Google Translate

Търсене в този блог

Мастикс облекчава болки в стомаха, разстройство, язва


Дъвченето на смолата предпазва зъбите от плака, гингвит, мори бактериите в устата.

Ароматната смола от гръцкия остров Хиос, популярна като мастикс и сакъз, е известна със своите лечебни свойства още от древността. 

Тя има антивирусни, противо-гъбични, бактерицидни и противовъзпалителни свойства, счита се за естествен антибиотик. 

Изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, твърди, че смолата може да лекува язви, като унищожава бактерията Helicobacter pylori. 

Приемането на мастикс на прах, на зърна или чрез дъвчене има благотворен ефект срещу заболявания на храносмилателната система, за облекчаване на болки в стомаха и корема, разстройство нарушено храносмилане, язви по цялата храносмилателна система, както и за заздравяване на рани. 

Дъвченето на смолата, която се среща единствено на гръцкия остров, предпазва венеца от възпаление, а зъбите от зъбен камък, намалява бактериите в устата. 

Сакъзът е мощен антиоксидант, който се бори с увреждането на клетките и понижава риска от инфекции, счита се за противоотрова. 

Използва се за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, при употреба на никотин и алкохол. 

Смолата действа антисептично, спазмолитично, стягащо. 

Помага при лош дъх, циреи, бронхит, сърдечно-съдови заболявания, хрема, настинки, уретрит, и трудно зарастващи рани, цистит диабет и хемороиди. 

Действа диуретично, отхрачващо, сваля високо кръвно налягане, висок холестерол. Облекчава мускулни болки, невралгия ревматизъм. 

Прилага се срещу атеросклероза.

Рецепти с мастикс

За болеста на Крон всеки ден се приема около половин кафена лъжичка от смолата на прах, 10 минути преди хранене в продължение на 4 седмици;

За язва на дванадесетопръстника се взима 1 грам мастикс на прах 10 минути преди закуска, за период от 2 седмици;

За лошо храносмилане и запек - по 1 грам смола се взима три пъти дневно 10 минути преди хранене в продължение на 3 седмици

Популярни публикации