Google Translate

Търсене в този блог

Магданоз и лимон - еликсир за сърцето, кръвта и имунитета

Две абсолютно нормални съставки, които често използваме за приготвяне на храна, но рядко за терапевтични цели. 

В комбинация магданозът и лимонът създават мощно антиоксидантно средство, ефективно за прочистване на тялото от токсини, холестерол и излишни мазнини и укрепване на имунитета.

Елексир от магданоз и лимон - рецепта

Магданозът стимулира кръвообращението, а в комбинация с лимонов сок се получава ефективна напитка за бързо понижаване на холестерола. 

Хората с висок холестерол, които са приемали този препарат, са удивили лекарите с добрите резултати, получени след лечението.

Съставки

• 1 ½ литър вода

• 3 връзки зелен магданоз

• 1 кг лимони

• 3 супени лъжици натриев бикарбонат

Приготвяне

Поставете лимоните в купа със студена вода и сода за хляб и оставете да се накиснат за един час, след което измийте добре.

Сложете вода на котлона и изчакайте да заври след като се охлади, добавете ситно нарязаните лимони (с кората) и измития и нарязан магданоз (с дръжките). 

Смесете всичко, покрийте тенджерата с капак и оставете да престои в продължение на 24 часа в хладилника.

На следващия ден сложете сместа в блендер и пасирайте. 

Може да се добави и малко мед. Получената смес се съхранява в хладилник.

Пийте по 50-100 мл от препарата на ден, 20 минути преди сутрешното хранене. 

Лечението продължава 15 дни, като може да се повтори с 15 дневна почивка.

Друго популярно лекарство от магданоз е виното за сърце, рецепта, разработена от Хилдегард фон Бинген и популяризирана отново от Мария Требен в нейните книги, с доказан ефект при ангина пекторис, сърдечна недостатъчност и други сериозни сърдечни заболявания.

Ефекти

Една връзка магданоз е нещо повече от цветна и свежа украса в чинията ни. 

Магданозът съдържа 2 вида уникални компоненти, които предлагат важни ползи за здравето: летливи маслени съединения миристицин, лимонен, евгенол и алфа-тужен – които също му придават силния аромат и мирис, и антиоксиданти като флавоноиди (апиин, апигенин, хризоериол и лутеолин) , които заедно спомагат за елиминирането на токсините от тялото.

Консумацията на магданоз е особено полезна за хора, които имат или са предразположени към сърдечни заболявания, диабет и рак.

Летливите масла от магданоз са показали антитуморни свойства при проучвания върху животни, особено при белодробни тумори. 

Този ефект прави магданоза химиопротективна храна, която също може да неутрализира някои видове канцерогени.

Флавоноидите в магданоза имат антиоксидантно действие, предотвратявайки увреждането на клетките. 

Магданозът също е важен източник на витамин С и витамин А. 

Диетите, богати на бета-каротин, са свързани с по-нисък риск от развитие и прогресиране на атеросклероза, диабет и рак на дебелото черво. 

Този антиоксидант, наричан още витамин против инфекции, е много важен за силната имунна система.

Противопоказания

Консумацията на магданоз е противопоказана за жени по време на бременност и кърмене, тъй като може да стимулира контракциите на матката (и да причини загуба на бременност) и да намали секрецията на кърма.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации