Всички му съставни части - от корени до цвета - се използват в народното лечение.
Листата му се прибавят към салатите, корените се изсушават, разкъсват се и се сваряват отслабващи чайове, а от цветята им се прави всякакви лечебни отвари.
Медът от неговият цвят е нещо специално. Той е ароматен, златен и много сладък.
Консумирайте всеки ден по една чаена лъжичка от този деликатес и ще забравите за сезонните простуди и депресии, ще укрепите сърцето и черния дроб на клетъчното ниво.
Ползите от глухарчето за имунитета
Бори се с безсъние, стрес, раздразнителност.
Предотвратява развитието на тумори и забавя стареенето на кожата.
Укрепва сърцето и кръвоносните съдове: насища с калий, понижава кръвното налягане и предотвратява развитието на диабет.
Понижава киселинността на стомаха и помага при по-леки форми на гастрит
Дава мек холеретичен ефект
Лекува запек и нормализира апетита.
Облекчава възпалението на пикочния мехур и пикочните пътища
Пречиства кръвта и тъканите от токсини и отрови, препоръчва се за хранително отравяне
Премахва шлаки и радионуклиди от черния дроб: тези вещества са опасни, тъй като разрушават клетките, ускоряват стареенето и причиняват астма, сърдечни заболявания и рак
Как да си направите мед от глухарче
За да приготвите мед, пригответе 350-400 млади цветя от глухарче без листа и стъбла.
Най-добре е да ги съберете в самото начало на цъфтежа, извън града и далеч от пътищата.
Потапяте ги със студена вода и оставяте да се накисват за 7-10 часа, така че горчивината да изчезне.
На следващия ден изплакнете отново цветята, изстискайте, прехвърлете в тенджера и налейте 500 мл преварена вода.
Когато кипне водата, варете глухарчетата още 15-20 минути.
Добавете в тенджера 1 кг захар, сложете чаена лъжичка лимонена киселина и 1 голям лимон, нарязан на ситно с кори.
Варете за още 7-10 минути на слаб огън.
Когато сместа придобие златен цвят на мед, махнете тенджерата от котлона.
Прекарайте през тензух, а след това оставете да къкри още 2 минути на слаб огън.
Изсипете медът в стерилни буркани и съхранявайте в хладилника.
192 ккал на 100 грама.(толкова калории има)
Как да приемате медът, за да сте здрави през цялата година
При простудни заболявания и бронхити . В рамките на 10 дни приемайте по 2 супени лъжици след всяко хранене. Можете да пиете и с чай.
За кръвоносните съдове и сърцето
Глухарче облекчава подуването на сърцето, разрежда кръвните съсиреци и отпуска кръвоносните съдове, за да подобри притока на кръв.
Вземете една чаена лъжичка на гладно ежедневно в продължение на 14 дни. Месец по-късно повторете курса.
За силен имунитет, приемайте по една чаена лъжичка мед всеки ден, без значение преди или след хранене.
За кой е противопоказен
Глухарчето е доказало своята полза, но не всеки може да го вземе. Консултирайте се с Вашия лекар за приемането на средства и е по-добре да се откажете от него ако:
Вие сте предразположени към алергии имате сериозни стомашно-чревни нарушения: чревна обструкция, лошо храносмилане, остър гастрит или стомашни язви страдате от камъни в жлъчката
Сега знаете колко е ценно глухарчето.
Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели: