Google Translate

Търсене в този блог

Чесън с джанки и копър за зимата против грип и всякакви бацили

Предлагаме ви интересна комбинация в сезона на джанките. 

Маринованият чесън може да се приготви и без тях, но дребните плодове придават приятен кисел вкус.

Тази рецепта е подходяща за мариноване както на скилидки така и на цели глави. Просто следвайте стъпките.

Продукти: 

Чесън, зелени джанки, копър – листа и стебла, Саламура:  5 л вода, 300 г сол, 300 мл оцет - 6 градуса.

Начин на приготвяне: 

Избирате глави чесън, напълно развит, но още в „млечна зрялост”, т.е. да са крехки люспите на скилидките. 

Отрязвате стеблото около 2-3 см от главата, почиствате от коренчетата, обелвате горните обвивки /люспи/, измивате го и оставяте във вода  поне за 8 часа. 

Нареждате го в буркани, като помежду чесъна слагате зелени джанки, листа и стебла копър. 

Заливате с преварената и охладена саламура. 

Затваряте плътно. 

За дълготрайност можете да сложите по два аспирина на един голям буркан тип „омния”.

Готов е за хапване след три дни. 

Може да го опитате, но си оставете за зимата, когато ще гони всякакви бацили.

Добър апетит!

След като напълня бурканите с чесъна джанките, наливам вода и премервам какво количество саламура ми е нужно. 

Изливам в подходящ съд и заварявам. 

Обикновено слагам малко повече оцет 100 мл на 1 л вода.

Може да добавите 3, 4, люти чушлета на буркан за пикантност.

(Чушките може да са рибки, кози рога, шипка… ) 

Дръжките на чушките се подкъсяват и се измиват. 

Всяка чушка се пробожда с малко ножче, за да може саламурата да влезе и да овкуси добре.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник: ipeychev9.blogspot.com

Популярни публикации