По-подходящи за консумация са младите тиквички, които не са напълно узрели.
Те са най-добри за консумация през май - юли.
Почти всички от елементите им са подходящи за консумация, включително семената и дори коричката.
Лятна, цветна, ароматна храна с богат вкус.
През лятото ги сервирам вместо сандвичи, като лека закуска за близки и гости.
Имаме нужда от:
– 2 тиквички
– 2-3 домата
– 180 г заквасена сметана или кисело мляко
– 100 г твърд кашкавал
– 2-3 скилидки чесън
– 50 г копър или магданоз
– сол на вкус
– черен пипер на вкус
Приготвяне:
Измийте и подсушете тиквичките, доматите и копъра.
Нарежете тиквичките на филийки с дебелина около 1 см.
Прехвърлете зеленчуците в купа.
Доматите също нарязваме на по-тънки филийки - с дебелина около 0,5 см.
Прехвърлете в чиния.
Копърът се нарязва на ситно.
Кашкавалът се настъргва.
Да приготвим сместа:
Добавете сметаната или киселото мляко в купата.
Добавяме и ситно нарязан копър, пресовани скилидки чесън директно в купата.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Накрая добавете настърган кашкавал.
Бърка се с лъжица до получаване на хомогенна смес.
Застелете тава с хартия за печене.
Подредете резените тиквички.
Върху всяко парче поставете резен домат.
Ако парчето домат е по-голямо от парчето тиквичка, нарежете го на две.
Върху доматите се слага по една лъжица от направената смес.
Поставете във фурната.
Печете в предварително загрята фурна на 200 °C за 30 минути.
Ще получите здравословен деликатес (тъй като тиквичките не се пържат, а се пекат на фурна и количеството мазнина е абсолютно минимално), сочно и вкусно.
Желаем ви добър апетит! :-)
Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!