Както показват множество скорошни проучвания, диетата влияе върху появата и прогресията на заболяванията.
Смята се за профилактичен фактор при много заболявания, като в някои случаи има и терапевтичен ефект.
Диета при заболявания на щитовидната жлеза
Най-общо казано, диети, богати на плодове, зеленчуци, се свързват с по-ниски нива на сериозни заболявания и по-добро здравословно състояние.
По отношение на щитовидната жлеза има някои храни, които подобряват функцията на жлезата и храни, които вредят.
Хората със заболявания на щитовидната жлеза трябва да включват храни, които съдържат определени хранителни вещества в диетата си.
Най-важните са селен, йод (в някои случаи), цинк, желязо, магнезий, калций, витамин А, витамин В1, витамин D, витамин С.
Експертът по функционална медицина и Хашимото д-р Аншул Гупта говори за ферментиралите храни и техните ползи за щитовидната жлеза в скорошен клип.
Връзка между ферментиралите храни и щитовидната жлеза
Д-р Гупта вярва, че ферментиралите храни трябва да се консумират ежедневно от пациенти с проблемна щитовидна жлеза, тъй като те помагат на щитовидната жлеза да функционира по-добре.
Той ги препоръчва не само при хипотиреоидизъм и автоимунна щитовидна жлеза, но и при хипертиреоидизъм или болест на Грейвс.
Ферментиралите храни поддържат червата
Много пациенти с тиреоидит имат проблеми с червата.
Поради тази причина пробиотиците играят важна роля за здравето на щитовидната жлеза.
Ферментиралите храни са концентрирани в добри бактерии, които помагат на червата.
Помагат за усвояването на хранителни вещества от храната
Пробиотиците подобряват храносмилането и усвояването на хранителните вещества от храната.
По принцип тези бактерии разграждат сложните храни до хранителни вещества, които червата усвояват по-лесно.
Щитовидната жлеза се нуждае от определени витамини и минерали.
Установено е обаче, че някои пациенти с проблемна щитовидна жлеза изпитват трудности при усвояването им от храната.
Включването на ферментирали храни в диетата оптимизира процеса на усвояване.
Ферментиралите храни имат противовъзпалителен ефект
Полезните бактерии във ферментиралите храни намаляват системното възпаление, включително възпаление на щитовидната жлеза.
Автоимунните заболявания и други сериозни заболявания имат възпалителен компонент в основата си.
Помагат за детоксикация на организма
Изследванията показват, че много заболявания на щитовидната жлеза са причинени от високи нива на токсини в тялото.
Ферментиралите храни подпомагат детоксикиращите функции на черния дроб и спомагат за прочистването на организма от различни вредни агенти.
5 ферментирали храни, полезни за вашата щитовидна жлеза
Независимо дали имате проблем с щитовидната жлеза или не, ферментиралите храни ни носят много ползи.
Кисело мляко
Първият вариант, за който се сещаме, когато говорим за ферментирали храни, е киселото мляко.
Има голямо количество пробиотици, които поддържат червата и щитовидната жлеза.
Някои хора с проблеми с щитовидната жлеза не могат да понасят краве мляко.
В техния случай се препоръчват домашно приготвени веган кисели млека. Тези по магазините имат нежелани добавки.
Киселите краставички
Маринованите зеленчуци са на второ място в списъка на ферментиралите храни.
Почти всички зеленчуци могат да се ферментират. Те осигуряват не само пробиотици, но и много витамини и минерали.
Д-р Гупта препоръчва да си направите кисели краставички у дома. Тези в магазините не винаги са автентични, направени са с оцет и консерванти.
Ферментацията може лесно да се извърши с разтвор от вода и сол.
Борш
Д-р Гупта препоръчва Kombucha, вид ферментирал черен чай с произход от Азия, на трето място.
Някои хора имат гъбата или културата Kombucha и правят този препарат у дома.
Еквивалентна напитка може да бъде борш с ферментирали трици.
Подпомага храносмилането, детоксикацията, имунитета.
Кисело зеле
Повечето българи кисело зеле и го ядат през цялата година.
Този вид туршия съдържа големи количества пробиотици, витамин С и фибри.
Кефир
Подобно на Kombucha, кефирът се прави с помощта на специална гъба.
Съдържа различни щамове добри бактерии. Хората с непоносимост към лактоза могат да направят кефир от кокосово мляко.
Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!