносмилането, болки в стомаха и черния дроб.
Рецепта № 4
Имаме нужда от:
40 ореха, нарязани на четвъртинки
1 литър алкохол
вода
захар (или мед)
анасоново семе
канела
индийско орехче
Приготвяне:
Залейте ядките със спирт и ги оставете да престоят 3-4 седмици на слънчево място.
Направете сироп от вода и захар (или мед), смесете с филтрирана тинктура, добавете анасон, канела, индийско орехче и оставете да престои в продължение на 2 седмици.
Тинктурата се бори с паразитите, подобрява метаболизма, помага при стомашно-чревни заболявания, болки в корема и диария.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!