Google Translate

Търсене в този блог

Отървете се от неприятното изтръпване на ръцете

Много хора, особено по-възрастните групи, са запознати с усещането за изтръпване, „настръхване“, неловкост, изтръпване на ръцете, особено през нощта. 

Въпреки това, симптомът може да се появи на всяка възраст. 

Основната и най-честата причина, поради която ръцете изтръпват през нощта, е цервикалната остеохондроза или отлагането на сол в шийните прешлени. 

Това заболяване се среща при 70% от населението на възраст над 50 години, но процесът започва след преминаване на 30-години. 

Сега все по-често можете да откриете остеохондроза при юноши.

Сред другите причини за дискомфорт в ръцете има заболявания на сърцето и кръвоносната система, атеросклероза, атеротромбоза на кръвоносните съдове, захарен диабет, хипертония, полиартрит на малките стави, възпаление на самите нерви, липса на витамини от група В. 

Липса на каквато и да е патология, изтръпване на ръцете може да се появи при неправилно избрана възглавница или нефизиологично положение на тялото и преди всичко ръцете, по време на сън. 

Много хора имат навика да спят с вдигнати ръце или под главата, което затруднява кръвообращението в горните крайници.

Неприятните усещания могат да бъдат много разнообразни в тяхната локализация. Много рядко се установява изтръпване на цялата ръка. 

По-често всяка част от него изтръпва, което зависи изцяло от причината за заболяването:

1. Шийна остеохондроза, спондилоза, херния или изпъкналост на междупрешленните дискове на шийните прешлени, особено когато патологичният процес е локализиран в долните цервикални сегменти (C5-C7). 

Именно от тази част на гръбначния мозък излизат нервите, водещи към ръцете. В този случай, в зависимост от страдащия нервен корен, изтръпването може да бъде локализирано:

-по вътрешната повърхност на ръката, от рамото до върховете на 5-ия и половината на 4-ия пръст на ръката (C7);

-от задната страна на рамото и предмишницата, задната повърхност на 2-ри и 3-ти пръсти (C6);

-отстрани на ръката до палеца и показалеца (C5).

При общ патологичен процес на долната цервикална област, местоположението на изтръпване може да бъде различно. Главоболието с цервикална остеохондроза също не е необичайно.

2. Синдром на карпалния тунел - притискане на нервите, водещи към ръката, в тесен канал, образуван от костите на китката. 

Възниква при продължителна дейност, свързана с едно и също натоварване на ръцете от типа на движенията на огъване-разгъване (работа на компютър, свирене на музикални инструменти, сглобяване на части, монтажна линия). 

В този случай се наблюдава изтръпване на цялата ръка или нейните части стриктно под китката, понякога се наблюдава изтръпване на пръстите. 

Горните части на ръката не участват в патологичния процес.

3. Полиартрит на малките стави на ръката. Характеризира се с наличието на прояви само в пръстите.

4. В случай на патология на раменните или лакътните стави, симптомите ще се появят в долните участъци на горния крайник.

5. Захарен диабет и други метаболитни нарушения (заболявания на черния дроб, бъбреците, ендокринна патология). 

Това включва и злоупотребата с алкохол и никотин, тъй като механизмът за развитие на патологията е много подобен. 

Изтръпването в същото време има "възходящ" характер, започва с по-отдалечени места и постепенно, с течение на времето, "се издига" нагоре. 

Това се случва, когато участват по-големи съдове. Обикновено и двете ръце са засегнати наведнъж, усещанията са симетрични.

6. При хипертония тъпотата на ръцете през нощта се появява само при повишено ниво на кръвно налягане.

7. От особено значение е изтръпването на ръцете при заболявания на сърцето. Тук трябва да обърнете внимание коя ръка е изтръпнала. 

Ако има неприятни усещания в дясната ръка, това с висок процент на вероятност може да се отдаде на цервикална остеохондроза. 

Но изтръпването на лявата ръка може да е признак на сериозни сърдечни проблеми, като ангина пекторис или сърдечен удар. 

Ако изтръпването на лявата ръка се появи внезапно, особено през нощта, и не изчезне в рамките на един час, посещението при лекар е задължително.

Какво да направите, ако ръцете изтръпнат насън?

1. Опитайте се да премахнете всички възможни фактори:

-сменете възглавницата;

-изберете по-удобна позиция за сън, често сменяйте позицията, за да предотвратите прищипване на съдовете;

-да се изключи употребата на алкохол и никотин, особено през нощта;

-не се занимавайте с работа преди лягане, свързана с натоварване на ръцете.

2. Упражнения при изтръпване на ръцете през нощта:

-без да ставате от леглото, легнете по гръб и изпънете ръцете нагоре, сгънете и разгънете пръстите си 50 пъти, след това поставете ръцете си покрай тялото и повторете упражнението;

-ротационни движения в китките;

-изправете се и сключете ръцете си зад гърба си, опитайте се да ги вдигнете възможно най-високо;

-в по-леки случаи просто се изтърсете ръцете си.

3. Можете да отпуснете напрегнатите мускули на врата с лек самомасаж преди лягане и през деня. Достатъчно е само да разтриете врата си с длани.

4. При липса на противопоказания и в зависимост от причината могат да се използват физиотерапевтични процедури:

-магнитна терапия на шията;

-парафин на ръцете, предмишниците;

-електрофореза с лидаза в областта на карпалния тунел.

-физиотерапия, хиропрактика

5. Народни средства:

-меден компрес: намажете с меда изтръпнали участъци на ръцете с тънък слой, увийте и оставете за една нощ, курс 7-10 процедури;

-див розмарин: 5 с.л. натрошени стръка, изсипете 1 чаша ябълков оцет, настоявайте за една седмица и използвайте за разтриване на изтръпнали места;

-чаша гореща вода всяка сутрин на празен стомах ще помогне за укрепване на стените на кръвоносните съдове.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации