Google Translate

Търсене в този блог

Домашен сироп от пролетно глухарче: 100% натурален продукт, който прочиства и регенерира тялото ви

Глухарчето може да се намери почти навсякъде през пролетта, но много хора нямат представа за лечебното му действие.

Можете да направите сироп от него, например, според портала search-2.blogspot.com, който има прочистващи свойства, намалява количеството мазнини в черния дроб, като по този начин подобрява цялостното физическо здраве и състоянието на кожата!

Имаме нужда от:

200 цвята глухарче в пълен разцвет без стебло

750 мл вода

500 г захар

сок от 1 лимон

Приготвяне:

1. Подготовка - измиване и почистване на цветовете

След откъсване на цветчетата трябва веднага да се погрижим за тях, за да не увехнат.

Не можем да ги мием под течаща вода, защото ще загубим прашеца и цветчетата ще се смачкат.

Напълнете мивката със студена вода и изплакнете листата от глухарче в нея няколко пъти.

След това ги изваждаме с помощта на цедка.

Прах и дори малки насекоми, които биха могли да бъдат скрити в цветовете, ще останат в мивката.

Почистете мивката, добавете чиста вода и повторете целия процес, докато водата стане бистра.

След това изваждаме цветчетата, поставяме ги върху попиваща хартия с цветчетата надолу, за да изсъхнат добре.

2. След като цветовете изсъхнат, ще трябва да премахнем всички листенца и да се отървем от зелената част, която е горчива.

Ще вземем тенджера, в която ще варим сиропа, с обем около 1,5-2 литра.

Хващаме всяко цветче над него и внимателно го отделяме от зелената част.

3. Хванете възможно най-много пъти цветчетата на глухарчето в средата на цветето, издърпайте ги и ги поставете в тенджерата. 

4. Продължаваме, докато зелената част се оголи напълно, без цветове.

Зелените частици също могат да попаднат в тенджерата, но по-голямата част ще се отдели по този начин.

5. Когато всички цветове са в съда, пристъпваме към същинската подготовка. 

Приготвяне на сироп от глухарче

6. Залейте с вода цветовете от глухарче в тенджерата и  я сложете на котлона.

Оставете да заври и гответе около 8 минути, като разбърквате от време на време.

След това оставяме настрана, покриваме тенджерата с капак и оставяме течността да се охлади до стайна температура.

Слагаме тенджерата в хладилника за една нощ, за да се извлекат през това време полезните вещества от глухарчето. 

Приготвяне на сироп от глухарче

7. На следващия ден прецедете течността от тенджерата през цедка и изстискайте добре цветовете, за да се отцеди водата от тях.

Измерваме количеството течност с помощта на мерителна чашка - трябва да получите 500 мл екстракт от глухарче. 

8. Изсипете екстракта от глухарче в тенджерата. Добавете 1 грам захар за всеки милилитър екстракт. В случая 500 мл = 500 г захар.

Поставете съда на огъня и го оставете да заври.

За кратко време на повърхността ще се образува пяна, която отстраняваме с лъжица. Оставете сиропа да се вари, докато се редуцира и сгъсти до желаната гъстота.

Не го гответе обаче повече от 30 минути. 

Трябва да се получат около 600 мл сироп, който е много ароматен и вкусен. 

Сега добавете лимонов сок.

Съхранение и използване

Налейте сиропа в стерилизирана бутилка и затворете с капачка.

Внимавайте, когато наливате горещия сироп и поставяйте стъклените съдове върху метален поднос, за да поеме термичния шок и да предотвратите пукане на стъклото. 

Сиропът има отличен вкус и можете да го пиете само разреден с чиста вода или минерална вода. 

Подходящ е и за чай или за приготвяне на плодови коктейли. Става страхотно на палачинки.

Желаем ви здраве и добър апетит!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации