Черницата е чудо на природата. Днес нейните благоприятни ефекти се използват почти навсякъде.
Именно заради свойствата си, тя не трябва да липсва в нито едно домакинство.
Има бяла, черна и червена черница.
Лесно можете да сбъркате плодовете и с малини.
Може би затова често се нарича дървесна малина.
Копринената буба се радва най-много на листата на черницата.
Поради тази причина черниците се засаждат край пътища и плодовете им се сушат, след което се смилат на прах и се използват като изкуствен подсладител.
От черницата се приготвят и сиропи, плодово вино и конфитюри.
Чудодейните свойства на черницата
Плодовете на черницата съдържат много органични киселини.
Богата е на витамини C, B, K, A, E, както и на калий, магнезий, манган и желязо.
Някои експерти твърдят, че не само плодовете са чудотворни от черницата, но и кората или листата, които предотвратяват стареенето и помагат при много заболявания.
Черна черница при инфекции
Тази черница има широк спектър от лечебни свойства.
Използва се при лечение на инфекции на пикочните пътища или заболявания на дихателните пътища и гърлото.
Епилепсия, световъртеж, безсъние и депресия обикновено се лекуват с тази черница.
Сокът помага при кашлица или проблеми с прекомерно уриниране или изпотяване.
Но има благоприятен ефект и при афти, тоест много ефективно лекува рани по венците.
Неузрелите помагат при диария, а презрелите – напротив, при запек.
Бялата черница е намерила приложение в козметиката
Тази черница се използва най-вече в козметиката.
Бялата черница се включва в много козметични продукти, предназначени за избелване на кожата и отстраняване на пигментни петна, тъй като съдържа инхибитори, които намаляват синтеза на меланин.
Много околоочни кремове съдържат бяла черница за тонизиране и почистване на лицето.
Действието и е подобно на черната черница, действа при артрит, физическа слабост, очни заболявания, лабилност на нервната система.
Кора от черница за по-здрави черва
Кората е отлично средство срещу чревни паразити.
Помага за заздравяването на червата и стомаха.
Помага и при хранително отравяне, било то алкохолно или гъбично.
От кората се прави и прах, който се използва външно за рани.
Плодовете обикновено се събират от юни до август, листата през пролетта.
Предимството на черницата е, че плодовете могат да се консумират пресни, както и сушени.
Черницата има наистина гъвкаво приложение и нейната консумация може само да помогне на нашето здраве.
Чай от листа на черна черница за диабетици
Животът на диабетиците със сигурност не е лесен. Те трябва да следят нивото на захарта в тялото си всеки ден.
Чаят от черничеви листа може да помогне при много проблеми, свързани с диабета.
Залейте около 50 грама листа от черница с половин литър вряла вода и оставете да се запарват десет минути.
Прецедете чая и го изпийте през деня.
Сироп за болки в гърлото и температура
Залейте един килограм плодове от черна черница с половин литър вода и добавете две чаени лъжички ябълков оцет.
Оставете така приготвения сироп да престои 24 часа.
На втория ден добавете към сместа килограм кафява захар или друг естествен подсладител.
Сварете сиропа до желаната гъстота.
Готовият сироп се налива в стерилизирани бутилки и се пие разреден с вода няколко пъти на ден.
Все пак не трябва да се прекалява, защото колкото е полезно така и може да ви навреди
Затова не е нужно да прекалявате дори с черницата. Яденето на твърде много от нея може да причини халюцинации или проблеми с храносмилането.
И в крайна сметка можете да причините повече вреда, отколкото полза.
Рецептата на баба ми за разширени вени
Черничеви листа залети с алкохол вършат чудеса.
Това лекарство основно се използва за външно приложение - за разширени вени, болни и подути крака.
Как да го направим? За да го приготвите, ще ви трябват пресни листа от черница, ракия и стъклена бутилка.
При приготвянето се придържаме към съотношение 1:5, тоест 500 мл ракия и други подобни на 100 грама листа.
Благодарение на това съотношение можете лесно да приготвите толкова тинктура, колкото ви е необходима.
Измийте старателно черничевите листа и ги нарежете на по-малки парчета. След това в бутилката ги заливаме със алкохола приблизително 1 см над нивото на листата.
Затваряме съда, поставяме го на тъмно място и оставяме сместа да се накисва две седмици (леля ми я слагаше на прозореца на мазето, където беше тъмно).
След като изтече времето, прецедете тинктурата и я съхранявайте в тъмен съд. По този начин ще я имате под ръка, когато имате нужда от нея.
Желаем Ви много здраве!
Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!