Глухарчето може да се намери почти навсякъде през пролетта, но много хора нямат представа за лечебното му действие.
Можете да направите сироп от него, например, според портала search-2.blogspot.com, който има прочистващи свойства, намалява количеството мазнини в черния дроб, като по този начин подобрява цялостното физическо здраве и състоянието на кожата!
Имаме нужда от:
200 цвята глухарче в пълен разцвет без стебло
750 мл вода
500 г захар
сок от 1 лимон
Приготвяне:
1. Подготовка - измиване и почистване на цветовете
След откъсване на цветчетата трябва веднага да се погрижим за тях, за да не увехнат.
Не можем да ги мием под течаща вода, защото ще загубим прашеца и цветчетата ще се смачкат.
Напълнете мивката със студена вода и изплакнете листата от глухарче в нея няколко пъти.
След това ги изваждаме с помощта на цедка.
Прах и дори малки насекоми, които биха могли да бъдат скрити в цветовете, ще останат в мивката.
Почистете мивката, добавете чиста вода и повторете целия процес, докато водата стане бистра.
След това изваждаме цветчетата, поставяме ги върху попиваща хартия с цветчетата надолу, за да изсъхнат добре.
2. След като цветовете изсъхнат, ще трябва да премахнем всички листенца и да се отървем от зелената част, която е горчива.
Ще вземем тенджера, в която ще варим сиропа, с обем около 1,5-2 литра.
Хващаме всяко цветче над него и внимателно го отделяме от зелената част.
3. Хванете възможно най-много пъти цветчетата на глухарчето в средата на цветето, издърпайте ги и ги поставете в тенджерата.
4. Продължаваме, докато зелената част се оголи напълно, без цветове.
Зелените частици също могат да попаднат в тенджерата, но по-голямата част ще се отдели по този начин.
5. Когато всички цветове са в съда, пристъпваме към същинската подготовка.
Приготвяне на сироп от глухарче
6. Залейте с вода цветовете от глухарче в тенджерата и я сложете на котлона.
Оставете да заври и гответе около 8 минути, като разбърквате от време на време.
След това оставяме настрана, покриваме тенджерата с капак и оставяме течността да се охлади до стайна температура.
Слагаме тенджерата в хладилника за една нощ, за да се извлекат през това време полезните вещества от глухарчето.
Приготвяне на сироп от глухарче
7. На следващия ден прецедете течността от тенджерата през цедка и изстискайте добре цветовете, за да се отцеди водата от тях.
Измерваме количеството течност с помощта на мерителна чашка - трябва да получите 500 мл екстракт от глухарче.
8. Изсипете екстракта от глухарче в тенджерата. Добавете 1 грам захар за всеки милилитър екстракт. В случая 500 мл = 500 г захар.
Поставете съда на огъня и го оставете да заври.
За кратко време на повърхността ще се образува пяна, която отстраняваме с лъжица. Оставете сиропа да се вари, докато се редуцира и сгъсти до желаната гъстота.
Не го гответе обаче повече от 30 минути.
Трябва да се получат около 600 мл сироп, който е много ароматен и вкусен.
Сега добавете лимонов сок.
Съхранение и използване
Налейте сиропа в стерилизирана бутилка и затворете с капачка.
Внимавайте, когато наливате горещия сироп и поставяйте стъклените съдове върху метален поднос, за да поеме термичния шок и да предотвратите пукане на стъклото.
Сиропът има отличен вкус и можете да го пиете само разреден с чиста вода или минерална вода.
Подходящ е и за чай или за приготвяне на плодови коктейли. Става страхотно на палачинки.
Желаем ви здраве и добър апетит!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!