Google Translate

Търсене в този блог

Как лумбалната дискова херния причинява ишиас

Терминът ишиас се отнася до набор от симптоми, като болка, изтръпване, изтръпване или слабост, които излъчват по протежение на седалищния нерв - които обикновено преминават от долната част на гърба до краката ви.




Медицинският термин за ишиас е лумбална радикулопатия - състояние, при което корените на гръбначния нерв в долната част на гърба се дразнят или компресират, изпращайки болка и/или неврологични симптоми в долните крайници.

Може да се изненадате да научите, че една от най -честите причини за ишиас е лумбалната дискова херния . Прочетете, за да научите повече за това как лумбалната дискова херния може да доведе до пареща болка в крака или изтръпване на стъпалото.

Дисковата херния може да раздразни корените на седалищния нерв

Долната част на гърба (лумбалния гръбнак) носи значително тегло и е постоянно в движение, което прави гръбначните дискове податливи на наранявания и болка. Нараняване на вашия диск може да накара вътрешното меко ядро ​​(nucleus pulposus) да мигрира от нормалното си положение и да се притисне към влакнестите външни слоеве (annulus fibrosus). Възможно е също така мекият материал да изтече чрез разкъсване на влакнестите пръстени.

  • Вашите дискове обикновено се намират в непосредствена близост до гръбначния мозък и корените на гръбначния нерв (част от гръбначния нерв, когато излиза от гръбначния мозък). 
  • Седалищният нерв е един от няколкото нервни корена, които могат да бъдат засегнати от дискова херния. Всеки корен на лумбалния нерв изпраща болка в различна част на крака. 
  • Когато диск хернизира, той може :
    • Изпускайте химически вещества, за да възпалите един или повече от корените на седалищния нерв.
    • Предизвиква директно механично притискане на нервния корен.
  • Вижте Диагностициране на лумбална дискова херния

    Болка при ишиас и неврологични симптоми, като изтръпване, изтръпване и/или слабост, след това преминават надолу от засегнатия нервен корен в крака и стъпалото.

    4 насоки за предотвратяване на ишиас, ако имате дискова херния

    Обичайните ежедневни дейности, като огъване, повдигане, усукване и продължително седене, могат да допринесат за дискова херния. Промяната на съмнителни процедури и прилагането на нови практики може да ви помогне да предотвратите нова дискова херния и/или повтарящо се дразнене на корените на седалищния нерв от предишна дискова херния.

    1. Защитете дисковете си след продължително седене или огъване

    Дългите периоди на седене или огъване могат да увеличат натоварването на вашите дискове с почти 40%,  което ги прави податливи на нараняване. Избягвайте повдигане и/или изпълнение на задачи с висока енергия след продължително седене или навеждане. Например, избягвайте да повдигате торба с пръст след огъване и плевене за дълго време или да вдигате тежък багаж след седене по време на дълго шофиране или полет. 

    Застанете изправени за няколко минути и оставете дисковете си да се възстановят и преоформят, преди да опитате внезапни или напрегнати движения.

    2. Поддържайте безопасен лумбален свод, когато се навеждате

    Често огъваме гръбнака си, например докато вършим домакинска работа, вдигаме нещо от пода, работим или седим. Поддържането на безопасна лумбална арка при извършване на тези дейности може да помогне за предотвратяване или влошаване на дисковата херния чрез намаляване на стреса върху дисковете ви.

    Докато се огъвате, можете да поддържате безопасна лумбална арка чрез:

    • Сгъване в коленете, докато повдигате нещо от пода
    • Завъртане в бедрата, а не в гръбначния стълб, докато се навеждате напред
    • Използване на техниката за повдигане на голфъра за повдигане на малки предмети
    • Преместване на тежък предмет чрез бутане, а не дърпане
    • Поставяне на единия крак върху табуретка, ако се налага да стоите дълго време, като например при миене на чинии
    • Седене с отпуснати назад рамене и поддържане на естественото подравняване на гръбначния стълб

    Освен това полагайте съзнателни усилия, за да избегнете прегърбване, прегърбване или прегърбване, когато се навеждате, стоите, ходите или седите.

    3. Използвайте помощни средства, за да намалите натиска на диска

    Можете да сведете до минимум напрежението върху вашите дискове, причинено от използване на помощни устройства като:

    • Багаж с колела (за предпочитане 4 колела спрямо 2)
    • Колички за хранителни стоки или пране срещу кошници
    • Възглавници, поставени между краката ви (за спащи настрани) или под коленете (за спящи отзад), докато спите

    Когато използвате тези помощни средства ежедневно, те могат да предпазят корените на седалищния нерв от постоянно дразнене на лумбална дискова херния.

    4. Изпълнявайте упражнения за разгъване на гърба

    Упражнения, които ви позволяват да огънете гръбнака си назад, като техниката на Макензи, могат да бъдат полезни за облекчаване на болката от дискова херния. Тези упражнения помагат за централизиране на болката при ишиас, което може да бъде полезно при лечението и излекуването на дисковата херния. 

    Важно е да научите удължаващи упражнения от обучен мануален терапевт, за да осигурите правилна форма и техника и да избегнете други усложнения.

    Когато имате ишиас от дискова херния, упражненията, които включват многократно навеждане напред или усукване, обикновено не се препоръчват и трябва да се избягват. 

    Ако вашата лумбална дискова херния причинява постоянни или тежки симптоми на ишиас, които не се облекчават чрез самообслужване, посетете лекар за точен диагностичен преглед и контролирано медицинско лечение. Тежката дискова херния може да причини спешни медицински състояния, като синдром на cauda equina , което причинява на червата и / или дисфункция на пикочния мехур, скованост в гениталната област, и / или тежка слабост крак. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако получите един или повече от тези симптоми.

Може да се абонирате за каналите ми в мрежата, защото това помага за моята работа!
Поща:(най-сигурен начин за бърза връзка с мен) Мартин Марков
YouTube канал: Мартин Марков

Популярни публикации