Google Translate

Търсене в този блог

Ах тази лоша мигрена!

Какво причинява мигрена?

Знаете как започват мигренозните ви главоболия, но нямате представа защо ги получавате. Какво ви прави по-вероятно от някои други хора да получите тези ужасни главоболия?



Чести причини за мигрена

Лекарите не са напълно сигурни какво причинява мигренозно главоболие , но смятат, че дисбалансът в някои  мозъчни  химикали може да играе роля.

Тригеминалният нерв в главата ви движи  очите  и  устата ви . Той също така ви помага да усещате усещания по лицето си и е основен път за болка. Вашите нива на химикал, наречен серотонин, може да паднат в началото на мигрена и този нерв може да освободи химикали, наречени невротрансмитери, които пътуват до мозъка ви   и  причиняват болка .

Рискови фактори за мигрена

Възможно е да имате мигрена поради:

Вашите гени . Ако някой от вашето семейство получи мигренозно главоболие, е по-вероятно да го имате.

Твоята възраст.  Мигренозното главоболие може да удари във всеки момент от живота ви, но е по-вероятно да получите първото си в тийнейджърските си  години . Главоболието има тенденция да достигне пик през 30-те години и става по-малко тежко по-късно в живота.

Твоят пол.  Жените са около три пъти по-склонни да ги получат от мъжете.

Тригери на мигрена

Нещата, които могат да предизвикат мигрена, включват:

Хормонални промени.  Промените в хормона  естроген  могат да доведат до мигрена при жените. Лекарства  като  противозачатъчни хапчета  или  хормонална заместителна терапия  могат да предизвикат главоболие или да го влошат. Но други жени имат по-малко мигрена, когато приемат тези лекарства.

Емоционален  стрес . Това е един от най-честите  причинители на мигрена . Когато сте стресирани, мозъкът ви   отделя химикали, които предизвикват реакцията ви „бий се или бягай“. Тревожността , безпокойството и страхът могат да създадат още повече напрежение и да влошат мигрената.

Определени храни.  Солените, преработени храни и отлежалите сирена като синьо  сирене  са известни тригери. Изкуственият подсладител аспартам и подобрител на вкуса мононатриев глутамат (MSG) също могат да ги причинят.

Пропускане на хранене. Ако пропуснете хранене, кръвната ви  захар  може да спадне, което да предизвика главоболие.

Алкохол  и  кофеин .  Случвало ли ви се е силно главоболие след тази чаша вино? Алкохолните напитки и напитките с високо съдържание на  кофеин  могат да  предизвикат мигрена .

Сензорно претоварване.  Ярките светлини, силните звуци и силните миризми могат да причинят тези главоболия при някои хора.

Промени в модела ви на  сън .  Ако спите твърде много или твърде малко  , може да получите мигрена. Пътуване между часови зони? 

Физическо  натоварване  Интензивна  тренировка , като тежки  упражнения  или дори секс, може да причини мигрена. Все още трябва да сте активни, но може да се справите по-добре с по-умерено темпо.

Промени във времето.  Това е голям тригер. Така е и промяната в общото въздушно налягане.

Твърде много лекарства. Ако имате мигрена и приемате лекарства за тях повече от 10 дни в месеца, може да се настроите за това, което се нарича  отскочило главоболие . Вашият лекар вероятно ще го нарече главоболие при прекомерна употреба на лекарства.

Въпреки че може да не сте в състояние да предотвратите мигрена като цяло, някои прости неща - като редовен, качествен  сън , здравословна  диета , упражнения и  управление на стреса  - могат да ви помогнат да ги спрете, преди да са започнали. Бъдете позитивни!

Мислете положително помагайте и правете добро!

Може да се абонирате за каналите ми в мрежата, защото това помага за моята работа!

Популярни публикации