Google Translate

Търсене в този блог

Турта (тагетес) цветето което лекува 100 болести

Турта (тагетес) е цвете, подправка и главно суровина за лечебни средства. Заради красотата си то е и прекрасно декоративно растение, но кой би го отглеждал, без да се ползва от ценните му терапевтични свойства.

Фармацията също го е усвоила, като го обработва и предлага в удобни за лечение форми като капсули и тинктура.

Какво представлява билката турта?

Тя е разпространено непретенциозно растение – едногодишно, тревисто, от семейство Сложноцветни.

В родината й (тропичните райони на Централна Америка) растението и до днес се смята за магическо и се използва в религиозни церемонии.

В много страни туртата е разпространена като етерично-маслена култура. Листата на два от видовете й отдавна се използват като подправка. Слагат ги в буркани, заедно с осолени краставички, тиквички и др.

Отвари от цветовете се използват за естествен оцветител. С тях тонират сосове, масла, теста, сирена.

Листата и ярките цветове на туртата се ядат – като добавка в салати и зеленчукови блюда. На вкус напомнят кресон.

В някои страни, където туртата е традиционна, цветовете се съхраняват за зимата. Те се срязват на цели съцветия, сушат се и се съхраняват в закрити съдове.

Къде расте и кога?

Латинското название Tagétes е дадено през 1753 г. от естествоизпитателя Карл Линей, който преобразува името на етруското божество Тагеса.

Растението произхожда от Америка, където расте от Ню Мексико и Аризона до Аржентина. Оттам през XVI в., с помощта на испанските конкистадори, то се пренася в Европа, Русия, Мала Азия и още по-нататък.

Днес се култивира навсякъде. В Украйна му казват «чорнобривці», в Англия — «marigolds», в Германия – «турски карамфил», у нас е известно главно като турта.

От засаждането до цъфтенето на туртата минават от 40 до 50 дни в зависимост от сорта. Затова тя се сее от първата декада на април до май, а през юни започва да цъфти. Туртата цъфти обилно през цялото лято.

Как да я познаем?

Туртата има развита коренова с-ма и жилави, здрави, правостоящи стъбла. Според вида и сортовата принадлежност те израстват от 20 до 200 см.

Листата на туртата са оцветени във всички нюанси на зеленото.

Съцветията също варират според вида и сорта. Разполагат се в цветовата гама от бяло и лимонено през оранжево и червено до кафявото.

Лечебни ползи

Народната медицина, естествено, отдавна е усвоила и това растение. В древността са започвали да го варят против глисти и задържане на течности.

Доста по-късно хората открили, че когато добавят цветето в компоти и кисели, те стават разкошни лекарства – вкусни и полезни за имунитета. Такива десерти повишават устойчивостта спрямо простуди, грипозни заболявания, към разни вируси и бактерии.

Внимание! Цветовете и главно листата са носители на етерични масла. Затова големи дози от това растение не са за всеки.

Непременно се тествайте преди първото опитване на турта.

Различни цветове:

Тест за поносимост

Вземете само един цвят, сложете го в чашка и го попарете. След 15 мин. прецедете и изпийте. Незабавно ще разберете дали растението е за вас или не.

Най-полезни са червено-кафеникавите цветове, защото те носят най-много каротин и пигменти.

Колко време се пие чай от турта?

Отговорът е, че можете да го пиете най-много 3 седмици, в изключителни случаи и 4, без прекъсване. След това се налага да се направи почивка от една седмица или повече. Организмът свиква с приема на чая и благотворните действия на билката започват да отслабват след третата седмица. Затова и трябва да се спира от време на време.

Въпросът “Колко време се пие чай от турта?” е един от най-често задаваните във връзка с билката тагетес.

Освен това и в особените случаи, предвидени в противопоказанията на тагетеса, може да възникнат отделни проблеми при при пиене на чай от турта по-дълго време.

Рецепти с турта

Туртата има имуномодулиращо, разхлабващо, седативно, антидепресивно, успокояващо, противовъзпалително, противовирусно, спазмолитично, противопаразитно, диуретично и потогонно свойство + сваля кръвното.

Специфичното й приложение е при гинекологични заболявания.

При миома – турта и невен

Миомата по-често се появява в мускулния слой на матката. Възлите имат различен размер и увеличават обема на органа. В миналото нерядко това състояние се е бъркало с бременност.

На миомата действат нар. цярове. Прочуто е съчетанието на турта с невен, а някои добавят и живовляк от широколистния вид.

Рецепта: от двете или трите съставки – в сухо състояние, се вземат равни количества. От сместа се отделя една щипка и се сварява за 4-6 мин. в 200 мл. Запарката е 40 мин. Това е к-вото за деня. Изпива се на части със или без мед.

Рецепта 2: отделен прием на турта и невен. Туртата се сварява (1 с.л. билка с/о 400 мл) и се запарва 40 мин. Изпива се на три пъти, винаги на празен стомах. Невенът се попарва (1 ч.л. към 200 мл) и стои 30 мин. Изпива се като чай, на няколко порции.

При киста на яйчника – турта и бял равнец

Комбинацията е ефикасна за всякакви доброкачествени образувания като кисти и миома. Може да се добавят още котешка стъпка, живовляк или невен. Всички билки са подходящи.

Смесват се в равни пропорции и се варят 5 мин. съотношението е 1 с.л. към 350 мл.

При полипи, бяло течение и други

3 цвята заедно със стъблата се попарват в 400 мл, да кипят 5 мин., и се охлаждат до стайна T°. Вземайте Х 3 пъти, пред ядене.

В зависимост от степента на заболяването може да се предпочете прием по схема:

21 дни терапия с турта, 7 дни пауза

и така до 3 месеца.

За профилактика на гинекологични патологии

1 цвят турта се сварява в 200 мл, приема се 4 Х 250 мл

При бременност?

Туртата се пие за забременяване, поради което може да заблуди, че се пие и през бременността. Това не е така, билката е противопоказана след зачеването. Етеричните масла могат да провокират алергичен отговор.

Турта при безплодие, за забременяване

Ето един вариант на рецептата за забременяване с калоферче или турта.

Намират се 5 едри цвята турта задължително с оранжев цвят. Колкото по-тъмен оттенък на оранжевото е цветето, толкова по-добре.

Цветовете се заливат с ½ л студена вода и киснат за 8 часа, а после се варят под плътно затворен капак – следете да е 15 мин. Прецедете, защото ви трябва само течността.

Приемът е 2 Х 150 мл, като преди изпиването се затопля.

При хрема и синузит

Тук подходящата форма е инхалации. 5 цвята се попарват с 500 мл в традиционен по форма чайник. Той се увива в одеяло и след 5 мин. се открива чучурът. През него се вдишват парите от билковата отвара, само през носа.

Процедурата продължава, докато се освободи дишането. После още малко се вдишват пари през носа и се издишват през устата.

Масло при рани и изгаряния

Масло от турта се прави за по-ускорено заздравяване на рани и изгаряния.

Рецепта: сухите цветове се наронват или смилат и се заливат в равна пропорция с растително масло. Стоят до сутринта, когато се местят на парна (но слаба – Т° до 70°) баня за 30 мин.

При възпаляване по дихателния път

Същото масло се прилага при дихателни възпаления, в частност бронхити. Облекчава движението на секрети, неутрализира застояването и евентуалното привличане на бактериална инфекция, облекчава кашлицата.

Вани за нервната система

Ваните с отвара от турта успокояват, помагат при стресови ситуации, премахват безпокойството, възстановяват душевното равновесие. Препоръчват се при неврози, депресии, неувереност и разсеяност.

При цистит

Чай от цветните кошнички много помага при цистит и камъни в бъбреците. Пие се като диуретик и за отхрачване.

Рецепта: 3 – 4 цвята се попарват и след няколко минути чаят е готов. Подслаждаме.

За задстомашната жлеза

За лечение и профилактика: 1 цвят се смила и сварява с 200 мл, настойва се до охлаждане и се приема 4 Х 50 мл.

Тази еднодневна доза лекува и диабет.

При диабет

Друга рецепта за диабетиците: 50 цвята с тъмен оттенък се попарват с 500 мл и се прибират в затворен шкаф за седмица. Прием: 3 Х 1 ч.л.

При артрит

20-25 свежи цветни кошнички се варят (на слабо до 80°) в 1 л вода. Съдът се завива, да се самоохлади.

При използване на сух цвят съотношението е 1 с.л. на 200 мл. Поема се вместо вода по 1/2.5 л.

Курсът на терапия е 1.5 – 2 месеца и се повтаря през 6 до 12 м. (зависи от състоянието на болния).

При високо кръвно

Туртата има изразено седативно свойство, който влияе и на кръвното.

Рецепта: трябват равно к-во турта и невен (само цветове) и мента. Билките се смилат и се отделя препълнена 1 с.л., която се попарва с 200 мл, 15 мин. Изпива се ½ ч. пред ядене.

При ежедневно приемане в кратък срок кръвното се нормализира и хипертонията отстъпва.

Турта за съдове

За укрепване на съдовите стени при външни и вътрешни кръвоизливи помага следната рецепта: 2 с.л. турта и 1 ч.л. блатен тъжник (само цвят) се сваряват в 400 мл и се запарват 20 мин. Приемът е 3 Х 200 мл пред ядене.

Турта за метаболизъм и черен дроб

5 цвята се попарват в 1 л, врат точно 3 мин. на несилен огън и се прецеждат. Пие се 2 Х 250 мл за 30 дни. После може да се повтори, но само след пауза.

При кожни заболявания, акне

Същата рецепта се ползва за превръзки, които се топят в отварата.

При гнойни пъпки, акне, декубитални рани и раздразнена кожа, както и при загрубели зони на петите, лактите и коленете помага масло от турта.

Мехлем и чай при кожни проблеми

Рецепта за масло: буркан от ½ литра се пълни рехаво с цвят турта и се пълни догоре с рафинирано слънчогледово олио. Държи се седмица без светлина и се оцежда. Съхранението е в хладилник.

Проблемните зони се мажат Х 1-2 пъти.

Още действия

  • Против гъбички – етеричното масло е с висока ефективност спрямо вида Кандида;
  • Против паразити – 1 шепа цвят към 300 мл, сварени на чай, помагат срещу глисти и по-прости паразити. Отварата изстива самостоятелно под капак. 3 Х 40 мл (2 седм.);
  • При ужилване – поразеното от оса или пчела място се намазва с пресен сок от турта;
  • Като диуретик – същата рецепта (1 шепа цвят на 300 мл), но се приема 4 Х 40 мл;
  • За хидратиране на лице – отвара от турта + 20 мл водка + 8 мл лимонов сок. Лосионът се пази в хладилник. С него се правят по 2-3 обтривания на ден.;
  • За подобряване на остротата на зрението – изяждат се по 3 пресни цвята на ден, курс 1 месец. За деца дозата е 1 цвят.

Aко статията ви харесва може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: paralel42.com

Популярни публикации