Нашите предци са го имали почти всеки ден на масата.
Просото (просото без люспите) е безглутенова зърнена култура, което е голямо предимство, тъй като може да се консумира от малки деца, възрастни хора и дори диабетици.
Тази зърнена култура също е алкална, което означава, че не подкиселява тялото.
Просото всъщност е ядката (отвътре под обвивката).
Люспите на просото са трудно смилаеми от човешкия организъм. Следователно за консумация се използва само вътрешността.
Просото, представлява малки жълти топчета, които имат сладък вкус.
Тази зърнена култура има много ползи за здравето и е благодарен „чистач“ на човешкия организъм.
Какво съдържа просото?
Съдържа много активни вещества за добро и бързо храносмилане.
Фибрите, полезните мазнини, минералите и витамините са гаранция за добро здраве.
Вода, мазнини, протеини, въглехидрати, калий, фосфор, желязо, фибри, калций, мед, манган, магнезий, натрий, селен, цинк, витамини B, E, K и фолиева киселина.
Ефекти - просо и здраве
Толкова много положителни ефекти в една храна е наистина достойно за уважение.
Просото си струва да се консумира и можете да го ядете дори докато отслабвате.
Повишава функцията на имунната система
Детоксикира тялото и храносмилателната система
Помощ за панкреаса
Разтваря камъни в бъбреците и жлъчния мехур
Подобрява храносмилането и изпразването
Откислява стомаха (киселина, киселини)
Подпомага кръвообразуването (анемия, анемия)
Поддържа (укрепва) костната тъкан (остеопороза)
Поддържа здрави кости, зъби, коса, нокти
Подходящ по време на бременност ще осигури здравословно развитие на плода
Отслабване
Просото принадлежи към категорията с по-висока енергийна стойност, но това не променя факта, че има много повече ползи за здравето от всяка друга храна.
Когато отслабвате, препоръчвам да ядете пшенични продукти за закуска или обяд и вечеря през деня.
Ще започне вашето изпразване, храносмилане и метаболизъм, така че всичко, което поемете през деня, веднага ще изгорите (разбира се, това се отнася само за здравословни и леки храни).
Защитава сърцето и съдовата система
Просото е отличен съюзник на сърцето и кръвоносните съдове – подобрява тяхното състояние, еластичност и снабдява съдовата система с необходимите вещества за нейната правилна функция.
Също така е отлична профилактика срещу инфаркт и други съдови проблеми.
За бъбреците и жлъчния мехур
Просото също е много необходимо и полезно за тези органи.
Редовната му консумация спомага за разтварянето на камъни в бъбреците и жлъчката и допринася за здравословната функция на тези органи.
Как да го подготвим за ежедневна употреба?
Просото се вари много лесно. За целта трябва да го накиснете поне за няколко часа, за да може да уври по-бързо.
След това изхвърлете водата му и го залейте с чиста вода.
Съотношението между вода и просо е 3:1. Просото се вари около 20 минути или докато водата се абсорбира напълно.
Ако не накиснете просото ще го варите доста по-дълго време. Варете на умерен котлон, изчаквайки просото да поеме водата.
Залейте просото със зехтин непосредствено преди консумация и нарежете зелени подправки, като копър, магданоз и др. ще бъде по-вкусно.
Овесената каша върви добре със зеленчукови ястия.
Лечение за прочистване на панкреаса за 21 дни
Ако вече сте страдали от болки в панкреаса, опитайте това регенеративно лечение.
Достатъчно е, ако замените вечерята с тази каша (или друго ястие през деня) за период от 21 дни.
Имаме нужда от:
200 г просо
2 литра вода
300 г тиква
Малко масло
Приготвяне:
Сварете просото във вряща вода.
Тиквата се настъргва на едро ренде.
Добавете тиквата към просото и оставете да ври до консистенцията на пюре.
Накрая се разбърква маслото и готово.
Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в БългарияAко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!