Google Translate

Търсене в този блог

Мед от глухарче природен лек за много болести

Любимото на нашите баби глухарче не случайно се нарича домашен лекар. 

Всички му съставни части - от корени до цвета - се използват в народното лечение. 

Листата му се прибавят към салатите, корените се изсушават, разкъсват се и се сваряват отслабващи чайове, а от цветята им се прави всякакви лечебни отвари.

Медът от неговият цвят е нещо специално. Той е ароматен, златен и много сладък. 

Консумирайте всеки ден по една чаена лъжичка от този деликатес и ще забравите за сезонните простуди и депресии, ще укрепите сърцето и черния дроб на клетъчното ниво. 

Ползите от глухарчето за имунитета


Наситен с витамин С, бета-каротин, както и с цинк, фосфор, желязо, калий, йод и манган. 

Лекува бронхити и простуди поради успокояващи и отхрачващи свойства.

Бори се с безсъние, стрес, раздразнителност.

Предотвратява развитието на тумори и забавя стареенето на кожата.

Укрепва сърцето и кръвоносните съдове: насища с калий, понижава кръвното налягане и предотвратява развитието на диабет.

Понижава киселинността на стомаха и помага при по-леки форми на гастрит

Дава мек холеретичен ефект

Лекува запек и нормализира апетита.

Облекчава възпалението на пикочния мехур и пикочните пътища

Пречиства кръвта и тъканите от токсини и отрови, препоръчва се за хранително отравяне

Премахва шлаки и радионуклиди от черния дроб: тези вещества са опасни, тъй като разрушават клетките, ускоряват стареенето и причиняват астма, сърдечни заболявания и рак

Как да си направите мед от глухарче

За да приготвите мед, пригответе 350-400 млади цветя от глухарче без листа и стъбла. 

Най-добре е да ги съберете в самото начало на цъфтежа, извън града и далеч от пътищата.

Потапяте ги със студена вода и оставяте да се накисват за 7-10 часа, така че горчивината да изчезне.

На следващия ден изплакнете отново цветята, изстискайте, прехвърлете в тенджера и налейте 500 мл преварена вода. 

Когато кипне водата, варете глухарчетата още 15-20 минути.

Добавете в тенджера 1 кг захар, сложете чаена лъжичка лимонена киселина и 1 голям лимон, нарязан на ситно с кори. 

Варете за още 7-10 минути на слаб огън.

Когато сместа придобие златен цвят на мед, махнете тенджерата от котлона. 

Прекарайте през тензух, а след това оставете да къкри още 2 минути на слаб огън.


Изсипете медът в стерилни буркани и съхранявайте в хладилника.

192 ккал на 100 грама.(толкова калории има)

Как да приемате медът, за да сте здрави през цялата година

В чаша топъл зелен чай или вода добвяте чаена лъжичка мед. Медът се приема 4-5 пъти на ден.
За активно почистване на черния дроб от токсини вместо чай, използвайте бульон от бял трън.

При простудни заболявания и бронхити . В рамките на 10 дни приемайте по 2 супени лъжици след всяко хранене. Можете да пиете и с чай.

За кръвоносните съдове и сърцето

Глухарче облекчава подуването на сърцето, разрежда кръвните съсиреци и отпуска кръвоносните съдове, за да подобри притока на кръв. 

Вземете една чаена лъжичка на гладно ежедневно в продължение на 14 дни. Месец по-късно повторете курса.

За силен имунитет, приемайте по една чаена лъжичка мед всеки ден, без значение преди или след хранене.

За кой е противопоказен

Глухарчето е доказало своята полза, но не всеки може да го вземе. Консултирайте се с Вашия лекар за приемането на средства и е по-добре да се откажете от него ако:

Вие сте предразположени към алергии имате сериозни стомашно-чревни нарушения: чревна обструкция, лошо храносмилане, остър гастрит или стомашни язви страдате от камъни в жлъчката

Сега знаете колко е ценно глухарчето.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: zajenata.bg

Популярни публикации