Тиквичките са изключително полезен зеленчук, който трябва да бъде неразделна част от всяка здравословна диета.
Те са богати на витамини и минерали, включително витамин C, витамин A, калий и магнезий, които подпомагат имунната система, поддържат кожата здрава и регулират кръвното налягане.
Ниското съдържание на калории и високо съдържание на вода ги правят идеални за хора, които искат да поддържат здравословно тегло или да се хранят с нискокалорични продукти.
Тиквичките също съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и намаляват риска от хронични заболявания.
Техният неутрален вкус ги прави универсални в кулинарията – могат да се консумират сурови, печени, задушени или пържени, и са отлична добавка към супи, салати, основни ястия и дори десерти.
Тиквичките са много благодарен и здравословен зеленчук, а в комбинация с кайма стават невероятно вкусни.
Вдъхновихме се от процедурата от YouTube и ви подготвихме рецепта, която ще ви бъде полезна, когато трябва да сготвите нещо бързо, здравословно и вкусно!
Имаме нужда от:
2 тиквички
250 г пилешка кайма (може и телешка или свинска)
1 голям домат
130 г кашкавал
1 яйце
1 глава лук
млян черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Нарежете тиквичките на колелца с дебелина около 1 см - може да ги обелите или просто да ги измиете и нарежете.
С помощта на остър нож или малка чаша направете дупка в центъра на всяко колело.
Не изхвърляйте сърцевината, нея ще я минем през рендето.
Поставете каймата в блендер заедно с нарязания лук и пасирайте.
След това тази маса се смесва с рендосаните тиквички.
Добавете сол, смлян черен пипер, яйце и разбъркайте добре.
Намажете леко тавата за печене с мазнина, върху нея поставете тиквичките.
Напълнете с кайма.
Измийте доматите, нарежете ги на кръгчета и ги наредете върху тиквичките.
Пече се в предварително загрята фурна при температура 200°C.
Времето за печене е около 25 минути.
След това извадете тавата от фурната.
Поръсете тиквичките с настърган кашкавал.
Пече се още 10 минути.
Готовото ястие може да се поръси с нарязан копър или билки по ваш вкус.
Готово!
Желаем ви добър апетит!
Заключението е, че тиквичките са вкусен и многофункционален зеленчук, който предлага множество здравословни ползи и може лесно да бъде включен в различни рецепти и ястия.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!