Google Translate

Търсене в този блог

Зелени шишарки от бор и ела - пригответе лек за цялото семейство

Всички известни шишарки от бор или ела са подходящи не само за оригинално творчество. 

Те са приложими и за медицински цели. 

Младите борови шишарки съдържат смолести вещества, етерично масло, танини, флавоноиди, витамини, желязо, магнезий, селен.

За медицински цели се използват неузрели плодове (шишарки с диаметър около 4 см), които имат зелен цвят и неразтворени люспи. 

След като семената узреят, шишарката става “дървесна” поради изтичането на вещества.

Кога трябва да се събират?

Що се отнася до времето на събиране, има много мнения по този въпрос. 

Някои смятат, че най-оптималният период е от 20 март до лятното слънцестоене (21 юни). Най-доброто време за събиране е от началото и края на май.

В повечето рецепти се посочва, че събирането на шишарки трябва да се извършва пролетта, но конкретните дати зависят от района на събиране.

Рецепти

Mалките зелени борови шишарки ще ви помогнат да се отървете от камъните в бъбреците и жлъчния мехур. 

Съберете ги, поставете ги в тенджера и ги залейте с вода (така че да ги покрие). Варете ги 5 минути. 

Когато сместа се охлади, пийте по 1/3 чаша 3 пъти на ден след хранене. 

Продължителността на лечението е 3 седмици.

Лечението с млади борови шишарки, събирани през пролетта, е отлично средство за кашлица и бронхит. 

Необходимо е да изсипете 50-60 шишарки в емайлиран съд с 2 литра вода, кипнете и варете в продължение на 2 часа на слаб огън. 

След това извадете шишарките, охладете сместа, добавете 2 кг захар и варете още 1,5 часа на слаб огън. 

От готовото средство приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 10 минути преди хранене до възстановяване.

Боровият мед значително укрепва имунитета. 

Необходимо е да съберете 1 кг зрели шишарки, да ги нарежете на 4 части, да ги поставите в емайлиран съд и да ги залеете с 3 литра вода. 

Гответе на слаб огън, докато шишарките омекнат, а след това прецедете, добавете 1 кг захар към сместа и го загрейте (но не да ври!). 

Готовата смес разпределете в буркани, добавяйки към всеки буркан щипка лимонена киселина.

Сладко от борови шишарки

Можете да направите конфитюр от борови шишарки. 

Шишарките трябва да са млади и много зелени! Те не трябва да бъдат по-дълги от 4 см, лесно да се режат с нож или пробиват с нокът. 

Трябва да се обработват незабавно в деня на събирането, в противен случай ще потъмнеят и ще влошат качествата си.

Преди приготвяне поставете зелените шишарки във вода и изплакнете, за да измиете прахта. 

Сладкото се прави при температура (80-90 градуса), в противен случай шишарките ще се отворят. От 2 кг шишарки се получава 1,5–2 кг сладко. 

Необходими продукти: 80 зелени шишарки (приблизително 800 гр); 1,5-2 л вода и 1–1,5 кг захар.

Приготвяне

Изберете съда така, така че течността напълно да покрива шишарките. 

Варете в продължение на 40 минути, след това оставете да киснат в продължение на 10-12 часа. 

След като изтече времето, прецедете през три слоя марля (това се прави, за да разберете колко захар ще бъде необходима), не изхвърляйте шишарките! 

За 1 супена лъжица течност предвидете 1 супена лъжица захар. Сварете сиропа на слаб огън за час и половина. 

20 минути преди готовност се добавят шишарките - 8-12 броя на половин литров буркан. 

Готовото сладко се разлива в сухи стерилизирани буркани. Вкусът на сладкото става сладко-кисел, малко като мед, но с ярък иглолистен вкус и аромат.

Ако нямате време за приготвяне на конфитюр, пресни борови шишарки могат да се разрежат на половина и да се залеят с мед. 

Най-добър е акациев или липов. Сложете на перваза на прозореца, но не под пряка слънчева светлина. 

Разклащайте всеки ден, ще бъде готово за 2-3 месеца. След това излейте течността и я филтрирайте през сито, изхвърлете самите шишарки. 

Съхранявайте в хладилника и вземайте по 1 с.л., когато е необходимо.

Не само шишарки от борови дървета се считат за много полезни, но и млади връхчета. 

От тях можете да направите прекрасна отвара, която допринася за бързото отстраняване на храчките от белите дробове и бронхите. 

Друга терапевтична лекарствена рецепта е сладко от глухарче с лимон. 

За да получите богат цветен вкус, не се препоръчва да се мият цветчетата. Така върху тях ще остане полезен цветен прашец.

Ако имате кашлица с кръв, вземете 2 супени лъжици зелени шишарки от смърч, нарежете ги и добавете 2 супени лъжици мед. 

Изсипете две чаши вряла вода, покрийте и оставете за през нощта. Сутрин прецедете и изпийте тази инфузия на 4 дози 1 час преди хранене.

Боров мед при астма

На много пациенти с астма се препоръчва да се лекуват с боров мед. През пролетта, почистете 1,5 кг зелени борови шишарки и ги залейте с 3 литра вода. 

Сварете ги. За всеки литър от сместа добавете по 1 кг захар, разбъркайте, поставете на бавен огън и кипнете. Първата смес е готова. 

Смесете 500 грама свинска мас с 2 супени лъжици какао, за да подготвите втората смес. 

Приемайте първата и втората смес 3 пъти дневно в продължение на 20 минути, преди ядене по 1 супена лъжица заедно с чаша топло мляко.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник: bukvarche.com

Популярни публикации