Google Translate

Търсене в този блог

Лечение на прегъната жлъчка - специалисти обясняват

Дискинезия на жлъчния мехур (билиарна дискинезия), или т.нар „ прегъната жлъчка”, е мотилитетно нарушение, понякога причиняващо дискомфорт на хората, които го притежават. Нерядко медицината поставя под този термин равенството с анатомична разновидност на мехура, предвид факта, че ехографският образ на „прегънатата жлъчка” невинаги означава заболяване и обратното. 



Жлъчният мехур складира жлъчен сок, произвеждан от черния дроб и достигащ в него по жлъчните пътища. Оттам сокът, богат на ензими и пигменти, се отделя след нахранване и достига до дванадесетопръстника, където се включва в обработването на приетата храна и по-специално на мазнините в нея. 
 
Хората с билиарна дискинезия имат нарушение в този процес поради смутен тонус на жлъчния мехур, въпрепятстване преминаването на жъчния сок през изходния сегмент на мехура – шийката, сфинктера на Оди и жлъчния канал. 
 
Женският пол, наднорменото тегло и възраст около 40-60 години са по-чести при симптоматичната форма на заболяването.
 
Какви оплаквания може да има?
Състоянието може да не предизвиква каквито и да било оплаквания продължително време или цял живот при леките форми. 
 
При останалите нарушеното изпразване на жлъчния мехур след нахранване води до недобро разграждане на мазнините и тяхното лошо усвояване. Следват гадене и повръщане, тежест и болки в дясно подребрие около 30-60 минути след хранене. 
 
При задълбочаване на проблема състоянието може да доведе до възпаление на задстомашната жлеза (панкреатит), жлъчнокаменна болест и други.
 
Какво е нужно за поставянето на тази диагноза?
Първа стъпка за поставянето на диагнозата са прегледа от лекар и комплектоване на описаните от пациента олаквания. В помощ влизат лабораторни изследвания на т.нар чернодробни, холестазни ензими и билирубин
 
Ехографското изследване на коремните органи нерядко изобразява жлъчния мехур в нетипичната за него форма и разположение, което може да е моментно състояние след нахранване, а може и да е просто анатомична особеност, която не повлиява неговата функция. Когато, обаче, болният съобщава за типичните периодични оплаквания от страна на храносмилателната система, диагнозата билиарна дискинезия става все по- възможна. В помощ идват и по-високоспециализирани изследвания като холецистография, радиоизотопна сцинтиграфия и т.н. 
 
При всички положения е важно да се изключат по-сериозни проблеми от страна на жлъчния мехур и жлъчните пътища.
 

Каква диета е нужно да се спазва при това състояние?
При хората без оплаквания не е нужно да се спазва строг хранителен режим и трябва да се придържат към стандартните препоръки за здравословно хранене. При останалите е противопоказано храненето с пържени и силно пикантни храни, продукти с високо мастно съдържание, жълтъци, захар, алкохол, кафе и др.
 
 
Препоръчват се повече пресни плодове и зеленчуци, нискомаслено мляко и месо, повече течности. Лекуващият лекар трябва да обясни препоръките за хранителен режим на своите пациенти.
 
Какво е лечението на жлъчната дискинезия?
При хората без оплаквания или дискретни такива не се налага лечение, а само хранителен режим и редовен контрол на състоянието. При оплаквания могат да се прилагат симтоматични средства от различни класове. В полза влиза и приемането на ензимни препарати, които да заместят намалената жлъчна функция.
 
Фитотерапията (профилактиката и лечение с билки) има доказани ползи, но е средство, което трябва да се използва със завишено внимание и трябва да е под контрола на лекуващия лекар. Известни билки с отношение към жлъчната функция са бял равнец, жълт кантарион, глухарче, артишок и други.
 
Лапароскопска холецистектомия (отстраняване на жлъчния мехур с безкръвна операция) е златен стандарт на лечение при болните със силно намалена и нарушена функция на жлъчния мехур, както и при чести, силно изразени оплаквания. Преценката за оперативна намеса става от лекуващия гастроентеролог и хирург.

/puls.bg

Популярни публикации