Google Translate

Търсене в този блог

9 признака, че тялото е пренаситено със сол който всеки трябва да знае

В съвременния свят човек консумира около 10–15 g сол на ден, докато дневната норма е само 5–6 g. Това се отнася не само за количеството, което добавяме към ястия, но и за съдържащо се в други продукти. 

Независимо дали е морска сол или е отгледана в специални условия, тя се състои от около 40% натрий. В големи количества този елемент е вреден за организма.

Ситуацията се влошава от заседналия начин на живот и недостатъчната консумация на питейна вода: излишните вещества се отлагат в мускулите, ставите и кръвоносните съдове. 

Излишната сол засяга както вътрешното състояние на системите и органите, така и външния вид на човек, и неговото благополучие. Ето защо е важно да знаете признаците и характеристиките на това явление.

Признаци, че тялото е пренаситено със сол

Постоянно чувство на жажда

Очевиден знак: при излишък на соли се появява липса на течности и тялото се опитва да разреди концентрирания физиологичен разтвор.

Подуване на лицето и крайниците

Колкото повече сол има в тялото, толкова повече течност трябва да натрупате в себе си, за да поддържате баланса. А задържането на течности в клетките води до оток.

Подут корем

Задържането на течности също причинява подуване на корема. Освен това излишната сол разтяга мускулните влакна, отслабва ги и ги разрушава, като по този начин засяга тяхното свиване.

Главоболие и световъртеж

Такива симптоми, заедно с болка или дискомфорт в ставите, се дължат на факта, че солта активно взаимодейства с водата, като я абсорбира. 

Това води до увеличаване на кръвоносните съдове – една от причините за често главоболие.

Бърз пулс и високо кръвно налягане

Поради сгъстяването на кръвта се появява хронична хипертония и пулсът се повишава. Това дава силно натоварване на сърцето, поради което може да се развие аритмия, тахикардия и рискът от инсулт също се увеличава.

Храната ви изглежда безсолна

Човек, който постоянно добавя сол към ястия, вероятно е развил пристрастяване към солта и тялото му е пренаситено. 

Вкусовите рецептори се променят с количеството консумирана храна. С други думи: колкото повече сол ядете, толкова повече искате.

Задържане и увеличаване на килограмите

Ако сте опитвали много диети и все още не можете да отслабнете, преоценете диетата си. Освен че елиминирате вредните храни , вижте дали се вписвате в дневния прием на сол. 

Теглото често не намалява поради факта, че солта се натрупва в клетките на тялото.

Освен това прекомерният прием на сол води до синтез и повишаване на концентрацията на фруктоза в черния дроб, което от своя страна е причина за затлъстяване.

Рядко ходите до тоалетната

Ако наблюдавате малко количество тъмно жълта урина с ясна миризма на амоняк и систематичен запек, това също може да показва излишък на сол. 

Бъбреците, естествените филтри на тялото, страдат повече от другите органи. В крайна сметка те трябва да работят няколко пъти повече, за да филтрират обратно възможно най-много вода, да отделят отлаганията на излишната сол и токсичния амоняк.

Алергичен обрив по цялото тяло

Алергията към солта се изразява под формата на обрив по кожата на лицето, шията, ръцете, гърба и корема, по-рядко в областта на коленете. 

Рискът от алергична реакция се увеличава при хора с отслабена имунна система.

Как да реша проблема?

Ако установите, че вече сте станали „заложник“ на този продукт, не се обезкуражавайте и не се паникьосвайте. В тази ситуация, както и във всяка друга, има изход.

Избягвайте храни с високо съдържание на сол

Въз основа на резултатите от многобройни проучвания са идентифицирани редица храни, съдържащи най-голямо количество натрий. 

Сред тях са хляб, пица, пиле на скара, полуфабрикати и бързо хранене. 

Когато купувате продукти, ви съветваме да обърнете внимание на състава: ако съдържат повече от 20% сол, по-добре е да се откажете такива продукти.

Опитайте да се храните у дома

Храната, сервирана в кафенета и ресторанти, най-често съдържа много натрий. Затова е за предпочитане да готвите у дома и да вземете обяд със себе си на работа. 

И не забравяйте да пиете обикновена вода. Номиналната консумация на вода ще помогне да се справите с отлагането на соли и да премахнете излишните вещества.

Свикнете да ядете по-малко сол

Отбиването на вкусовите рецептори от солта не е толкова трудно, колкото изглежда. Опитайте се да не добавяте сол към храната в продължение на 21 дни. 

Много продукти изобщо не трябва да се осоляват: те вече съдържат необходимите елементи (водорасли, риба, зелени зеленчуци, цитрусови плодове).

Отидете на лекар

В някои случаи при излишък на сол в тялото е необходимо медикаментозно лечение. 

След консултация може да ви бъде предписана диета без сол или да се предпише лекарство за подобряване на отстраняването на солни отлагания. 

Понякога лекарите съветват да се пие разтвор от специална опаковка със сол веднъж на ден, вместо да се самоосоляват ястия.

Не е нужно да се отказвате напълно от солта. Полезните микроелементи, съдържащи се в него, са отговорни за редица важни процеси в организма. 

Просто обърнете внимание на количеството сол в диетата си и го коригирайте. Около една чаена лъжичка на ден е достатъчна за тялото. 

Може да бъде обикновена готварска, йодирана или морска сол, но без вредни примеси. Бъдете здрави!

Aко статията ви харесва може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Популярни публикации