Google Translate

Търсене в този блог

Лек с чесън на празен стомах: ползи за сърцето и още

Чесънът, растение със забележителни терапевтични свойства, е световно признат за благотворния си ефект върху здравето. 

Благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, той може да играе съществена роля в поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система и стимулиране на кръвообращението. 

Фитотерапевтът Константин Милича подчертава в една от своите книги за природна медицина положителните ефекти на лек с чесън за сърдечно-съдовата система.

Лечението с чесън се състои в изяждане на 2-3 нарязани скилидки всяка сутрин на гладно. Те трябва да се поглъщат цели, като хапчета, без да се дъвчат.

Препоръчителната продължителност на това лечение е 2 месеца и е по-полезно за хора с високо кръвно налягане или други сърдечно-съдови заболявания, но може да се използва и за превантивни цели, освен в ситуации, когато суровият чесън е противопоказан по други здравословни причини. 

Една от причините чесънът да е толкова ценен за здравето на сърдечно-съдовата система е високото му съдържание на сулфиди, което помага за намаляване на отлаганията на LDL холестерол в артериалните стени. 

Чесънът също има хипотензивен, флуидизиращ и съдоразширяващ ефект.

Други ползи от лечението с чесън включват:

Регулиране на сърдечната честота и сърдечните контракции

Стимулиране на кръвообращението

Почистване на кръвоносните съдове

Намаляване на холестеролните отлагания по стените на артериите

Намалено кръвно налягане

Експертите препоръчват на хора със сърдечно-съдови заболявания или с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания да консумират суров чесън всеки ден в продължителни курсове, особено тези, които са над 50-годишна възраст. 

За постигане на още по-добри резултати, лечението с чесън може да се допълни с лакто-вегетарианска диета.

Пиенето на зеленчукови сокове може да донесе значителни ползи за здравето. 

Дългосрочните диети със сокове от цвекло, моркови, пащърнак, магданоз или домати могат да бъдат особено полезни. 

Пример за това е ежедневната консумация на 50 мл сок, към който се добавят по 1 чаена лъжичка сок от чесън, хрян и лимон. Препоръчва се прием на 2-3 чаши сок на ден.

Многобройни научни изследвания потвърждават положителното действие на чесъна за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. 

Резултатите от клинични и експериментални изследвания показват, че чесънът помага за намаляване на кръвното налягане, серумния холестерол и триглицеридите, предотвратявайки атеросклерозата и инхибирайки агрегацията на тромбоцитите. 

Проучванията при животни показват, че интравенозното приложение на екстракти от чесън намалява систолното и диастолното кръвно налягане.

При клинични проучвания при хора чесънът понижава кръвното налягане при повече от 80% от пациентите с хипертония. 

Важен аспект е, че чесънът не предизвиква сериозни странични ефекти или усложнения. 

При плъхове с хиперхолестеролемия, причинена от диета с високо съдържание на холестерол, прилагането на чесън води до значително намаляване на серумния холестерол, триглицеридите и LDL холестерола.

Повечето проучвания при хора върху липидопонижаващите ефекти на чесъна показват значително намаляване на серумния холестерол и триглицеридите. 

Мета-анализ предполага, че чесънът може да бъде по-безопасен вариант за лечение от конвенционалните лекарства за понижаване на холестерола при хора с високи нива на холестерол. 

Също така, други изследвания върху хора са потвърдили полезните ефекти на чесъна за предотвратяване на тромбоза.

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации