Google Translate

Търсене в този блог

Спрете да пържите ТИКВИЧКИ: Здравословно ястие - много лесно и бързо за приготвяне.

По-подходящи за консумация са младите тиквички, които не са напълно узрели. 

Те са най-добри за консумация през май - юли.

Почти всички от елементите им са подходящи за консумация, включително семената и дори коричката.

Лятна, цветна, ароматна храна с богат вкус.

През лятото ги сервирам вместо сандвичи, като лека закуска за близки и гости.

Имаме нужда от:

– 2 тиквички

– 2-3 домата

– 180 г заквасена сметана или кисело мляко

– 100 г твърд кашкавал

– 2-3 скилидки чесън

– 50 г копър или магданоз

– сол на вкус

– черен пипер на вкус

Приготвяне:

Измийте и подсушете тиквичките, доматите и копъра.

Нарежете тиквичките на филийки с дебелина около 1 см.

Прехвърлете зеленчуците в купа.

Доматите също нарязваме на по-тънки филийки - с дебелина около 0,5 см.

Прехвърлете в чиния.

Копърът се нарязва на ситно.

Кашкавалът се настъргва.

Да приготвим сместа:

Добавете сметаната или киселото мляко в купата.

Добавяме и ситно нарязан копър, пресовани скилидки чесън директно в купата.

Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Накрая добавете настърган кашкавал.

Бърка се с лъжица до получаване на хомогенна смес.

Застелете тава с хартия за печене.

Подредете резените тиквички.

Върху всяко парче поставете резен домат.

Ако парчето домат е по-голямо от парчето тиквичка, нарежете го на две.

Върху доматите се слага по една лъжица от направената смес.

Поставете във фурната.

Печете в предварително загрята фурна на 200 °C за 30 минути.

Ще получите здравословен деликатес (тъй като тиквичките не се пържат, а се пекат на фурна и количеството мазнина е абсолютно минимално), сочно и вкусно.

Желаем ви добър апетит! :-)

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации