Червеното цвекло е супер храна, на която много малко хора обръщат внимание. То трябва да бъде включвано в менюто много по-често заради невероятните си ползи за здраве. 

Вижте кои са те:

Червеното цвекло регулира вашето кръвното налягане

То има свойството да понижава вашето кръвно налягане. Червеното цвекло е богато на азотен оксид. Съединението отпуска и разширява кръвоносните ви съдове, намалявайки налягането по стените им.

Червеното цвекло намалява риска от сърдечносъдови заболявания

То има огромен положителен ефект върху здравето и функциите на сърдечносъдовата система. Когато го консумирате редовно, понижава риска от възникване на сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Червеното цвекло подобрява издръжливостта

Много от елитните спортисти по света се доверяват на качествата на червеното цвекло. Изследвания сочат, че хранителните вещества в него борят умората и повишават енергийните запаси в тялото. Пигментите, които оцветяват урината когато консумираме цвекло са веществата, които отговарят и за повишаване на издръжливостта и силите на организма.

Червеното цвекло подобрява мозъчната функция

Цвеклото има съдоразширяващи свойства, то е полезна храна за мозъка. Веществата в него ви подхранват с кислород и хранителни вещества. Червеното цвекло подобрява паметта, концентрацията и потиска дегенеративните процеси в мозъка, водещи до болести като деменция и болест на Алцхаймер.

Червеното цвекло регулира работата на черния дроб

Помага за мастната обмяна на веществата. От това най-много страда черният ви дроб. Омазняване на черния дроб или така наречената стеатозата засяга почти всеки трети човек.

Време е да си направим един сок или салатка от този прекрасен зеленчук.