Google Translate

Търсене в този блог

Липовият цвят е панацея, която получавате безплатно през юни: Помощ при висок холестерол, отслабване и качествен сън!

Липата е дърво, което е широко разпространено в умерения пояс, тоест и у нас. 

В миналото е бил признат за символ на помирение и любов. Малко хора знаят, че липата, освен ефектния си вид, има и много лечебни свойства.

През юни и юли имате уникална възможност да съберете от цветовете

Чаят от липов цвят не само има положителен ефект върху нашето здраве, но и привлича хората с красивия си меден аромат.

Бере се в началото на цъфтежа, тоест през юни и юли, преди да започнат да се образуват сферичните плодове.

Събират се цели съцветия. Сушат се при температура до 35 °C на сянка, за да не загубят цвета си и листата да имат светложълт цвят.

Липовият чай действа противовъзпалително

Открай време се използва при всички простудни заболявания, поради силното си отхрачващо действие.

Дължи се на повишеното съдържание на гликозиди.

Освен тях, цветовете на липата съдържат още етерични масла, танини, флавоноиди, въглехидрати, витамин С и вещества, подобни на витамин Е.

Положителни ефекти върху човешкото здраве:

действа като профилактика срещу настинки

Неподсладеният чай е отличен за отслабване

укрепва защитните сили на организма

помага при лечение на грип, понижава температурата

ускорява лечението на бронхит, улеснява откашлянето

облекчава болки в гърлото

естествен диуретик, действа диуретично

помага за изхвърлянето на вредни вещества от тялото

намалява стомашните спазми

помага при инфекциозни заболявания и чревни проблеми

действа срещу безсъние, нервност, мигрена и раздразнителност

подходящ за лечение на заболявания на бъбреците и пикочния мехур

Сушене на липов цвят

Можете да ги изсушите на проветриво място, подредени върху чаршаф, или да използвате сушилня. Температурата не трябва да надвишава 35 °C.

Съхранявайте сухите цветове на тъмно и сухо, за предпочитане в стъклени буркани.

Приготвяне на липов чай

Лечебната сила на липовия цвят се използва външно и вътрешно. Когато пиете липов чай, оставете счуканите сухи цветове да престоят около 10 минути.

Ако искате да приготвите отвара за компреси, оставете я да ври 20 минути или половин час.

Как се прави чай

Вземете една шепа цвят от липа и ги залейте с половин литър вряла вода.

Оставете да се престои под капак за около 10 минути.

Чаят е най-вкусен в естествен вид, но можем да го сервираме и овкусен с мед и лимон.

Пие се редовно, но не за дълго време. Температурата му по време на прием не трябва да бъде по-висока от 39 ° C, може да натовари кръвообращението.

Липов чай ​​за добър сън

Чаят има не само приятен вкус и неповторим аромат. След чаша липов чай ​​ще спите  като бебе.

Мед (сладко) от липов цвят

Полезен е за сърцето и кръвоносните съдове, помага при температура, настинка и болки в гърлото.

Имаме нужда от:

250 г липов цвят и листа, които са около цветовете

1 кг захар

2 парчета лимон

2 литра вода

Приготвяне:

Разстиламе липовия цвят върху хартия за печене, за да може ако има буболечки да ги премахнем. 

След това се прехвърля в по-голяма тенджера, залива се с вода и се добавят измитите лимони, нарязани на кръгчета. 

Сложете на огъня и варете 15 минути. След това отстранете от огъня и оставете да престои 24 часа. 

На следващия ден отцедете, добавете захар и варете до сгъстяване. Още горещ се налива в буркани, затваря се и се съхранява на хладно.

Сироп от липов цвят

Имаме нужда от:

Липов цвят (така че да напълним 4-литров съд)

3 кг захар

4 лимона

50 г лимонена киселина

Приготвяне:

Поставяме цветовете върху вестник, така че буболечките да излязат. 

След това сложете цветовете в съд и ги залейте със студена вода. На следващия ден отцедете и изстискайте добре цветовете през марля. 

Към течността добавете лимонов сок, лимонена киселина и захар.

Слагаме течността на огъня и я загряваме, аз винаги я свалям от огъня малко преди течността да достигне точката на кипене (около 85 градуса). 

Налейте горещата течност в стерилизирани стъклени съдове и ги затворете. Ако се притеснявате, че стъклото ще се счупи, може да увиете съдовете с влажна кърпа.

Прибираме сиропа на по-хладно и тъмно място. Добавяме го към напитките като класически сироп.

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации