Google Translate

Търсене в този блог

5 ферментирали храни, които помагат на щитовидната жлеза

Както показват множество скорошни проучвания, диетата влияе върху появата и прогресията на заболяванията.

Смята се за профилактичен фактор при много заболявания, като в някои случаи има и терапевтичен ефект.

Диета при заболявания на щитовидната жлеза

Най-общо казано, диети, богати на плодове, зеленчуци, се свързват с по-ниски нива на сериозни заболявания и по-добро здравословно състояние.

По отношение на щитовидната жлеза има някои храни, които подобряват функцията на жлезата и храни, които вредят.

Хората със заболявания на щитовидната жлеза трябва да включват храни, които съдържат определени хранителни вещества в диетата си. 

Най-важните са селен, йод (в някои случаи), цинк, желязо, магнезий, калций, витамин А, витамин В1, витамин D, витамин С.

Експертът по функционална медицина и Хашимото д-р Аншул Гупта говори за ферментиралите храни и техните ползи за щитовидната жлеза в скорошен клип.

Връзка между ферментиралите храни и щитовидната жлеза

Д-р Гупта вярва, че ферментиралите храни трябва да се консумират ежедневно от пациенти с проблемна щитовидна жлеза, тъй като те помагат на щитовидната жлеза да функционира по-добре.

Той ги препоръчва не само при хипотиреоидизъм и автоимунна щитовидна жлеза, но и при хипертиреоидизъм или болест на Грейвс.

Ферментиралите храни поддържат червата

Много пациенти с тиреоидит имат проблеми с червата. 

Поради тази причина пробиотиците играят важна роля за здравето на щитовидната жлеза.

Ферментиралите храни са концентрирани в добри бактерии, които помагат на червата.

Помагат за усвояването на хранителни вещества от храната

Пробиотиците подобряват храносмилането и усвояването на хранителните вещества от храната. 

По принцип тези бактерии разграждат сложните храни до хранителни вещества, които червата усвояват по-лесно.

Щитовидната жлеза се нуждае от определени витамини и минерали. 

Установено е обаче, че някои пациенти с проблемна щитовидна жлеза изпитват трудности при усвояването им от храната.

Включването на ферментирали храни в диетата оптимизира процеса на усвояване.

Ферментиралите храни имат противовъзпалителен ефект

Полезните бактерии във ферментиралите храни намаляват системното възпаление, включително възпаление на щитовидната жлеза.

Автоимунните заболявания и други сериозни заболявания имат възпалителен компонент в основата си.

Помагат за детоксикация на организма

Изследванията показват, че много заболявания на щитовидната жлеза са причинени от високи нива на токсини в тялото.

Ферментиралите храни подпомагат детоксикиращите функции на черния дроб и спомагат за прочистването на организма от различни вредни агенти.

5 ферментирали храни, полезни за вашата щитовидна жлеза

Независимо дали имате проблем с щитовидната жлеза или не, ферментиралите храни ни носят много ползи.

Кисело мляко

Първият вариант, за който се сещаме, когато говорим за ферментирали храни, е киселото мляко. 

Има голямо количество пробиотици, които поддържат червата и щитовидната жлеза.

Някои хора с проблеми с щитовидната жлеза не могат да понасят краве мляко. 

В техния случай се препоръчват домашно приготвени веган кисели млека. Тези по магазините имат нежелани добавки.

Киселите краставички

Маринованите зеленчуци са на второ място в списъка на ферментиралите храни. 

Почти всички зеленчуци могат да се ферментират. Те осигуряват не само пробиотици, но и много витамини и минерали.

Д-р Гупта препоръчва да си направите кисели краставички у дома. Тези в магазините не винаги са автентични, направени са с оцет и консерванти.

Ферментацията може лесно да се извърши с разтвор от вода и сол.

Борш

Д-р Гупта препоръчва Kombucha, вид ферментирал черен чай с произход от Азия, на трето място. 

Някои хора имат гъбата или културата Kombucha и правят този препарат у дома.

Еквивалентна напитка може да бъде борш с ферментирали трици. 

Подпомага храносмилането, детоксикацията, имунитета.

Кисело зеле

Повечето българи кисело зеле и го ядат през цялата година. 

Този вид туршия съдържа големи количества пробиотици, витамин С и фибри.

Кефир

Подобно на Kombucha, кефирът се прави с помощта на специална гъба.

Съдържа различни щамове добри бактерии. Хората с непоносимост към лактоза могат да направят кефир от кокосово мляко.

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации