Google Translate

Търсене в този блог

Как физиологичният разтвор помага при инфекция на очите

Инфекцията на очите е често срещан проблем. Това важи особено за деца и хора с отслабена имунна система. 

Ето някои естествени средства, които могат да ви помогнат да се справите с този проблем. Те включват лечение със сол чрез почистване на възпалените повърхности на окото със солена вода.

Солената вода е прост, но ефективен начин за борба с различни видове инфекции, включително физиологичен разтвор перфектно се справя с инфекция на очите. В допълнение, медът и горещ компрес ще помогнат.

Очна инфекция и лечение със сол

Инфекцията на очите може не само да причини зачервяване на очите, но и да причини развитие на заболявания като язва и халацион. И ако някога сте преживели някое от тези нещастия, знаете колко е неприятно и болезнено.

Медицинското лечение на тези очни заболявания, причинени от очна инфекция, обикновено включва използването на мехлеми и капки на базата на антибиотици. В напреднали случаи дори прибягват до операция.

В допълнение към медикаментозното лечение могат да се използват природни средства, които са особено ефективни в началния стадий на заболяването.

Ечемик на окото и халацион: причини за появата

Ечемик на окото е малко, сърбящо "семе", което се образува по линията на миглите. По правило причината за него е инфекция на очите, която е попаднала в космения фоликул на миглите, или запушване на мастните жлези или слъзните канали. Обикновено ечемикът на окото не се увеличава по размер и изчезва в рамките на един месец.

Халацион е бучка с кръгла форма по линията на миглите, причинена от запушване на мастните жлези в резултат на контакт с козметика или мръсотия, която обикновено съдържа инфекция на очите. 

Халационът се развива бавно и се превръща в достатъчно голямо заоблено уплътнение, което може да причини подуване на клепача и замъглено зрение. Основните симптоми на халацион са сърбеж и болка, чувствителност към светлина и замъглено зрение.

Очна инфекция и как да се справим с нея у дома

На първо място, за да не прогресира инфекцията на очите, се въздържайте от използването на козметика и контактни лещи. Също така е важно да не докосвате очите си с ръце и да миете ръцете си преди извършване на лечебни процедури. 

Нека да разгледаме набързо 3 домашни средства за лечение на очна инфекция.

1. Почистване на очите със солена вода от хималайска сол

Солената вода често се продава в аптеките за лечение на инфекциозни заболявания на очите, носа и ушите. Пречистването със солена вода е често срещана практика дори в традиционната медицина.

За да приготвите физиологичен разтвор у дома, трябва да разтворите ½ супена лъжица хималайска сол в чаша охладена преварена вода. Солената вода е готова за нанасяне. Почистването със солена вода трябва да се извършва няколко пъти на ден.

За да направите това, просто изплакнете очите си с този разтвор 3-4 пъти на ден. Солената вода извлича всички токсични съединения заедно с излишната вода и това лечение със сол ще даде плод много скоро.

Солената вода, поради осмотичния ефект, спомага за прочистването на тялото от инфекция. Освен това солената вода, приготвена на базата на хималайска сол, съдържа голямо количество полезни за хората минерали и микроелементи. В същото време допълнително подхранване на организма с важни за него вещества.

2. Горещ компрес върху очите

Ефективно лечение на инфекция на очите е горещ, мокър компрес. За да направите това, нанесете мека кърпа, навлажнена с гореща вода, върху затворено око за 5-10 минути.

Контролирайте температурата на компреса, за да не се изгорите! Повторете процедурата до 3-6 пъти на ден. Намалява отока и болката. 

Но не забравяйте, че когато се появи абсцес, ечемикът в никакъв случай не трябва да се нагрява по този начин!

3. Лечение на очите с мед

Медът съдържа естествени антибиотици. Затова се използва успешно в борбата с очната инфекция, която причинява ечемик. За да направите това, смесете мед и преварена топла вода в равни части. 

Нанесете тази смес върху окото си с чиста кърпа. Правете процедурата 2-3 пъти на ден.

Очна инфекция и нейната профилактика

Почиствайте контактните си лещи ежедневно, за да предотвратите очни инфекции. Не забравяйте да премахнете грима от лицето си преди лягане. 

Не забравяйте, че козметиката е средство за индивидуална употреба. Дезинфекцирайте четките след всяка употреба.

Ако сте склонни към чести рецидиви на халацион, носете слънчеви очила през ветровитите дни, за да предпазите очите си от прах. Не търкайте очите си и не ги докосвайте с ръце. Почиствайте линията на миглите си със солена вода всяка сутрин и вечер.

Накратко говорихме за това как да лекуваме очна инфекция у дома с помощта на естествени средства. Почистването със солена вода заслужава специално внимание. 

Лечението със солена вода и сол като цяло ефективно премахват възпалителния процес, подуването на тъканите и облекчават болката. Ако решите да опитате тези лекарства, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар. Това е първото правило при лечението на всяка болест!

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации