Google Translate

Търсене в този блог

Смрадлика (тетра): Противовъзпалителна и кръвоспираща - лекува 100 болести

НАЙ-СИЛНАТА БЪЛГАРСКА БИЛКА ЛЕКУВА 100 БОЛЕСТИ - СМРАДЛИКА 

С КАКВО Е ПОЛЕЗНА ДРЕВНАТА СМРАДЛИКА - ТЕТРА (Cotinus coggygria)?

Смрадлика е красиво растение с власинки, което е много полезно за здравето на човека.Смрадлика е широколистен храст или малко дръвче, което достига до 5 метра. 

Стволовете на храста са силно разклонени, със сиво-кафява корона, а младите издънки са зелени или червеникави. Листата на храста са с яйцевидна форма. 

Върховете на листата са тъмно-зелени, а отдолу са сиво-зелени. Есента смрадликата пожълтява, след това придобива червен цвят и накрая става пурпурна.

Цветовете на смрадлика са малки, струпани в съцветие като метлички. Съцветията стават пухкави, по тях има власинки, които достигат до 30 см. дължина. 

Всеки храст може да е с различни на цвят власинки. Смрадлика е с различни цветове, които се формират отделно – мъжките цветове са в едно съцветие, а женските – в друго.

Храстът смрадлика има малки плодове-костилки, които съдържат изсъхнала мекота. Плодът е със зелен цвят и в процес на зреене придобива червена окраска. 

Този храст цъфти през май до юли, а плодовете узряват в края на лятото-началото на есента.

Смрадликата е дълголетник, расте и носи плодове до 100 години. Расте на каменисти склонове, обича слънчевите и нагрети места, които са защитени от силни ветрове.

СЪБИРАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА СМРАДЛИКА

Смрадлика се събира преди цъфтежа и се суши

Лекарствената суровина на растението смрадлика са неговите листа, събират се в периода на разгар на цъфтежа и преди да се формират плодовете. При това листата се събират цели, без да се прокъсват и нараняват. Клонките на листата се отрязват.

Листата на смрадликата се сушат по естествен начин – в слънчево, неветровито време под навес или в помещение с добра вентилация. Ако се сушат в електрическа сушилня, температурата трябва да е не повече от 50 градуса.

Готовият суров материал се слага в хартиени пакети, съхранява се не повече от 2 години в сухи и тъмни помещения. При по-голяма влажност листата губят целебните си свойства.

Популярен вид смрадлика е янг лейди – храст 2-4 метра висок, устойчив на студ, живее до 40-60 години. Листата на тази смрадлика са зелено-жълти, а през есента стават червени или пожълтяват.  

Янг лейди започва да цъфти през юни, в периода на плодене стъблата и се удължават, покриват се с червени власинки. Този вид смрадлика обича светлината, не е придирчива към почвата, но не обича прекалената влажност.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА НА СМРАДЛИКАТА

Листата на храста съдържат танин, заради който храстът се използва като стягащо, антивовъзпалително средство. Смрадлика притежава холеретично, антисептично действие. Освен това тя съдържа дъбилни вещества, флавоноиди. 

В листата също се съдържат етерични масла (линен, ланолоол,мирцен,тертинол), мерицитрил (боядисващо вещество). Растението притежава спиращи кръвта, отхрачващи, заздравяващи раните свойства.

Листата на храста смрадлика съдържат много каротин (32 мг. на 100 гр.), органични киселини, токоферол (5,59 мг. на 100 гр.). 

При външно приложение биоактивните вещества в растението предизвикват непълно съсирване на мукозен протеин (при съприкосновение с лигавица, с травмирана повърхност) – образуват тънък филм, който предпазва тъканта от външно въздействие. При това се понижава и болката, намалява се възпалението, свиват се съдовете.

Смрадлика влиза в състава на някои аптечни средства, които се предписват при заболявания на жлъчните пътища, стягащи средства, спиращи кръвоизливите, също и средства, които помагат при остри, хронични възпалителни процеси в чревния тракт, кръвоизливи от червата. 

Влиза в състава и на някои антисептични средства, може да се използва за обработване на малки кожни наранявания.

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА СМРАДЛИКА?

Смрадлика лекува следните патологични състояния:

Изпотяване на краката;

Смрадлика помага при зъбобол бяло течение, диария, болна жлъчка, ангина, хемороидиОток на тъканите;

Хемороиди;

Бяло течение при жените;

Болести на половите органи при жените с инфекциозен характер;

Гнойни пъпки, фурункулоза;

Кървене на венците, зъбобол;

Гингивостоматит, пародонтит;

Белодробни заболявания;

Болести на жлъчката;

Остри респираторни инфекции;

Чревни разстройства – диария;

Язвени процеси;

Гастрит;

Отравяне с тежки метали, алкалоиди;

Болести на жлъчния мехур;

Изгаряния, измръзвания, натъртвания;

Диабетно стъпало;

Ангина.

РЕЦЕПТИ СЪС СМРАДЛИКА

ОТВАРА ЗА ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ ОТ СМРАДЛИКА

В един литър гореща вода се слагат 50 гр. смрадлика, варите на бавен огън в продължение на 10 минути и след като махнете отварата от котлона, оставяте да престои за 20 минути. 

Филтрирате и използвате за компреси и превръзки като заздравяващо рани, противовъзпалително, антисептично средство.

СМРАДЛИКА ПРИ МИОМА НА МАТКАТА

Смрадлика може да се използва за лечение на миома на матката. 

Смес от смрадлика, медуница, маншет, мащерка, листа от живовляк и аргимония; смес от жълт кантарион, лечебна ружа, волски език, пача трева и градско омайниче по 15 грама се мелят, смесват, добавят се 4 с. л. от сместа към 1 литър гореща вода и се оставя на бавен огън за 15 минути. 

Оставя се да изстине, прецеждате и пиете по половин чаша три пъти дневно. Използвайте 2-3 месеца, след което направете почивка и отново може да повторите курса.

БИЛКОВА СМЕС СЪС СМРАДЛИКА СРЕЩУ ОСТЪР БРОНХИТ

Смесете по 2 с .л. смрадлика, мента и медуница, 1 с. л. розмарин и ледум, 3 с. л. розови листа. Компонентите се мелят, смесват се хубаво и 2 с .л. от получената смес се ври в литър вода. Престоява 1 час, прецежда се и се използва ½ чаша 5-6 пъти на ден.

МАЗ ОТ ЛИСТА ОТ СМРАДЛИКА

Свежите листа се мелят, стриват се, докато станат на каша, смесват се на равни части с мас или краве масло. използва се при гнойни рани, незарастващи рани. 

Тази маз се съхранява на хладно, тъмно място, но е желателно да се използва прясна.

ТИНКТУРА ОТ КОРА НА СМРАДЛИКА ПРИ ТРЕСКА

Кора от смрадлика помага при висока температура и треска1 чаена лъжица смляна суха кора се вари в 500 мл. вода. Престоява час и се използва по 1/3 чаша, докато температурата се понижи и се нормализира общото състояние на болния.

СМРАДЛИКА ЗА ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПОЛОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ЖЕНИТЕ

Ще са Ви необходими листа на смрадлика, кръглолистно наваличе, къпини, евкалипт, маточина, комунига; цвят от липа, корен от пирей – от всичко по 10 гр. 

Мелите, от получената смес трябва да вземете една супена лъжица и да сварите в половин литър вода. 

Оставете настрани за няколко часа, прецедете и може да използвате за вътрешно промиване в продължение на месец.

СМРАДЛИКА: ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Смрадлика няма противопоказания на практика, ако се използва по лекарско предписание и се спазва дозировката и правилният курс на лечение. 

В повишено внимание смрадлика трябва да се приема при бременност и при кърмене. Единствените противопоказания са индивидуална непоносимост, хиперчувствителност и тежки чернодробни заболявания.

Не бива да се прави клизма със смрадлика, тъй като ще нанесе непоправима вреда върху чревния тракт, особено ако има рани в правото черво. Ако се прави клизма с това растение, може да се образува париетна тромбоза. 

Тя е сред най-мощните антисептици в природа, се препоръчва горещо на родилки

Смрадлика е една от билките със силно изразен антибактериален ефект. 

Лечебната мощ на това растение е позната от хилядолетия.

Изумени от ефекта й върху животните, предците ни започнали да използват активно отвара от смрадлика в ежедневието си, защото смятали, че лекува 99 болести и подмладява.

Неслучайно билката, която е един от най-мощните антисептици в природа, се препоръчва горещо на родилки.

Промивките с нея спомагат за по-бързо зарастване на раната от раждането.

При херпес и афти

Ако ви измъчват неприятен херпес и още по-неприятните афти, отварата от смрадлика ще ви спаси от тях. Жабурете се с отвара от смрадлика няколко пъти дневно.

Против гъбички и бактерии

Тетрата има силно изразено антигъбично действие.

Компреси и билкови бани с това чудотворно растение лекуват успешно гъбички от различен произход.

От неприятните гъбички по краката може да се отървете, киснейки ги в леген с хладка отвара от смрадлика. 

Благодарение на качествата си, тя спира развитиено на гъбичките и лекува пораженията от тях.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации