Google Translate

Търсене в този блог

Симптоми и лечение на плексит

Когато големите нервни сплитове се възпалят в човешкото тяло, тогава говорим за плексит. Невронният сплит включва раменния, шийния и лумбосакралния. В рисковата зона са хора на всяка възраст. Заболяването рядко се среща при новородени. Отказът от медицинска помощ, липсата на подходящо лечение може да бъде причина за увреждане. Какво е това, ще разкажем по-нататък.

Основните групи хора, предразположени към плексит

Ставният плексит се среща не само при възрастните хора. Разбира се, с възрастта костите и ставите претърпяват промени и отслабват, но това не означава, че всички възрастни хора страдат от плексит. Същите проблеми могат да възникнат и при младите хора. Изглежда, че костите, хрущялите и ставите се различават по различни начини. Какви промени се случват?

Лекарите разделят хората със ставни проблеми на три отделни групи. Основната група включва жени на възраст от 30 до 50 години. Тази възрастова линия се характеризира с хормонални промени, дисбаланс на минерални соли, наддаване на тегло. Резултатът от тези причини може да е плексит. Какво е това, беше казано по -горе.

Втората група включва хора, които имат вродена предразположеност към ставни заболявания. Това са хора с патологии на съвместното развитие.

Хората, които по една или друга причина са придобили системни заболявания, например тези, свързани със съединителната тъкан, принадлежат към третата група. Най-често терапевт или ортопед лекува такива пациенти.Това са трите основни групи хора, които имат плексит. Симптомите на това заболяване при всеки са индивидуални. Има хора, които имат заболяването в резултат на определено нараняване или увреждане.

Причинно - следствени връзки

Раменният плексит или ставни заболявания могат да възникнат в резултат на различни фактори.

Инфекциозната етиология е най-честата причина, но се влияе от следните фактори:

  1. Дълъг престой на човек в неудобно положение. От напрежението на раменната става започва да се свива, което води до задръстване на нервните сплитове. Рисковите групи включват лежащи пациенти и хора, чиято трудова заетост е специфична.
  2. Механично увреждане на периферните нервни влакна поради травма на горните крайници или шийната област.
  3. Грешна, изкривена поза.
  4. Метаболитни нарушения, като захарен диабет или подагра.
  5. Остеохондроза на гръдни и шийни отдели.

Децата също могат да получат плексит на раменната става. Симптомите, лечението и диагностиката са различни от възрастните.

Симптоматология

За съжаление в медицинската практика случаите са редки, когато плекситът на рамото и ставните заболявания като цяло са напълно излекувани. И всичко това въпреки бързото развитие на съвременната медицина, използването на най-новите средства за преглед на пациенти. Цялата вина - пренебрежителното отношение към хората със собственото им здраве.

Рядко някой обръща внимание на незначителни болки в рамото, шията или гърба. Но това е болка в рамото, която се характеризира например с плексит на раменната става. Симптомите на всички ставни заболявания са сходни.

Подобряване на прогнозата за плексит ще помогне навреме със специалист. Внимателното отношение към вашето здраве и компетентният съвет на специалист значително ще подобрят прогнозата при плексит. И така, какви признаци могат да имат плексит на рамото? Симптомите могат да бъдат както следва:

  • изтръпване на ръцете, в резултат на което пръстите губят чувствителност;
  • подуване на ръката;
  • Болезнените усещания се усилват при физическа работа;
  • отслабване на фините двигателни умения на ръцете;
  • появата на петна по кожата;
  • парализа или пареза.

Ако забележите поне няколко от горните симптоми, тогава трябва незабавно да отидете на лекар за преглед.

Патогенеза на плексит

До пълното увреждане на пациента може да доведе до заболяване като плексит на раменната става. Симптомите, лечението на ставни заболявания за всеки пациент са индивидуални. В резултат на притискане на нервния сплит човек губи ефективност, за него е трудно да изпълнява обикновени ежедневни дейности, например, разресване, повдигане на дете, миене на зъбите.

Има долен, горен и тотален плексит. Всичко зависи от нивото на поражение. Най-честото поражение на работната ръка.

Механизмът на развитие на болестта преминава през два основни етапа, които имат своите прояви или симптоми - невралгичен и паралитичен. Болковият синдром е характерен за невралгичния стадий, но се наблюдава намаляване на мускулната сила при паралитичен плексит.

Типове

Класификацията на плексит е много широка. В зависимост от мястото на възпаление се разграничават:

  • плексит на раменната кост - процес, който се разпространява по цялата ръка;
  • увреждане на цервикалната област;
  • лумбалното или сакралното възпаление е процес, който може да засегне долния крайник;
  • плексит на опашната кост - рядко заболяване.

Съществува и класификация по метода на разпространение. Това може да включва:

  • едностранен процес - левият или десният крайник е засегнат;
  • двустранна - характеризира се с поражение на крайниците от двете страни.

Разстройството на нервните сплетения е разделено на видове, характеризиращи се с тежестта на хода:

  • частични лезии - страдат отделни нервни стволове;
  • общо - засегната е цялата нервна структура.

Откриване на болестта

Визуално е трудно да се потвърди дали има хумерален плексит. Симптомите и лечението на това разстройство са подобни на някои ставни заболявания. Диагнозата се извършва от специалист с помощта на анамнеза, идентифицираща причините за болката, тежестта на разстройството и симптомите. Извършва се обстоен преглед на пациента, кожата му, оценка на ноктите и мускулната сила.

Има и лабораторни изследвания, които включват анализ на кръв и урина. Вътрешният преглед се извършва с помощта на ултразвукови и рентгенови апарати:

  1. Ултразвуково изследване на тазовите органи.
  2. Електроневрологията е необходима, за да се изясни скоростта на движение на нервните импулси.
  3. Електромиографията ви позволява да оцените мускулната активност и сила.
  4. Рентгенова снимка на засегнатата област.
  5. Магнитен резонанс.

В допълнение, консултации на такива специалисти, като гинеколог, уролог, ортопед, онколог и неврохирург. Участието на всички лекари е необходимо за разграничаването на плексит от други заболявания със сходни симптоми.

Лечебни мерки

Плексит - какво е това? Възможно ли е да се отървете от болестта? Тъй като плекситът е комплекс от ставни нарушения, лечението отнема много време. На първо място е необходимо да се осигури пълна почивка на засегнатата ръка. За това се използват гипсови крайници и други ортопедични продукти. Специалистът предписва курс на аналгетици и противовъзпалителни средства.

Медицинските мерки имат съвсем различен характер, когато настъпи периодът на ремисия и симптомите на разстройството изчезнат. Терапевтичният процес включва масаж, витаминен комплекс, упражнения и физиотерапия.

Напредъкът на лечението е възможен само със сложен ефект върху причините за плексит.

Лекарства

Лечението с лекарства също се провежда комплексно. Тя е насочена предимно към намаляване на възпалителния процес и премахване на болката. Най-често предписваните противовъзпалителни хапчета и гелове (диклофенак, нимезулид, кетопрофен).

Витаминното лечение означава приемане на витамини от група В за нормализиране на кръвообращението и подобряване на трофиката на нервните тъкани.

В допълнение към медицинското лечение, специалистите предписват курсове на рефлексотерапия, електромиостимулация, лазерна терапия, електрофореза и др.

Етнонаука

Доста ефективни са рецептите на традиционната медицина, когато става въпрос за ставни заболявания, това включва плексита на раменната става. Симптоми, лечение с народни средства е отлично допълнение към консервативния метод на лечение. Местната народна терапия включва следните рецепти:

  1. Мумио и алкохолен разтвор с високо съдържание на това вещество. Това средство се втрива ежедневно в ставата за 5 минути. В допълнение, мумията е идеално подходяща за профилактика на ставни заболявания.
  2. Натурални продукти от пчелин. Прополисът в комбинация със свинска мазнина се счита за ефективно средство за борба с плексит. За да се приготви терапевтичен мехлем, е необходимо да се смесят две съставки в пропорция 1:10.
  3. Солеви разтвори - по-евтина финансова опция за лечение. Достатъчно е да се запасите с марля, вода и сол. В чаша вода добавете 50 грама сол. В разтвора марлята се навлажнява и се нанася върху засегнатата област.
  4. Добро лекарство е изваждането от кората на бяла върба. Чаят се приготвя по обичайния начин (тревата се третира с вряла вода). Парче марля се напоява с получената течност и се нанася върху болното място.

Вътрешно лечение

Терапията предполага не само локален ефект върху причините за плексит. Значително подобряване на здравето на чайовете за пиене на базата на естествени съставки:

  1. Чаят от лайка намалява възпалението, има успокояващ и възстановяващ ефект. Дневната норма на чая не трябва да надвишава 500 мл.
  2. Царевичните стигми са известни с противовъзпалителния ефект. За да приготвите чая са необходими, 4 големи лъжици суровина трябва да се излеят в 500 ml вода. Сместа се влива в продължение на 5-10 минути на водна баня. Дневната норма е 180 мл.

Лечебните бани са не по-малко ефективни в борбата с плексит. Във водата е желателно да се добавят билки като мента, връв, репей.

Профилактика и прогноза

Какво е опасно за плексита, какво е това и как да се лекува, казахме по-горе. И какви превантивни мерки трябва да се прилагат? Експертите препоръчват да се спазват правилата:

  • ежегодно се подлагайте на преглед при лекар;
  • следете диетата и теглото;
  • достатъчно е да се движите и да изпълнявате елементарни упражнения за ръцете и краката;
  • закалявайте тялото;
  • спите поне 7-8 часа на ден на удобен ортопедичен матрак.

Прогнозата на разстройството до голяма степен зависи от хода на процеса и свързаните с него заболявания. Пълното излекуване е възможно с навременен достъп до специалист. Но напредналият стадий на плексит не се поддава на пълно излекуване, възможно е само да се отслабят симптомите му.

Популярни публикации