Google Translate

Търсене в този блог

3 признака на деградация на мозъка


3 признака на деградация на мозъка, които обикновено не свързваме със стареенето
Основното нещо е да не пропускаме първите сигнали, които мозъкът ни изпраща през цялото време.

В крайна сметка всичко това е нашата мъдрост и потенциал - казва Татяна Черниговская, доктор по неврология, психолингвистика и теория на ума.

Мозъкът е единственият орган, който не губи способността си да променя, изчислява и контролира хиляди операции в секунда до края на живота си, повечето от които се извършват на несъзнателно ниво: храносмилане на храната, мигане, чревна подвижност...неврология, психолингвистика и теория на ума

Представете си това: на един от най-мощните компютри на Земята му бяха необходими повече от 40 минути, за да пресъздаде точно една секунда от мозъка.

Но дори и с цялата тази невероятна уникалност, пластичност и способност за самолечение, процесите на регенерация в мозъка протичат много по-бавно от разрушителните промени.

И тъй като процесът на стареене на всеки започва по различно време и с различна скорост, мозъкът е измислил сигнали, чрез които ви казва, че имат нужда от помощ. За съжаление, не винаги сме в състояние да ги интерпретираме правилно, често ги игнорираме, само ускорявайки деградацията на мозъка.

И тези 3 знака, за които искам да говоря днес, са едни от първите, които казват, че процесът на самоунищожение на невроните е започнал.

Не искам да готвя

Ние се различаваме от останалия животински свят не само по способността да говорим, мислим, мечтаем, но и по способността да приготвяме храна. 

Можем да кажем, че в известен смисъл огънят ни направи хора!

Но с възрастта много хора, дори и тези, за които готвенето е естествено и харесвано занимание, започват да забелязват, че не могат да приготвят дори най-елементарните ястия, а желанието да приготвят нови, оригинални ястия за себе си и своите близки е изчезнало някъде.

Това е един от симптомите на забавяне на процесите в префронталната кора и начало на стареене на мозъка. 

Защото именно тя контролира всички когнитивни функции на човек, включително действието - способността да извършва, контролира действия и да извършва съзнателни движения. И точно това използваме в процеса на готвене.

Канадският неврохирург Уайлдър Грейвс Пенфийлд пише за това в началото на 20-ти век в книгата си Тайните на ума.

Важно е обаче да се знае, че самият процес на готвене подмладява мозъка, подобрява паметта, принуждава мозъка да работи многофункционално и повишава интелигентността. И това е научно доказан факт.

Безценен като спомен

Колекционерската душа се ражда и нищо не може да се направи по въпроса. Учените казват, че при такива хора дори структурата на мозъка е различна.

Но ако изведнъж човек, който никога не е забелязал страстта към събирането в себе си, трудността да се раздели с ненужните неща, започне да претрупва дома си и кутиите за подаръци се прашат и се размножават безкрайно, нещата никога не изчезват, това е предупредителен знак, че мозъкът се нуждае тези точки инциденти в миналото, защото той спира да разчита на собствената си памет.

Така се проявяват и страховете, несигурността за бъдещето, самотата и липсата на внимание. 

Това е един от симптомите на дегенеративни промени и намаляване на броя на нервните връзки в кората на десния фронтален лоб. 

Той контролира способността ни да мислим, действаме и вземаме решения рационално.

Веднага щом активността на тази област намалее, ние губим способността да оценим обективно реалната стойност на този или онзи обект. 

И когато взимате решение, изхвърлете - напуснете, ние се ръководим повече от емоции, отколкото от разум.

Гневът като начин на живот

Всеки от нас реагира различно на различни видове неприятности: някой лесно се отървава от проблемите, а някой веднага се отчайва.

Но колкото и да сме различни, най-често лошото настроение, изблиците на агресия и желанието да се освободим от раздразнението са свързани със стрес, нестабилни хормонални нива, разстройства, трудности в личния живот и т. н. И със сигурност има известна истина в това.

Ако обаче емоционалният ви фон започне да наподобява влакче в увеселителен парк и негативните ви емоции не отслабват за много дълго време, време е да помислите за това.

Това има обяснение. Мозъкът ни сигнализира, че запасите му се изчерпват, нивата на допаминовия „хормон на удоволствието“ в префронталния кортекс и стриатума са намалели, а нервните връзки в левия преден лоб, които контролират положителните емоции, отслабват.

Именно способността да се запази спокойствие е един от основните показатели за активната работа на мозъка.

Ако, докато четете статията, сте открили един от признаците в себе си, тогава не бива да се разстройвате. 

Това е само напомняне, че мозъкът е най-трудно работещият орган в нашето тяло, той обича да мисли. 

Обича различни стимули, обича да научава нови неща, обича да преживява, обича да полага усилия.

Затова не го лишавайте от удоволствие, натоварвайте го с интелигентни книги и упражнения, нови знания, пътувания и положителни емоции. 

В замяна със сигурност ще ви поддържа млади и ще ви възнагради с добро настроение.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:


Източник: zen.yandex.ru, cluber.com.ua, Миниатюра на записа: freepik.com

Популярни публикации