Google Translate

Търсене в този блог

Спрете инфекцията да навлезе в белите дробове от гърлото


Не позволявайте на инфекцията да влезе в белите дробове от гърлото! Препоръки как да предотвратите това.

Народните средства за лечение на настинка са не по-малко ефективни от скъпите лекарства.

Най-лесното и ефективно лечение на възпалено гърло е гаргарата.

Тя не само облекчава болката, убива бактериите, но най-важното - тази процедура не позволява на инфекцията да се спусне по гърлото в бронхите и белите дробове.

Изплакнете гърлото си с физиологичен разтвор
Воден разтвор със сол - най-добрата първа помощ при възпалено гърло. 

Всеки, който поне веднъж е имал възпалено гърло, ще се съгласи, че физиологичният разтвор прави чудеса! Има ли научна обосновка за това популярно лекарство?

Точно. Изследване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, установи, че гаргарата с топла вода и сол в продължение на три дни намалява симптомите на респираторни инфекции с до 40%!

Как солта убива инфекциите?
Оказва се, че в резултат на осмозата водата преминава през мембраната на молекулите от по-малко концентриран разтвор към по-концентриран.

Лигавицата на ларинкса е място за проникване и отлагане на вируси и бактерии, тъй като е доста благоприятна среда за тяхното размножаване. Възпалено гърло и възпаление са причинени от подуване на заразената тъкан.

Тъй като използвания физиологичен разтвор е хипертоничен разтвор, неговата концентрация на сол е по-висока, отколкото в тъканите на гърлото, така че той извлича вода от тях. Това помага за облекчаване на възпалението и болката при преглъщане.

Топлата солена вода убива патогенната микрофлора. Благодарение на осмозата! Когато топъл физиологичен разтвор извлича вода от тъканите, бактериите и вирусите се дехидратират и умират. 

Освен това, изплаквайки гърлото, ние промиваме слузта от бактерии.

Колко често трябва да правите гаргара?

• Разтворете солта в топла вода.

• Разтворете една чаена лъжичка в чаша топла вода.

• Изплакнете гърлото си 3-4 пъти на ден.

• Пийте също много течности – вода, сок, и яжте супи.

Децата също могат да бъдат научени да правят гаргара, но не забравяйте, че лигавицата им е по-деликатна и съответно количеството сол трябва да се намали.

В 95% от случаите възпалено гърло при деца под 5 години се причинява от вируси, а в 70% и при деца на възраст между 5 и 15 години, бактериалните инфекции (особено ангина) се развиват при една трета от децата на възраст между 5 и 15 години и причиняват възпалено гърло.

При настинки в семейства с ученици много хора често използват гаргара с разтвор от солена вода. Може да се каже, че тази процедура е безопасна и без странични ефекти.

Много традиционни лечители препоръчват добавяне на щипка куркума към физиологичен разтвор. Куркумата допълнително повишава ефективността на разтвора.

Пропорции:

• ½ чаша гореща вода
• 1 чаена лъжичка каменна или морска сол
• 1/4 чаена лъжичка куркума.

Използвайте получения разтвор, когато температурата е подходяща за гаргара.

Забележки
Ако болното гърло не се подобри след три дни изплакване, консултирайте се с лекар за инфекцията.

Треска, уголемени сливици, бяла плака в гърлото - признаци на бактериална инфекция, която изисква лечение с антибиотици.

Дори лека треска и суха кашлица могат да бъдат симптоми на пневмония!

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:


Източник: golapravda.blog, Миниатюра на записа: freepik.com, adobestock.com

Популярни публикации