Google Translate

Търсене в този блог

Необичаен симптом на краката е наречен симптом на опасно състояние

Висок холестерол: Необичаен симптом на краката е наречен симптом на опасно състояние

Когато в стените на кръвоносните ви съдове се натрупа твърде много холестерол, липидни отлагания се натрупват и ги карат да се стесняват.

На този етап най-често възникват различни здравословни усложнения, като един от симптомите са промените в стъпалата и пръстите на краката.

Натрупването на холестеролни кристали в артериите е опасно по редица причини. На първо място, това състояние нарушава притока на кръв, така че органите получават по-малко кислород и хранителни вещества.

Освен това холестеролът може да се освободи от плаката и да пътува с кръвния поток в тялото. В този случай вече говорим за холестеролна емболия .

Запушеният кръвен поток води до сериозни последици, предупреждават специалистите. По-специално, тъканите, които доставят кръв на засегнатите съдове, могат да умрат. 

Холестеролните частици предизвикват възпалителен отговор, който може да доведе до затваряне на лумена на съда след няколко седмици или месеци. 

Най-честата холестеролна емболия засяга бъбреците и долните крайници.

Резултатът е синдром на сините пръсти , който се характеризира със син или лилав нюанс на цвета на кожата. В най-лошия случай се развива некроза.

Класическите симптоми на холестеролна емболия са:

• цианоза мраморност,

• сини пръсти на краката,

• язва на стъпалото,

• некроза поради исхемия

Постоянно високите нива на холестерол в кръвта могат да доведат до усложнение, известно като периферно артериално заболяване. 

В този случай се появяват редица симптоми, например усещане за студ или пулсиране в подбедрицата или стъпалото.

Кой е изложен на риск от холестеролна емболия?

Хората с атеросклероза са предразположени към холестеролна емболия. 

Това включва пациенти с исхемична болест на сърцето или периферно съдово заболяване, както и рискови фактори като диабет, хипертония, тютюнопушене, затлъстяване, напреднала възраст и висок холестерол в кръвта.

ВНИМАНИЕ! Съдържанието на уебсайта е предназначено да бъде информативно и образователно. 

Ако страдате от хронично заболяване или използвате лекарства, препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар преди да започнете естествено лечение, за да избегнете лекарствени взаимодействия. 

Можете да застрашите здравето си, като отложите или прекъснете класическите медицински процедури.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: dermnetnz.org, Миниатюра на записа: pixabay.com/freepik.com

Популярни публикации