Google Translate

Търсене в този блог

Тези които ги имат в градината, не трябва да се страхуват от ВИСОКО НАЛЯГАНЕ, разширени вени или алергии

Лозовите листа са много важна част от диетата, особено в страни като България, Гърция, Албания, Франция и Италия, както и в традиционната медицина. 

Хората много добре знаят колко полезни са тези листа и че могат да ги използват по-рано и дори много след като са събрали последните плодове. 

Днес от портала search-2.blogspot.com ще ви разкажем за ефектите на и полезните свойства на лозовите листа.

Лозовите листа са чудо на природата

Те съдържат голямо количество витамини (А, С, витамини от група В) и ценни минерали, особено калий, фибри, фолиева киселина и много антиоксиданти.

Те имат противоракови ефекти, главно поради специфична комбинация от хранителни вещества, витамини и антиоксиданти.

Подсилват имунитета и предпазват от вирусни и бактериални инфекции.

Те стимулират кръвообращението, понижават кръвното налягане и предпазват кръвоносните съдове от втвърдяване.

Ценният ресвератрол се съдържа не само в плодовете, но и в листата, особено ценен от дамите, защото забавя процеса на стареене.

Пречистват организма от отпадъчните вещества – имат силно диуретично действие, а освен това действат леко слабително. 

Помагат за прочистване на бъбреците, червата и пикочния мехур.

Лекуват вените и са мехлем за болни крака:

Лозови листа лекуват разширени вени – лапите от лозови листа са отлични, помагат при проблема с уморените и болезнени крака.

Лозовите листа отдавна се използват като естествено средство за лечение на запек и лошо храносмилане.

Листата от грозде също прочистват бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища.

Те са чудесна добавка към ястия - могат да се консумират когато са млади.

Вкусът им е подобен на спанак. По-старите листа се използват подобно на нашето зеле - могат да се увият в кайма, ориз или да се използват вместо пшенични палачинки.

Как да ги използваме при различни болежки?

Освен за директна консумация в любимите ястия, отлични са и гроздовите чайове – от изсушени листа, но много популярни са и компресите или запарките. 

Компресите се приготвят по същия начин като зелевите, леко се начукват, за да се раздроби жилката и се налагат върху разширените вени или болезнени зони.

Чай от изсушени листа ще помогне при грип и настинка. 2 ч.л.

Редовното пиене на чай от лозови листа предотвратява сериозни заболявания като  диабет, високо кръвно налягане, стимулира дейността на червата и предпазва черния дроб. 

Не забравяйте да пиете тази напитка поне веднъж на ден по време на грипния сезон и няма да се притеснявате, че ще се разболеете.

Отварите от лозови листа действат благоприятно и при кожни заболявания  – намаляват раздразнението, отока, зачервяването и сърбежа. 

Листата често се добавят към ваната и по този начин помагат в борбата с дерматити от различен произход.

Използваме лапа от лозови листа при възпалени колена. 

Сложете около 30 листа в 500  мл. вода и оставете да се вари 15 минути под капак. 

Потопете кърпа в отварата, сложете върху нея листата, прегънете и задръжте още горещия компрес върху коляното.

Покрийте с фолио и завийте с топла кърпа.  Оставете компреса цяла нощ и повторете, ако е необходимо.

Лозовите листа са отлични и за консерви, придават им отличен вкус и запазват хрупкавостта на консервите.

Когато събираме лозови листа за употреба в кулинарията трябва задължително лозовият масив да не е пръскан с препарати.

Това става обикновено рано на пролет. 

Важно е също да се подберат сортове, които имат по - меки листа това става още при самото бране, листата са твърди на пипане.    

Берат се млади, светлозелени и нежни листа, които при кулинарна обработка имат много добър леко кисел вкус.

Листата трябва по възможност да са по - големи, за да можем да приготвим от тях хубави сарми.

При нужда за завиване на една сарма се използват 2 листа.

Наберете определен брой листа, поставяйте ги в кошница за да не се спарват.

Не използвайте найлонова торбичка. 

Веднага след брането листата се разстилат без да се мият върху суха повърхност. Добре измита и подсушена мушама.

Вземаме всяко листо и подреждаме в куп по 10 сравнително еднакви по големина листа. Навиваме на рулца и завързваме с конец. 

Приготвяме всички листа по този начин. Трябва да получим хубави, стегнато навити листа във всяко ролце. 

Поставяме рулцата в стъклен измит и подсушен буркан - 5 - 6 - 7 рулца, в зависимост от големината на буркана.

Запечатваме с капачка. Използваме машинка за затвяряне на буркани. 

Можем да съхраним листата и в бутилка за еднократна употреба, добре затворена и суха.

При отварянето листата трябва наведнъж да се употребят, така че преценете колко листа са ви необходими за едно ястие. Не се стерилизират.

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации