Глухарчето крие изключителна лечебна сила и е отличен помощник за намаляване на теглото.
Използват се всички части от корена до цветовете.
Цветовете помагат при белодробни инфекции, камъни в жлъчката, пролетни алергии, отоци, а също и при високо кръвно налягане.
Коренът от глухарче прочиства черния дроб и кожата и спомага за намаляване на теглото.
Поради своите диуретични и прочистващи ефекти, глухарчето се използва при кожни заболявания като акне или екзема.
То обаче е ефективно и при запек, камъни в бъбреците, помага за прочистването на кръвта от токсини и по този начин подобрява функцията на всички органи.
Увеличава жлъчния поток и активността на хепатоцитите. Подобряването на функцията на черния дроб и има благоприятен ефект върху цялото тяло.
Чаят от корен от глухарче помага за намаляване на теглото.
Голяма част от натрупаните в черния дроб отпадъци се състоят от излишни хормони и глухарчето спомага за тяхното елиминиране.
Следователно, коренът от глухарче допринася за регулиране на хормоните и може да бъде полезен при жени с ендометриоза, предменструален синдром или синдром на поликистозните яйчници.
Листата на глухарчето подпомагат работата на бъбреците и регулират телесните течности.
Глухарчето възстановява функциите на тялото и повишава жизнеността.
Коренът от глухарче подпомага детоксикиращата функция на черния дроб, а листата увеличават диурезата.
Листата на глухарчето са богати на калций и калий.
Глухарчето също помага за намаляване на отока и предотвратява покачването на кръвното налягане. Листата от глухарче са отлични за салата.
Лечебни ефекти на глухарчето:
– повишава имунитета, ефективна профилактика на грип, ринит
– помага за прочистването на черния дроб и бъбреците
– почиства кръвта
– антисептични и детоксикиращи ефекти
– подобрява храносмилането и метаболизма
– диуретично действие
– лекува кожни проблеми
– подпомага производството на червени кръвни клетки, предотвратява и лекува анемия
– подпомага образуването на костна тъкан
– облекчава мигрената, коремната болка, ставните и мускулните болки
Съставки за суров сироп от глухарче:
1 буркан от литър с цветове от глухарче
500 г захар
200 мл вода
Приготвяне:
Оставете за кратко да изсъхнат на слънце.
Поръсете ги със захар и затворете съда с капак или прозрачно фолио.
Оставете съда на перваза на прозореца за два дни. Разклащайте от време на време.
След два дни добавете вода в съда и го оставете на перваза на прозореца до следващия ден.
Прецедете готовия сироп и съхранявайте в затворен съд в хладилника.
Ще издържи около месец. Можете да го използвате в лимонади или като подсладител.
Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:
Източник: bukvarche.com