Google Translate

Търсене в този блог

Ако страдате от артрит, подагра или ревматизъм, можете да го пиете като чай или да нанесете листата директно върху болезненото място

Най-интересните предимства на английския бръшлян включват способността му да намалява възпалението, да изчиства задръстванията, да ускорява заздравяването, да успокоява стомаха, да повишава оксигенацията и да укрепва имунната система.

Освен това има способността да лекува кожата. 

Днес от портала search-2.blogspot.com ще разгледаме по-отблизо ползите за здравето от това растение

1. Има противоракови свойства

Въпреки че изследванията все още продължават, многото свойства, които листата на бръшлян показват, предполагат значителна антиоксидантна активност, което може също да означава, че те могат да имат възможната способност да предотвратяват разпространението или развитието на рак. 

Чрез евентуално отстраняване на свободните радикали и предотвратяване на мутации и апоптоза, листата на обикновения бръшлян могат да помогнат за защита на тялото от широк спектър хронични заболявания, включително рак.

2. Възможни противовъзпалителни ефекти

Една от най-известните ползи от използването на бръшлян, особено английски бръшлян, е при възпалителни проблеми в тялото. 

Ако страдате от артрит, подагра или ревматизъм, можете да го пиете като чай или да нанесете листата директно върху мястото на възпалението. 

За хора, страдащи от дискомфорт и болка след нараняване или операция, се препоръчва локално приложение. 

Също така може да се лекува вътрешно възпаление, което има различни други приложения в различни системи на тялото.

3. Помощ в грижата за кожата

От векове хората са използвали листа от обикновен бръшлян, за да намалят до минимум болката и инфекцията от изгарящи кожни рани. 

Помага за всякакви отворени рани, тъй като има определени антибактериални свойства в листата му в допълнение към сапонините, открити в листата. 

Също така може да помогне за облекчаване на дискомфорта и дразненето, причинени от псориазис, екзема, акне и други състояния, свързани с кожата.

4. Помага за детоксикация на тялото

Ранните изследвания показват връзка между функцията на черния дроб и жлъчния мехур и употребата на листа от бръшлян; това помага на органите да функционират по-добре и да освобождават токсините от тялото по-ефективно, като по този начин пречиства кръвта и намалява напрежението върху тези жизненоважни системи.

5. Може да облекчи задръстванията

Листата от обикновен бръшлян обикновено се използват за облекчаване на задръствания и възпаление на дихателните пътища. 

Те действат като отхрачващо средство и могат да разграждат храчките и слузта в бронхиалната система. 

Като елиминирате тези места за размножаване на патогени и бактерии, можете да подобрите цялостното си здраве и да намалите времето за възстановяване от заболяване. 

Това прави листата от бръшлян ефективно средство за лечение на алергични реакции и астма, тъй като намаляват възпалението на тези проходи.

6. Имат антибактериални свойства

Обикновеният бръшлян също има някои антихелминтни и антипаразитни качества, което го прави вероятно идеален за премахване на чревни червеи и въшки. 

Можете да почистите червата си и да нанесете екстракта или отварата локално върху косата си, за да се отървете и от тези досадни сърбящи въшки!

7. Астма и бронхит

Английският бръшлян е идеален за намаляване на кашлицата, както и за подобряване на дихателните пътища. 

Хората, страдащи от астма, бронхит, алергии и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), могат да се възползват значително от него. 

Състои се главно от сапонини, бръшлянът помага за намаляване на напрежението на бронхиалната слуз. 

Това растение също помага за доставянето на кислород в кръвта и позволява на хората да дишат свободно. 

Освен това съществуващата бронхиална лигавица произвежда течна слуз, която е по-лесна и удобна за изкашляне.

В допълнение, тази билка помага и за насърчаване на снабдяването на белите дробове с кислород, което я прави ефективна за улесняване на дишането при пациенти с астма. 

Разграждането на слуз и храчки също облекчава възпалението и задръстванията, което го прави чудесен за страдащите от сезонни алергии.

При лечението на рани и болки по тялото се използват зелените лечебни листа на растението, като се правят лапи на засегнатото място. 

За целта ви е нужна една супена лъжица пресни листа от бръшлян, които да сварите в 400 милилитра вода. 

Времето за варенето им е само 10 минути, след това отварата се сваля от котлона. 

След изстиването и правите лапа върху болезнените зони.

Отварата за лечението на косопад се прави от листа на бръшлян комбинирани с корени от репей. 

Набавете си по 50 грама от двете билки и ги смесете. След това ги залейте с 500 милилитра вода. 

В началото усилете огъня (до завирането им), А после го намалете и оставете да врат 10 минути. 

След изстиването на отварата, която ще спре косопада следва нейното прецеждане. С лечебната течност полейте косата си, като втривате добре в корените на скалпа. 

Не мийте косата си 2 часа, а после я изплакнете с голямо количество вода.

За лечение на чернодробни заболявания се пие отвара от бръшлян, която се прави така: добавяте супена лъжица пресни листа от зеления бръшлян, заливате ги с 500 милилитра вода и варите 10 минути. 

После разбира се прецеждате чудотворната отвара от целебната билка и изчаквате да изстине. Всеки ден пиете от нея по 3 пъти, като дозата за един прием е една винена чаша.

Не забравяйте, че билката бръшлян е отровна, вземете ли решение да я използвате за лечение на каквото и да е заболяване е добре да ви наблюдава лекар.

Малко известен е фактът, че билката бръшлян е изключително полезна и при кашлица.

Тя бързо може да ви избави от неприятната кашлица. Единственото, което трябва да направите е да си приготвите лечебна отвара от 1 с.л. бръшлян и половин литър вода. 

Варете отварата в продължение на 10 минути, след което прецедете до пълното избистряне на течността.

Приемайте отварата три пъти дневно по една кафена чашка.

Може би е излишно да споменаваме, че е задължително да наберете бръшляна от чисто място – градина, парк, гора

В противен случай рискувате да си навлечете сериозни проблеми, тъй като бръшлянът е като попивателна.

С тази билка могат да се излекува успешно не само кашлицата, а и редица здравословни проблеми като бяло течение, обилна менструация, бронхит, жлъчно-чернодробни заболявания, подагра и ревматизъм.

Бръшлянът може да ви помогне да изчистите изцяло и жлъчните камъни.

Сложете една супена лъжица листа от бръшлян в половин литър вино. Оставете сместа да престои два-три дни, след което прецедете и приемайте по една супена лъжица след всяко хранене. 

Не трябва да се превишава дозата. Не се препоръчва сместа да се ползва продължително време.

С бръшляна трябва да сте изключително внимателни, тъй като в по-големи дози е отровен.

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации