Google Translate

Търсене в този блог

Най-добрите рецепти за домашен ябълков оцет и лечение на редица болести

Домашен ябълков оцет– как се прави, рецепта.

Той действа с най-голяма ефективност, когато се използва от продукти с високо качество, за предпочитане да е произведен у дома. Разбира се, ако се налага спешна нужда ще се наложи да си купите ябълков оцет от магазина, но вие трябва да знаете как да изберете оцета. В неговия състав не трябва да има други компоненти, различни от собственото му съдържание. Ако има добавка, този оцет става синтетичен. Такъв оцет не е подходящ за лечение. В допълнение, промишлено произведената напитка е по-кисела, отколкото този произведен у дома (рН 4 – рН6). Трябва да се прави разлика, когато се използва за обикновена употреба при хранене и за лечение – той трябва да се разрежда с вода в по-голяма част от посоченото в рецептата (всички домашни рецепти са с киселинност на оцета рН 2).

Има една съществена разлика между рекламирания ябълков оцет от магазина и домашния. Индустриалният оцет е направен от ябълкови кори и от сърцевините на различни ябълки или от останките им. Вътрешният продукт трябва да бъде получен от цели ябълки, само със сладки сортове. Колкото са по-сладки ябълките, толкова в тях се образува по-високо съдържание на алкохол от кашата и по-лесно се оформя оцетна киселина. Ябълковият оцет – всъщност е ферментирал сок от ябълка. В процеса на ферментация се появява в горната част на течността пяна – т.нар „Майка на оцета“. Тя е много полезна, така че не я отделяйте, напротив необходимо е да се смеси с останалата част от оцета. За да не се навреди на „майката на оцет“, не трябва да се пресипва течността от един съд в друг, да се прелива, да го местите.

Самото име говори за оцета, че е киселина, но получена без химически добавки, по естествен начин. В природата, тя се получава чрез ферментация на плодове престояли в присъствието на кислород и оцетни бактерии. Първо, изстискайте сока от ябълки, който сам по себе си е питателен и лекарствен продукт. Резултатът от ферментацията на сока под влиянието на мая за хляб и от плодовите захари е освобождаването на алкохол, който представлява специален алкохол – сайдер.

Сайдерът трябва да бъде обогатен с кислород и специални оцетни бактерии, които ще дадат кисела реакция и ще се превърнат в оцетна киселина. Така постепенно те превръщат ябълковия сок в ябълков оцет, като запазват всички забележителни свойства на ябълките и придобиват нови ценни минерали и органични киселини: оцетна, ябълчена, лимонена, оксалова и други.

С пиенето на ябълков оцет се намалява апетита, стимулира се обмяната на веществата и се спомага за разграждането на мазнините и въглехидратите. Показателно е, че самото ни тяло произвежда всички тези органични киселини. Но някои от тях са повече, а други са по-малко. Основната цел на лечението на ябълковия оцет е да помогне на организма да произведе повече от тези полезни вещества – който приет в умерени концентрации и дози не може да донесе вреда за здравето.

Рецепта 1

Пригответе ябълки – много добре узрели и даже презрели. Ако това са ябълки от вашата градина, отглеждани без химически торове и обработка с вредни химикали е най-добре. Измийте добре ябълките и ги разрежете или смелите.

Пълнене на Бурканите:

Напълнете бурканите с парчета ябълки, като оставите 4-5 пръста празно пространство отгоре.

Ако ябълките не са много сладки, добавете около 200-300 грама захар на 5 литров буркан. При по-сладки ябълки може да намалите захарта.

Добавяне на Вода:

Напълнете бурканите с вода на стайна температура и разбъркайте със дървена лъжица.

Ако разполагате с оцетна гъба, добавете я в буркана. Може също да добавите малко количество натурален домашен оцет. Ако нямате нито едно от двете, не се притеснявайте – оцетът ще се получи и без тях, макар че оцетната гъба ускорява процеса.

Ферментация:

Покрийте бурканите с памучен парцал или тензух и оставете на хладно място с температура около 18-20 градуса.

След около 20 дни ще забележите формиране на оцетна гъба върху ябълките. Някои хора разбъркват оцета с дървена лъжица през няколко дни, но това не е задължително.

Прецеждане и Втора Ферментация:

След 30-40 дни ябълките ще потънат на дъното на буркана. Това означава, че оцетът е готов за прецеждане.

Прецедете течността с помощта на пластмасова цедка.

Измийте бурканите и върнете течността заедно с оцетната гъба обратно в тях за вторична ферментация, която трае около 10-20 дни. Опитвайте оцета, за да прецените кога е готов.

Съхранение на Оцетната Гъба:

След втората ферментация, преместете оцетната гъба в чист буркан и добавете достатъчно оцет, за да я покрие.

Съхранявайте гъбата на хладно място. Тя може да се използва многократно, а ако имате повече, можете да я подарите на приятели и роднини.

Заключение

Приготвянето на домашен ябълков оцет е лесно и икономично. Следвайте тези стъпки и ще получите вкусен и здравословен продукт, който можете да използвате в кухнята или за здравословни цели. Насладете се на процеса и се гордейте със своето домашно произведение!

Рецепта 2 (ябълков оцет по рецепта на известния с метода си д-р Д. С. Джарвис)

Американският лекар Д. С. Джарвис е измислил рецепта за приготвяне на оцета, която запазва и подобрява най-добрите качества на неговите компоненти. Той е с изобилие на калий. Този метод на приготвяне е по-дълъг, но се произвежда с най-високите изисквания за качество.

Изберете зрели или презрели ябълки, измийте ги добре и премахнете червивите и гнили места. Настържете ябълките с кората и сърцевината им, или ги пуснете през месомелачката. Всичко това поставете в много големи стъклени буркани или глинени съдове или емайлирана тенджера и се налива топла преварена вода в съотношение по равни количества. За всеки литър смес, добавете 100 г мед (той възстановява калиевия дефицит), 10 г мая за хляб и 20 г ръжен хляб сух, който е необходим, за да се ускори ферментация на ябълковия сок.

Сместа не се затваря, но само се покриват с кърпа или салфетки. Сложете го в тъмно и топло място (при температура от около 30 ° C), далеч от слънцето. Там той трябва да престои за около 10 дни, като се разбърква сместа три пъти през деня с дървена лъжица. След прецеждане на течността през тензух, изсипете я в съд с широк отвор и оставете малко място до гърлото, според обема на течността. След това на 1 литър течност добавяте 50-100 грама мед (може и захар) и се разбърква добре. Съдът се затваря с марля, сгъната на няколко слоя и се държи до процеса на ферментация на топло.

Процесът на ферментация е много дълъг. Съдовете с получената течност трябва да престоят 40-50 дни. Когато ябълковият оцет стане бистър, процесът на ферментация е приключил. Течността отново се прецежда през тензух и се налива в избрани от вас съдове, бутилки и т. н..

Рецепта 3

Изберете зрели, за предпочитане сладки ябълки и ги нарежете на големи парчета на блюдо и ги оставете на светло, така те ще потъмнеят (това е процес на окисляване под действието на кислорода). От тях изстискайте сока от ябълки. Изсипете сока в чаши или бутилки, до гърлото, на които сложете гумена топка или ръкавица.

Съдовете със сока се слагат на затъмнено и топло място (при температура от около 30° C). По време на ферментацията, топката ще се издува. Този период продължава от 7 до 42 дни. Когато балонът се надуе напълно, той трябва да бъде отстранен и течността заедно с филма от гъбички („майката на оцета“), се изсипва в широки керамични или дървени съдове – колкото по-голяма е контактната повърхност на течността с въздуха, толкова по-бързо става ферментацията. Течността не трябва да отиде до най-горните 7-9 см на съда, тъй като ще се увеличи ферментацията и може да изтече.

Съдовете трябва да се покриват с кърпа или марля завързана отгоре на гърлото която се оставя за вторична ферментация. Кожата или каймака задължително трябва да се запази, заради неговите лечебни свойства, той е с три пъти по-големи лечебни свойства от този на ябълковия оцет. Освен това, без тази „майка на оцета“ периодът на ферментация ще бъде за по-дълго време. Съдовете с течността се поставят както и в другите рецепти на топло и затъмнено място за още 40-60 дни.

Ферментацията се счита за приключена, когато течността престава да ври. Готовият ябълков оцет се филтрира през тензух и се пресипва в бутилки. Дръжте домашният ябълков оцет на тъмно място при температура от 6-15 ° C. Може в хладилника или на рафт в хладно помещение.

Колкото по-дълго време стои оцета, толкова по-полезен става. Червеникавата утайка е доста приемлива, тя може да се утаи след няколко месеца. В този случай, когато се използва оцетът трябва да се добави, за да го филтрирате или се отцеди внимателно от утайката, останала в бутилката.

Оцетна киселина.

Оцетната киселина в ябълковия оцет може да доведе до язвен колит и цироза при прекаленото му използване или при използване на силно концентрирана ябълчена киселина. От друга страна оцетната киселина инхибира развитието на гъбички (патогени) в червата. Ябълковият оцет е естествен консервант и има положителен ефект върху чревната флора.

Оцетна киселина разтваря калция и компенсира недостига и липсата на магнезий и на витамин В6, които пречат на образуването на калциев оксалат или камъни в бъбреците. Алкохолът в ябълковия оцет трябва да бъде обогатен с кислород и специални оцетни бактерии, които дават кисела реакция и се превръщат в оцетна киселина. Това се получава през процеса на ферментация. Сладките ябълки са с по-високото съдържание на алкохол от кашата и по-лесно се оформя от тях оцетна киселина.

Отслабване.

За да възстановите окисляването на организма, трябва да вземате ябълков оцет всеки ден, режим – по едно и също време, но със сигурност преди 11 ч. Именно от 5-11 часа, тялото отделя излишните киселинни продукти отделени при храносмилането от кръвта. Следователно, в този период е недопустимо да се пие кафе и други продукти, образуващи киселини.

В 1 чаша преварена вода се добавят 2 чаени лъжици ябълков оцет и течността се изпива постепенно на глътки. Дългият лечебен курс е от 2 месеца (без прекъсване) до една година, на интервали от 2 седмици почивка. Ако страдате от затлъстяване 3-4-та степен, продължителността на терапията с оцета трябва да направите консултация с вашия диетолог.

Защо препоръчаният ябълков оцет насърчава загубата на тегло?        

По принцип за затлъстяването са „виновни“ въглехидратите, които са гориво за организма, но често ги консумираме в излишък. Това гориво повечето от нас нямат време да го изгорят, и то се депозира в нашите депа на мазнини в тялото. Но без въглехидрати човек изпитва голямо чувство за глад, защото, те са нужното гориво за живота. За да отслабнете, трябва да се отървете от излишното телесно тегло, затова количеството на въглехидратите трябва да бъде намалено до размер, по-малък от нормалното. С други думи, бързо и е много трудно, освен глад причинява слабост и виене на свят.

Но има решение: необходимо е да се използват такива въглехидрати (или да ги направите така), че те бавно да се освобождават в кръвта, да осигуряват нормални нива на захар и да не позволяват на мазнините да се депозират. Едно от естествените вещества, които регулират усвояването на кръвната захар е пектин. Той е естествено влакно и се съдържа в ябълките, но в малки количества. В ябълковия оцет се повишава концентрацията на пектин, което е и причината той да предотвратява бързата поява на чувството на глад и да намалява отлагането на мазнините в тъканите. Използването на ябълков оцет помага да отслабнете дори ако Ви се яде всичко, което виждат очите Ви, въпреки че диетата прави процеса по-бърз и по-ефективен.

Разширени вени.

Рецепта 1

Намокрете с неразреден ябълков оцет разширените вени вечер преди лягане и сутрин след ставане от сън, също и след баня и вземане на душ. Не е необходимо да го избърсвате, той сам трябва да изсъхне. С тази процедура се намалява до голяма степен болката и се намалява развитието на болестта.

Рецепта 2

Изсипете студена вода във вана до коленете, добавете 2 литра ябълков оцет към нея и накиснете краката си в този разтвор за 2-3 минути. След това, веднага, без да бършете краката си, поставяте върху тях памучни чорапи, а върху тях други дебели чорапи и легнете на дивана, като ги държите малко на по-високо от тялото.

Рецепта 3

Навлажнете кърпа в чист ябълков оцет, нежно я прокарайте и увийте около пищяла. Отгоре наложете суха кърпа. В рамките на 30 минути, краката трябва да бъдат приповдигнати. Процедурата правете сутрин и вечер. Курсът на терапията е 6 седмици.

Вътрешна употреба на ябълков оцет за разширени вени

Заедно с външното прилагане на ябълковия оцет се препоръчва да приемате дневно по 1 супена лъжица разредена в чаша вода. При тежки случаи, можете да пиете ябълков оцет 2 пъти дневно.

Лечение.

За да имате полза от здравословния ябълков оцет, преценете първо за какво ще го използвате, с коя рецепта и дали няма някакви противопоказания за вашето здраве. След това пристъпете към изпълнение на избраната от вас рецепта и трябва да имате предвид, че той не е панацея за всички болести, макар че е много полезен, но е добър помощник. Той не може да Ви излекува от тежко заболяване в продължение на 1 ден. Но в дългосрочен план като го използвате едновременно с основното лечение, ще бъде от голяма полза. Има моменти, когато ябълковият оцет наистина изправя човек на крака в буквалния и преносен смисъл на думата.

p>За коса, против пърхот.

Два пъти седмично правете следната процедура: смесете половин чаша ябълков оцет и още толкова вода в шише за впръскване със спрей и впръсквайте сместа в косата си. Завийте главата си с хавлиена кърпа и стойте така за четвърт час до един час. Според специалистите терапията с ябълков оцет променя нормите на pH на кожата и с това действа към лечението на пърхот и за неговото предотвратяване. Можете да го направите и без спрей, а само са намокряне.

Акне.

Нанесете с тампон ябълков оцет по местата с акне по кожата. Вътрешно можете да го вземате разреден една супена лъжица в чаша вода. Той съдържа важната алфа-хидрокси киселина, която може да е полезна за премахване на мазнините от кожата.

Хемороиди.

Външна употреба на ябълков оцет с рецепта на Болотов

В един емайлиран съд или стъклен буркан се налива половин литър ябълков оцет, добавя се 15 мл (1 супена лъжица) смачкани стъбла и листа от билката змийско мляко билки се слага в тъмно място. Престояват за 5 дни. Прецедете и се изсипете в друг стъклен буркан или бутилка.

Намокрете с настойката памучна кърпа и я прилепете към болното място. Процедурата се извършва три пъти на ден. Последната да се прави преди лягане.

Вътрешна употреба на ябълков оцет с рецепта на Болотов

В буркан или бутилка сипете половин литър ябълков оцет, сложете плодове от калина 3-4 супени лъжици и затворете капака. Сложете ги на топло и тъмно място. Прецедете след 8 часа.

Употребявайте през деня преди хранене по 1 чаена лъжица в чаша вода 3 пъти. Терапията продължава 2 седмици. Обикновено за това време хемороидите се прибират. Ако е необходимо лечението се повтаря след 1 седмица.

Напукани пети.

Вечер може да си направите компрес с памук напоен с ябълков оцет отгоре се покрива с найлон и се обуват чорапи. Този начин на лекуване се повтаря, докато се получи подобрение, обикновено 2-3 пъти.

Цистит.

По време на обостряне се препоръчва една лъжица ябълков оцет разтворен във вода (1 супена лъжица в чаша вода)

да се взема 3-5 пъти. За да се предотвратят рецидиви с чести появи, ежедневно се пие същата течност с лъжица мед.

Запек.

Ефектът на ябълковия оцет се основава на стимулиране на храносмилателния процес и намаляване на интоксикацията в резултат на получените токсини.

В емайлиран тиган или тенджера се наливат 2 чаши вода и се добавя ленено семе 2 супени лъжици, слагат се да се варят на слаб огън за четвърт час. След това остава да прецедите отварата и да допълните отварата с 1 ч. л. ябълков оцет и се разбърква.

Вземете 1 супена лъжица от течността вечер 1-2 часа преди лягане. Пийте бавно, на малки глътки. Сутрин на гладно отново е наред да се пие обичайният разтвор на ябълков оцет – 1 супена лъжица в чаша вода. На следващия ден просто се повтаря. За закуска е добре да има 1-2 супени лъжици пшенични трици, обичайното против запек чаша кисело мляко. Освен тези храни да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнест хляб.

Болотов препоръчва към плодовете на ябълковия оцет да се добавят зърнастец и бъз. За получаването на терапевтичен оцет – 1 с. л. зърнастец смачкани плодове и 1 супена лъжица цветове от бъз за слагат в 200 грама ябълков оцет и се захлупват за поне един ден на топло място. След това остава да се пресипе в друга бутилка.

Разтварят се 20 мл от тинктурата в половината чаша вода и се взема двукратно – сутрин и вечер след хранене. Терапията се изпълнява – 2 седмици. Ако е необходимо, дори след 2 седмици тя може да се повтори.

Разстройство.

Просто разтворете лъжичка от ябълковия оцет към чаша вода и пийте полученият разтвор един път или два пъти дневно, докато Ви мине разстройството.

Друг начин е да смесите бяло брашно с ябълков оцет например по една чаена лъжичка, да се получи кашичка, и да се взема два пъти за един ден преди хранене. Обикновено ефектът е доста добър и не се налага повторение.

Лишеи.

Лишеите се повлияват добре от ябълков оцет като се намазват. Може да си послужите и с обикновен оцет, но ябълковият е за предпочитане.

Високо кръвно.

По предписание на Болотов.

В един емайлиран съд или стъклена бутилка или буркан сложете 20 г боб и го залейте с 1/2 литър ябълков оцет. Сложете сместа на тъмно място, за да престои най-малко за 3 дни. Прецедете течността и я изсипете в бутилка. Да се ​​съхранява на студено най-добре в хладилник. Употребява се 3 пъти за целия ден по 7 мл (1 ч. л.) разредена в четвърт чаша вода.

Диабет.

По предписание на Болотов.

В една емайлирана купа или стъклен буркан се изсипва половин литър ябълков оцет, добавете към него 3-4 супени лъжици боб, покрийте купата с капак и го поставете на тъмно място. Оставете да киснат 10 часа. Вземайте по 7-15 мл разредени в четвърт чаша вода, 3 пъти за един ден, 20 минути преди хранене. Тя може да се добави към храната. Продължителност на курса на лечение – от три до шест месеца.

Гъбички.

Гъбички по ноктите.

Приготвя се смес от ябълков оцет и йод – 1:1. Тя се намазва 2 пъти дневно върху засегнатите нокти. Терапията се практикува поне 6 месеца.

Ефективно противогъбично средство може да се получи като се сложат 2 супени лъжици от ябълков оцет и се добавят 10 капки масло от лековитото чаено дърво и ситно раздробена скилидка чесън. Всичко това внимателно се смила и се разбърква. Нанесете върху засегнатите места поне 2-3 пъти.

Артрит, артроза, стави.

Предписание на Болотов.

В един стъклен буркан или емайлиран съд се излива 1/2 литра ябълков оцет, добавят се 20 г сухи цветове от кестен и затворете капака. Съхранявайте го на топло и тъмно място за 2 дни.

Вземете 1 ч. л. добавена в половин чаша вода, два пъти на ден, за една седмица. Неразредената смес се слага на засегнатата става. Този лек намалява възпалението и облекчава болката. Можете просто да разтриете ставата с марля, напоена с него. Това трябва да стане възможно най-често – до 10 пъти на ден също и през нощта. Лечението продължава, докато не настъпи подобрение или пълно оздравяване. 

Ревматоиден артрит по препоръка на Болотов.

В един емайлиран съд или стъклен буркан се излива 1/2 литър ябълков оцет. Добавя се също половин чаша смачкани стебла и корени от блатен петолистник (Comarum palustre). Покрийте съда и го сложете на тъмно място за поне 2 дни и се прецедете.

Вземете 1 ч. л. разредена в половин чаша вода, два пъти на ден за една седмица. С неразредената смес се правят  намазвания на болните стави.

Външно приложение за всяка болка в ставите

Направете с и една лечебна смес като си приготвите един жълтък, 7 мл терпентин и 15 мл ябълков оцет. Разбъркайте ги добре и втривайте в болните места, докато не изчезнат болките.

Подагра.

Лечение на подагра по рецепта на Болотов.

В един емайлиран съд или стъклен буркан излейте 1/2 литър ябълков оцет, добавете 1 супена лъжица пресни или 1/2 чаша сушени листа от боровинки. Покрийте ги и ги сложете на тъмно място, да престоят един ден. Взема се по 7 мл разредена в половин чаша вода, трикратно през целия ден. С неразредената течност мажете възпалените места.

Анемия.

Препоръчително е да се консумира по 200 – 300 мл вода с 1 супена лъжица натурален ябълков оцет в нея по 3 пъти, за деня. Ако желаете можете да добавите и лъжичка мед за подслаждане.

Бенки, брадавици, белези.

За лечение на белези ябълковият оцет се разрежда във вода (1 супена лъжица на 1 чаша). Вътрешно се приема по 15-30 мл дневно. Засегнатите места се намазват с 2 пъти по-концентриран разтвор на ябълков оцет.

Можете да вземете вана с ябълков оцет. Налейте топла вода (40° C) и добавете към 1/2 литър ябълков оцет. Разбърква се. Веднага влезте във ваната за 15-20 минути. Правете баните преди лягане.

За справяне с бенки, вечер се намазва мястото с памук натопен в ябълков оцет и се оставя превързан през цялата нощ. Препоръчително е 10 последователни дни да се прави и би трябвало бенката да изчезне.

За лечение на брадавици е препоръчително да се приготвят топчета памук напоени с ябълков оцет и наложени върху проблемните зони за 2 часа. Отгоре се залепват е лейкопласт. Може да са достатъчни само 2 дни, но и малко повече да са, би трябвало да има добър резултат. За по-големите ще е по-трудно.

Екзема, псориазис.

Рецепта за външна употреба на ябълков оцет срещу псориазис и екзема от Болотов.

В един емайлиран съд или стъклен буркан се смесват 1/2 литър ябълков оцет и 15 г от билката змийско мляко. Покрийте ги и ги сложете на тъмно и топло за 2 седмици. Остава да се прецеди и се изсипва в друг съд. Съхраняването е както обикновено в хладилник. Намажете тази течност върху болното място 3-4 пъти за един ден. 

Вътрешна употреба на ябълков оцет за псориазис по рецепта на Болотов.

В стъклен буркан налейте половин литър ябълков оцет и добавете 2 супени лъжици смачкани листа от коприва. Покрийте буркана или избрания от Вас съд и го сложете на тъмно място да престоят за 2 седмици.

Вземат се 3 пъти през деня по 7 мл разредени с половин чаша вода. Терапията е с продължителност една седмица.

Бъбреци.

За здравето на бъбреците трябва да се пие редовно вода в нужните количества. Чаша вода с 30 мл от ябълковия оцет всеки ден, се препоръчва при бъбречна недостатъчност, а за камъни в бъбреците една лъжица вместо две. Употребява се три пъти през деня. Елексирът добавя калий на организма и с това помага за работата на бъбреците и подобрява балансът на рН в кръвта. .

Бременност.

Бъдещите майки могат да изпиват през време на бременността сутрин преди закуска по една чаша вода с 15 мл натурален ябълков оцет. Тази напитка помага за здравето на плода и подобрява метаболизма.

Бяло течение.

За бяло течение, а и за други болести е належащ първо лекарски преглед и след това природни терапии. Специално за това състояние, което може да е и симптом на някоя болест, може да се взема ябълков оцет вътрешно както го описахме с мед и вода и външно за промивки. За промивки се приготвя първо разтвор от литър вода с ябълков оцет 5 лъжици. Бялото течение се получава от замърсяване на тялото и терапията с ябълков оцет ще помогне за изчистване от токсините.

Болки в стомаха, гастрит, язва.

При тези болести ябълков оцет може да се използва само при ниска киселинност, независимо дали е гастрит или язва без обостряне. Разтвор на оцет от 1 супена лъжица в чаша вода се ползва на малки глътки половин час преди хранене три пъти на ден. Не забравяйте за диетата и начина на хранене и почивка. Вие трябва да получите достатъчно сън и почивка, както и премахване на стреса и тревожността.

Ябълковият и другите видове оцет могат да бъдат опасни за пациентите, които са нарушили обмяната на соли на пикочната киселина. Всички видове оцет са противопоказани при остра язва на стомаха и дванадесетопръстника, хиперсекреторен гастрит, хепатит, нефрит, нефроза, уролитиаза.

Газове.

При газове се препоръчва най-често ползваната комбинация на една супена лъжица ябълков оцет в чаша вода. Употребява се сутрин преди да сте закусили на гладно. Това ще подобри метаболизма и ще помогне за прекратяване на повишеното отделяне на газовете.

Безсъние.

За да се нормализира съня и да се излекувате от изтощителното безсъние трябва да се приема дневно преди лягане 2-3 ч. л. от следната смес: 3 ч. л. ябълков оцет, смесен със 1 чаена лъжица мед в чаша вода.

При повишена нервна възбудимост и безсъние се разбъркват 1 чаена лъжица мед и още 3 такива ябълков оцет. За да си помогнете да заспите по-лесно, преди лягане вземете 2 чаени лъжици  в чаша вода. Ако се събудите през нощта, вземете още 2 ч. л. смес.

Рецепта на Болотов.

В стъклен буркан излейте 1/2 литър ябълков оцет, добавете 3 с. л. нарязана билката дяволска уста (Leonurus) и ги сложете на тъмно място за 12 часа. След това пресипете в бутилка и я оставете в хладилник.

Взема се вечер 2 часа преди лягане по 3 чаени лъжици от настойката разредени в чаша топла вода с чаена лъжица мед.

Гърло.

При ангина например още в първите часове на разболяването се препоръчва да се направи гаргара с ябълков оцет в малко количество – 1 ч. л. добавен в чаша вода. Болестта се лекува трудно и затова е важно да се започне тази терапия в самите първи часове от започването и. Препоръчва се за изплакване на гърлото с този разтвор на всеки час. Когато намалее болката в гърлото интервала между изплакванията може да бъде увеличен до 2 часа. Твърди се, че по този начин можете да се излекувате от стрептококи в гърлото за един ден, и налепите по сливиците да изчезнат в продължение на 1 ден.

Жлъчка.

За разбиването и извеждането на образувалите се в жлъчния мехур пясъчинки и кристалчета, се препоръчва рецепта със зехтин и ябълков оцет. Една чаена лъжичка се разбърква с още толкова зехтин и се консумира сутрин преди хранене и вечер преди лягане. Препоръчва се, също и да се изпива ябълков оцет със затоплена вода сутрин, рано сутрин на малки глътки, без да бързате. Тази смес се използва за много здравословни проблеми и особено за бъбречни и жлъчни камъни и песъчинки. Тя пречиства организма и подобрява вашия метаболизъм.

Щитовидна жлеза.

В 1 чаша с кипяща вода се добавят 15 мл ябълков оцет, 1 капка алкохолна тинктура йод и малко мед – 1 ч. л.. Пие се тази смес на малки глътки по време на обяд. Терапията се прави 2 пъти седмично за един месец. Можете да я повторете ако се налага след един месец почивка. Това лечение е подходящо за хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. Но за честотата на приемането му потърсете лекарски съвет. Тя може да достигне до 3-4 пъти седмично.

Черен дроб, цироза.

Употребата на ябълков оцет и от другите видове е една от причините за разболяването на черния дроб и особено от цироза. Затова, ако го употребявате, не го ползвайте в големи количества и за дълго време. Причината за това му действие е в оцетната киселина, която с е съдържа в него. Не прекалявайте с дозите и с продължителността на употребата му.

Синузит.

Сваряват се 6-7 листа бръшлян в 100 мл от предпочитания ябълков оцет. Когато се изпари половината оцет, отварата се оставя захлупена да стои цяла вечер и остава да се прецеди. Пресипва се в шише или буркан и се слага в хладилника за съхранение. От нея се слагат по 1-2 капки в носа, по отделно за всяка ноздра.

Целулит.

Към 1 литър вода се добавят 2 супени лъжици от ябълковия оцет и се употребява по една чаша сутрин рано, следващите 20 минути след закуската, още една през следобедните часове и последната вечер преди да си легнете. Тази терапия се прави 15 дни и още токова се почива. Външно можете да смесите една лъжица ябълков оцет в крема, който използвате за втриване.

Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България 

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник: lechitel.net

Популярни публикации