Google Translate

Търсене в този блог

Здравословен сироп от бъз, без захар и консерванти

Този сироп не съдържа класическа бяла кристална захар, а брезова захар, наречена Ксилитол. 

Той е не само по-здравословен, но и фантастично вкусен. Издържа месеци дори без консерванти!

Бъзът е едно от най-често използваните лечебни растения в света. 

Хората са го използвали от векове за лечение на инфекции и възпаления, а древните египтяни са го използвали за подобряване на здравето на кожата и лечение на изгаряния.

Дори днес много хора все още събират цвят от бъз и го използват като естествено лекарство за много различни заболявания.

Бъз и неговото въздействие върху здравето

Бъзът е ефективна билка, която може да "оправи" много здравословни проблеми, съберете я и дано помогне и на вас. 

Силна имунна подкрепа, предпазва клетките от радикали

Антивирусно, антибактериално действие

Антисептично и детоксикиращо действие

Леки антибиотични ефекти

Насърчава изпотяването (грип...)

Подпомага храносмилането, пречистват храносмилателния тракт

Премахва запека, регулира изпражненията

Премахва метеоризма и болките в корема

Поддържа здрави дихателните пътища

Премахва възпалението, кашлицата и храчките

Подходящ при настинка, грип, алергии, бронхит

Диуретично действие, прочиства бъбреците и пикочните пътища

Освобождава пикочната киселина от тялото

Премахва болки в ставите (ревматизъм, подагра...)

Успокоява нервната система

Елиминира стреса

Облекчава болка и спазми (мигрена, стомах)

Подпомага заздравяването на кожата (обрив, екзема, наранявания)

Дезинфекцира и ускорява заздравяването на кожата

Твърди се, че бъзът е едно от най-лечебните растения в света, защото съдържа голямо количество флавоноиди, каротин, витамин С.

Досега беше известно, че е много полезно при грип, запушени синуси, бронхит, астма и алергии. Освен това подобрява имунитета и помага при диабет и запек.

Днес от портала search-2.blogspot.com ще ви представим 2 рецепти за сироп от бъз които са без захар и едната от тях е без варене.

Лечебен сироп от бъз без захар

Страхотна, много вкусна рецепта за сироп от бъз без захар.

Той е отличен не само за овкусяване на лимонади, сладкиши и десерти.

За лечебния сироп от бъз са ни необходими:

около 35 цвята бъз

1,5 л преварена и охладена вода

900 мл. сироп от агаве

6 лимона по възможност био качество

Приготвяне:

Събирайте цветове от бъз на места, които не са прашни - в идеалния случай далеч от пътища и в слънчев ден.

Цветовете от бъз берем на ръка, а в голям съд нарязваме само цветовете без зелените части.

Залейте цветовете с вода, така че да се потопят, добавете резени лимони и покрийте съда с марля или чиста кърпа.

Ако нямате натурални лимони премахвате корите преди да ги добавите към цветовете

Оставете да престоят поне 24 часа на тъмно и хладно място.

След това прецедете основата и изстискайте целия сок от цветовете и лимоните и ги изсипете в тенджерата.

Сложете в сместа и сиропа от агаве да заври на слаб огън и варете 5 минути.

Накрая добавете лимоновия сок от останалите лимони (прецедете през цедка)

След това внимателно налейте сиропа в топли стерилизирани съдове.

Затворете добре и оставете да изстинат напълно завити в одеяло.

Съхраняваме на хладно и тъмно място, а след отваряне съхраняваме в хладилник.

Не е нужно да използвате сироп от бъз само за лимонади, той е и отличен подсладител за торти и непечени десерти.

Втората рецепта за сироп от бъз без варене и захар

Този сироп не съдържа класическа бяла кристална захар, а брезова захар, наречена Ксилитол.

Той е не само по-здравословен, но и фантастично вкусен.

Издържа месеци дори без консерванти. Това е наистина здравословен сироп от бъз!

Имаме нужда от:

40-50 големи цвята от бъз

3 литров съд

1 цял лимон + 2 изцедени лимона

Подсладител: Препоръчваме Ксилитол (брезова захар) 300-500гр

1 чаена лъжичка лимонена киселина

Приготвяне:

Слагаме цветята от бъз в съда, без да ги изплакваме (оставяме ги само за малко на слънце, за да излязат буболечките).

Разтворете подсладителя и лимонената киселина в 3 литра вода и нарежете един лимон.

С тази течност се заливат цветовете от бъз, така че цветовете да се покрият напълно. 

Добавете лимонов сок и оставете да престои за една нощ. 

На следващия ден отцедете и просто съхранявайте в съд. Сиропът ще издържи месеци дори без консерванти.

Разбира се, този сироп няма същата консистенция като класическия с кристална захар, който се вари. 

Но вкусът е много по-чист и нежен. Това е хиляди пъти по-здравословно от класическия гранулиран захарен сироп.

Желаем ви добър апетит! :-)

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации