Този сироп не съдържа класическа бяла кристална захар, а брезова захар, наречена Ксилитол.
Той е не само по-здравословен, но и фантастично вкусен. Издържа месеци дори без консерванти!
Бъзът е едно от най-често използваните лечебни растения в света.
Хората са го използвали от векове за лечение на инфекции и възпаления, а древните египтяни са го използвали за подобряване на здравето на кожата и лечение на изгаряния.
Дори днес много хора все още събират цвят от бъз и го използват като естествено лекарство за много различни заболявания.
Бъз и неговото въздействие върху здравето
Бъзът е ефективна билка, която може да "оправи" много здравословни проблеми, съберете я и дано помогне и на вас.
Силна имунна подкрепа, предпазва клетките от радикали
Антивирусно, антибактериално действие
Антисептично и детоксикиращо действие
Леки антибиотични ефекти
Насърчава изпотяването (грип...)
Подпомага храносмилането, пречистват храносмилателния тракт
Премахва запека, регулира изпражненията
Премахва метеоризма и болките в корема
Поддържа здрави дихателните пътища
Премахва възпалението, кашлицата и храчките
Подходящ при настинка, грип, алергии, бронхит
Диуретично действие, прочиства бъбреците и пикочните пътища
Освобождава пикочната киселина от тялото
Премахва болки в ставите (ревматизъм, подагра...)
Успокоява нервната система
Елиминира стреса
Облекчава болка и спазми (мигрена, стомах)
Подпомага заздравяването на кожата (обрив, екзема, наранявания)
Дезинфекцира и ускорява заздравяването на кожата
Твърди се, че бъзът е едно от най-лечебните растения в света, защото съдържа голямо количество флавоноиди, каротин, витамин С.
Досега беше известно, че е много полезно при грип, запушени синуси, бронхит, астма и алергии. Освен това подобрява имунитета и помага при диабет и запек.
Днес от портала search-2.blogspot.com ще ви представим 2 рецепти за сироп от бъз които са без захар и едната от тях е без варене.
Лечебен сироп от бъз без захар
Страхотна, много вкусна рецепта за сироп от бъз без захар.
Той е отличен не само за овкусяване на лимонади, сладкиши и десерти.
За лечебния сироп от бъз са ни необходими:
около 35 цвята бъз
1,5 л преварена и охладена вода
900 мл. сироп от агаве
6 лимона по възможност био качество
Приготвяне:
Събирайте цветове от бъз на места, които не са прашни - в идеалния случай далеч от пътища и в слънчев ден.
Цветовете от бъз берем на ръка, а в голям съд нарязваме само цветовете без зелените части.
Залейте цветовете с вода, така че да се потопят, добавете резени лимони и покрийте съда с марля или чиста кърпа.
Ако нямате натурални лимони премахвате корите преди да ги добавите към цветовете
Оставете да престоят поне 24 часа на тъмно и хладно място.
След това прецедете основата и изстискайте целия сок от цветовете и лимоните и ги изсипете в тенджерата.
Сложете в сместа и сиропа от агаве да заври на слаб огън и варете 5 минути.
Накрая добавете лимоновия сок от останалите лимони (прецедете през цедка)
След това внимателно налейте сиропа в топли стерилизирани съдове.
Затворете добре и оставете да изстинат напълно завити в одеяло.
Съхраняваме на хладно и тъмно място, а след отваряне съхраняваме в хладилник.
Не е нужно да използвате сироп от бъз само за лимонади, той е и отличен подсладител за торти и непечени десерти.
Втората рецепта за сироп от бъз без варене и захар
Този сироп не съдържа класическа бяла кристална захар, а брезова захар, наречена Ксилитол.
Той е не само по-здравословен, но и фантастично вкусен.
Издържа месеци дори без консерванти. Това е наистина здравословен сироп от бъз!
Имаме нужда от:
40-50 големи цвята от бъз
3 литров съд
1 цял лимон + 2 изцедени лимона
Подсладител: Препоръчваме Ксилитол (брезова захар) 300-500гр
1 чаена лъжичка лимонена киселина
Приготвяне:
Слагаме цветята от бъз в съда, без да ги изплакваме (оставяме ги само за малко на слънце, за да излязат буболечките).
Разтворете подсладителя и лимонената киселина в 3 литра вода и нарежете един лимон.
С тази течност се заливат цветовете от бъз, така че цветовете да се покрият напълно.
Добавете лимонов сок и оставете да престои за една нощ.
На следващия ден отцедете и просто съхранявайте в съд. Сиропът ще издържи месеци дори без консерванти.
Разбира се, този сироп няма същата консистенция като класическия с кристална захар, който се вари.
Но вкусът е много по-чист и нежен. Това е хиляди пъти по-здравословно от класическия гранулиран захарен сироп.
Желаем ви добър апетит! :-)
Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!