Google Translate

Търсене в този блог

Как да предотвратим на инсулта?

А инсулт се случва, когато потока на кръв е отрязана до част от вашия мозък . Повечето са причинени от съсирек или нещо друго, което блокира потока. Те се наричат ​​исхемични инсулти. Около 10% са причинени от кървене в мозъка . Това са хеморагични инсулти.

Възрастните хора и тези които са фамилно предразпзоложени са сред хората, които е по-вероятно да получат инсултНе можеш да върнеш часовника назад или да смениш близките си. Въпреки това експертите казват, че 80% от инсултите могат да бъдат предотвратени. Една четвърт от хората, които имат инсулт, са имали такъв преди. И така, какво можете да направите, за да намалите шансовете във ваша полза?



Намалете кръвното си налягане

Високото кръвно налягане е причина номер 1 за инсулти. Това е причината за повече от половината от тях. Нормалното отчитане на кръвното налягане е по-ниско от 120/80. Ако вашето редовно е над 130/80, може да имате високо кръвно налягане или хипертония.

Ако не се управлява добре, високото кръвно налягане може да ви направи 4-6 пъти по-вероятно да получите инсулт . Това е така, защото може да удебели стените на артериите и да накара холестерола или други мазнини да се натрупват и образуват плаки. Ако някое от тях се освободи, това може да блокира кръвоснабдяването на мозъка ви .

Високото кръвно налягане също може да отслаби артериите и да ги накара да се спукат, което би причинило хеморагичен инсулт .

Ако имате високо кръвно налягане, работете с Вашия лекар, за да поддържате налягането си в здравословен диапазон. Лекарствата и промените в начина на живот, като редовни упражнения и здравословно хранене, могат да помогнат.

Стойте далеч от тютюнопушенето

Удвоявате риска от инсулт, ако използвате тютюн . Никотинът в цигарите повишава кръвното налягане, а въглеродният оксид в дима намалява количеството кислород, което кръвта ви може да носи. Дори вдишването на пасивно пушене може да увеличи шансовете ви за инсулт.

Тютюнът може също:

  • Повишаване нивата на кръвна мазнина, наречена триглицериди
  • Намаляване нивата на "добрия" HDL холестерол
  • Направи кръвта ви лепкава и по-вероятно да се съсирва
  • Направи натрупването на плака по-вероятно
  • Уплътнява и стеснява кръвоносните съдове и уврежда лигавицата ви

Говорете с Вашия лекар за начините да се откажете от тютюнопушенето . Никотиновите пластири и съветите могат да помогнат. Не се отказвайте, ако не успеете от първия път.

Управлявайте сърцето си

Един нередовен сърдечен ритъм , наречен предсърдно мъждене (AFib), стои зад някои щрихи, причинени от кръвни съсиреци . AFib кара кръвта да се събира в сърцето ви , където може да се съсирва. Ако този съсирек се придвижи до мозъка ви , това може да причини инсулт. Може да имате AFib поради високо кръвно налягане, плаки в артериите, сърдечна недостатъчност и други причини.

Лекарствата, медицинските процедури и операциите могат да върнат сърцето ви в нормален ритъм. Ако не знаете дали имате AFib, но усещате трептене на сърцето или задух, посетете Вашия лекар.

Намалете напитките

Твърде много алкохол може да повиши кръвното Ви налягане и триглицеридите Ви Ограничете се до не повече от две напитки на ден, ако сте мъж, и едно питие, ако сте жена.

Прекомерното пиене също може да причини AFib - прекомерното пиене ( изпиване на 4-5 напитки в рамките на 2 часа) може да предизвика неравномерен пулс.

Контролирайте своя диабет

Високата кръвна захар може да направи 2-4 пъти по-вероятно да получите инсулт. Ако не се управлява добре, диабетът може да доведе до мастни натрупвания или съсиреци във вашите кръвоносни съдове. Това може да стесни тези в мозъка и шията и може да прекъсне кръвоснабдяването на мозъка.

Ако имате диабет, проверявайте редовно кръвната си захар , приемайте лекарства, както е предписано, и посещавайте Вашия лекар на всеки няколко месеца, за да може да следи нивата Ви.

Упражнение

Храната на дивана може да доведе до затлъстяване , висок холестерол , диабет и високо кръвно налягане - рецепта за инсулт. Така че се движете. Не е нужно да бягате маратон. Достатъчно е да тренирате 30 минути, 5 дни в седмицата. Трябва да направите достатъчно, за да ви накара да дишате трудно, но не и да издухате. Говорете с Вашия лекар преди да започнете да тренирате .

Яжте по-добри храни

Здравословно хранене може да намали риска от инсулт и да ви помогне да се хвърли тегло , ако е необходимо. Зареждайте се с пресни плодове и зеленчуци ( броколи , брюкселско зеле и листни зеленчуци като спанак са най-добри) всеки ден. Изберете постни протеини и храни с високо съдържание на фибри. Стойте далеч от транс и наситени мазнини , които могат да запушат артериите ви. Намалете солта и избягвайте преработените храни. Те често са заредени със сол, която може да повиши кръвното ви налягане, и транс -мазнини .

Наблюдавайте холестерола

Твърде много от това може да запуши артериите ви и да доведе до инфаркт и инсулт. Поддържайте числата си в здравословен диапазон:

  • Общ холестерол : под 200 mg/dL кръв
  • LDL (лош) холестерол: под 100 mg/dL
  • HDL (добър) холестерол : над 60 mg/dL

Ако диетата и упражненията не са достатъчни, за да поддържате холестерола си под контрол, Вашият лекар може да препоръча лекарства.

Не пренебрегвайте хъркането

Силното, постоянно хъркане може да е признак на разстройство, наречено сънна апнея , което може да ви накара да спрете да дишате стотици пъти през нощта. Може да увеличи шансовете ви за инсулт, като ви предпази от получаване на достатъчно кислород и повишаване на кръвното ви налягане.

Вземете вашите лекарства

Ако вече сте имали инсулт, не забравяйте да вземете всички лекарства, които Вашият лекар Ви даде, за да предотвратите нов инсулт. Най-малко 25% от хората с инсулт спират да приемат едно или повече от лекарствата си в рамките на 3 месеца. Това е особено опасно, защото тогава е най-вероятно да имате още един.

Аспирин на ден?

Ниската доза аспирин всеки ден може да предотврати инсулти и инфаркти при хора с по-висок риск. Той действа като разредител на кръвта , предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци в артериите, частично блокирани от холестерол и плака. Не е за всеки обаче, така че не започвайте да приемате аспирин, без първо да говорите с Вашия лекар.

И не давайте на някого аспирин, ако показва признаци на инсулт като неясен говор или увиснало лице. Това може да влоши хеморагичния инсулт. Вместо това незабавно се обадете на 112.

Популярни публикации