Google Translate

Търсене в този блог

Челюстта и гръбначният стълб са неразривно свързани: ако ви боли гърба, трябва да лекувате зъбите си!


Замисляли ли сте се някога, че причината за смущенията в походката или непоносимата болка във врата, която ви измъчва повече от година. 

Всичко това се крие далеч от нервите или мускулите, а на най-неочакваното място - в устата? 

Тялото е цялостна система и лекарят, който забравя за това, греши. 

Но успешното лечение зависи от интегрирания подход! 

Днес от портала search-2.blogspot.com ще ви споделим защо неуспешно поставената пломба може да причини болка във врата и как компетентната корекция на проблемите със захапката ще облекчи болката в гръбначния стълб.

ДЕНТАЛНО ЗДРАВЕ

"Ние, зъболекарите, трябва най-накрая да разберем, че заболяванията на зъбите са тясно свързани с цялото тяло ", пише доктор Натия Курашвили на страницата си във Facebook. 

Може да изненада някои, че зоните на стъпалото могат да повлияят на оралното здраве и обратно, но има връзка между захапката и позата.

Изместването на челюстта, а по-късно и на целия гръбначен стълб, може да бъде причинено от една неправилно поставена пломба, дълго смучене на биберон или млечен зъб, който някога не е бил лекуван. 

И какво можем да кажем за такава инвазивна интервенция като протезирането.

Ето защо, преди да започне преглед на пациента, всеки зъболекар без изключение трябва да обърне внимание на позата на човека и позицията на главата му. 

И по-късно, ако има проблем, може да убедете пациента (иначе не!) 

Да замени новопоставената пломба или скъпа металокерамична протеза, защото те нарушават затварянето на зъбите и това ще доведе до много по-сериозни промени в тяло: постоянни мигрени, щракане в темпоромандибуларната става или болка във врата.

Но това не е всичко. В края на краищата е известно, че един проблем със сигурност ще доведе до друг и ако порочният кръг не бъде прекъснат, това ще продължи вечно. 

Изкривяването на стойката води до заболявания на ставите, проблеми със сърдечно-съдовата система и дори може да причини храносмилателни разстройства. 

От тези проблеми следват други и т.н.

При здрав, хармонично развит човек, центърът на тежестта на главата, раменете, бедрата, коленете и стъпалата е разположен на една и съща ос. 

Ако човек страда от неправилна оклузия, центърът на тежестта на главата има тенденция да се измества, което води до промяна в стойката и увеличаване на натоварването на мускулите на шията. Както се казва, пълна дисхармония.

При хора, страдащи от нарушения на оклузията (това не е задължително да са криви зъби, достатъчно е неправилно поставена пломба), има прибиране на гръдния кош, изпъкналост на лопатките, изкривяване на пищялите и плоски стъпала. 

Между другото, вестибуларният апарат страда не по-малко: трудностите при ходене и неправилната походка често са резултат от проблеми в устната кухина.

Малоклузията може да бъде както причина, така и следствие от патологии на опорно-двигателния апарат, поради което само интегрираният подход към лечението ще помогне за постигане на желания резултат. 

Трябва да се разбере, че само сплотената работа на зъболекар-ортопед, ортодонт, терапевт, пародонтолог и дори невролог може да прекъсне порочния кръг и да възстанови здравето на пациента.

За съжаление съвременната медицина се превърна в безбожен източник на доходи и особено стоматологията. 

Неразумните лекари са готови на всякакви капризи за сметка на пациента, дори и най-неподходящите. 

Уви, такива зъболекари не се справят с проблема за връзката между патологиите на устната кухина и здравето на целия организъм.

Стоматологията не е само кариес, пломби, пари, вадене на зъби, коронки и още пари. 

Компетентното протезиране, пломбиране и ортодонтско лечение е гаранция за дентално и общо соматично здраве.

Такава проста истина трябва да бъде разбрана не само от лекарите, но и от пациентите, чието нежелание отново да направят рентгенова снимка или да отложат второто посещение при зъболекаря на заден план води до много по-сериозни проблеми. 

И ако зъболекарят без причина ви помоли да направите компютърна томография на шията, слушайте, изведнъж това коренно ще промени живота ви.

Бъдете здрави!

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации