Google Translate

Търсене в този блог

Оризова вода - еликсир без аналог за здравето


Сигурно вече сте запознати с предимствата на оризовата вода. Коментарите на консуматорите са повече от положителни, така че решихме отново да анализираме тази изключително здравословна напитка, която е богата на хранителни вещества.

Ако все още не сте започнали да я пиете, започнете от утре – ще бъдете изненадани от ползите й.

Напитката ще ви осигури допълнителна енергия, ще реши проблема с констипация, а може и да предотврати някои видове рак. Тази стара азиатска рецепта се използва от векове, евтина е и е лесна за приготвяне.

Какво представлява оризовата вода и как се приготвя?

Сварете ориза в по-голямо количество вода от обикновено.

Изцедете го и го използвайте за приготвяне на ястия, а оризовата вода можете да пиете гореща или студена и да я използвате за козметични цели.

Нишестето, което се отделя при процеса на кипене съдържа полезни аминокиселини и минерали.

Най-добре е да се изпие една чаша веднага. Ако приготвите по-голямо количество, съхранявайте го в хладилник и го консумирайте в рамките на 2-3 дни.

Какво да очаквате, ако пиете по чаша оризова вода на ден?

Оризовата вода съдържа много витамини, а освен за пиене, много жени я използват и като тоник за лице или пък мият косата си с нея.

Жените от Китай и Индия поддържат дългата си, черна коса като я изплакват с оризова вода. На много азиатки косата им не побелява до 90 годишна възраст.

Отлична е за тялото

Оризовата вода е отличен източник на въглехидрати и може да осигури енергия. Има голямо количество фибри, които регулират храносмилането и предотвратяват запек.

Също така, има антиоксидантни свойства като превантивно действа за предотвратяване на появата на някои видове рак и предпазва от увреждане на кожата от слънцето.

Някои консумират оризовата вода за намаляване на телесното тегло. Особено е подходяща за хора с хипертония.

Може да се пие от бебета, но може да се приготвя и баня за лечение на кожни обриви. Помага за лечение на диария и намаляване на висока температура.

Най-добре е да се използва интегрален ориз

Както вече ви е известно, интегралния ориз е много по-здравословен от белия. Според проучване почти 90% от В-витамините на ориза се отнемат при процеса на преработка и избелване.

Други хранителни вещества, като магнезий и фосфор също са значително намалени след този процес. Затова използвайте интегрален ориз.

bukvarche.com

Популярни публикации