Предлагаме ви интересна комбинация в сезона на джанките.
Маринованият чесън може да се приготви и без тях, но дребните плодове придават приятен кисел вкус.
Тази рецепта е подходяща за мариноване както на скилидки така и на цели глави. Просто следвайте стъпките.
Продукти:
Чесън, зелени джанки, копър – листа и стебла, Саламура: 5 л вода, 300 г сол, 300 мл оцет - 6 градуса.
Начин на приготвяне:
Избирате глави чесън, напълно развит, но още в „млечна зрялост”, т.е. да са крехки люспите на скилидките.
Отрязвате стеблото около 2-3 см от главата, почиствате от коренчетата, обелвате горните обвивки /люспи/, измивате го и оставяте във вода поне за 8 часа.
Нареждате го в буркани, като помежду чесъна слагате зелени джанки, листа и стебла копър.
Заливате с преварената и охладена саламура.
Затваряте плътно.
За дълготрайност можете да сложите по два аспирина на един голям буркан тип „омния”.
Готов е за хапване след три дни.
Може да го опитате, но си оставете за зимата, когато ще гони всякакви бацили.
Добър апетит!
След като напълня бурканите с чесъна джанките, наливам вода и премервам какво количество саламура ми е нужно.
Изливам в подходящ съд и заварявам.
Обикновено слагам малко повече оцет 100 мл на 1 л вода.
Може да добавите 3, 4, люти чушлета на буркан за пикантност.
(Чушките може да са рибки, кози рога, шипка… )
Дръжките на чушките се подкъсяват и се измиват.
Всяка чушка се пробожда с малко ножче, за да може саламурата да влезе и да овкуси добре.
Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!
Източник: ipeychev9.blogspot.com