Google Translate

Търсене в този блог

Вече не пържим тиквичките! Опитайте тази РЕЦЕПТА, отдавна не сте яли нещо по-хубаво!

Тиквичките са изключително полезен зеленчук, който трябва да бъде неразделна част от всяка здравословна диета. 

Те са богати на витамини и минерали, включително витамин C, витамин A, калий и магнезий, които подпомагат имунната система, поддържат кожата здрава и регулират кръвното налягане. 

Ниското съдържание на калории и високо съдържание на вода ги правят идеални за хора, които искат да поддържат здравословно тегло или да се хранят с нискокалорични продукти.

Тиквичките също съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и намаляват риска от хронични заболявания. 

Техният неутрален вкус ги прави универсални в кулинарията – могат да се консумират сурови, печени, задушени или пържени, и са отлична добавка към супи, салати, основни ястия и дори десерти.

Тиквичките са много благодарен и здравословен зеленчук, а в комбинация с кайма стават невероятно вкусни.

Вдъхновихме се от процедурата от YouTube и ви подготвихме рецепта, която ще ви бъде полезна, когато трябва да сготвите нещо бързо, здравословно и вкусно!

Имаме нужда от:

2 тиквички

250 г пилешка кайма (може и телешка или свинска)

1 голям домат

130 г кашкавал

1 яйце

1 глава лук

млян черен пипер

сол на вкус

Приготвяне:

Нарежете тиквичките на колелца с дебелина около 1 см - може да ги обелите или просто да ги измиете и нарежете.

С помощта на остър нож или малка чаша направете дупка в центъра на всяко колело.

Не изхвърляйте сърцевината, нея ще я минем през рендето. 

Поставете каймата в блендер заедно с нарязания лук и пасирайте.

След това тази маса се смесва с рендосаните тиквички.

Добавете сол, смлян черен пипер, яйце и разбъркайте добре. 

Намажете леко тавата за печене с мазнина, върху нея поставете тиквичките.

Напълнете с кайма. 

Измийте доматите, нарежете ги на кръгчета и ги наредете върху тиквичките.

Пече се в предварително загрята фурна при температура 200°C.

Времето за печене е около 25 минути.

След това извадете тавата от фурната.

Поръсете тиквичките с настърган кашкавал.

Пече се още 10 минути. 

Готовото ястие може да се поръси с нарязан копър или билки по ваш вкус.

Готово!

Желаем ви добър апетит!

Заключението е, че тиквичките са вкусен и многофункционален зеленчук, който предлага множество здравословни ползи и може лесно да бъде включен в различни рецепти и ястия.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации