Google Translate

Търсене в този блог

Лечение на спазъм на гърба

 Болката в гърба понякога се появява без предупреждение. Една минута се навеждате или вдигате нещо тежко; на следващата минута не можете да се движите. Изненадващо често се появява внезапен мускулен спазъм в кръста. Всъщност приблизително осем от 10 възрастни ще го изпитат в даден момент от живота си.




Най-общо казано, причината за болки в гърба и спазъм може да се дължи на прекомернo натоварване, злополука или спортна травма. Но по-често основната причина за мускулния спазъм е следствие от привидно тривиално нараняване на структура в лумбалния гръбначен стълб. Едно обаче е ясно: ако сте имали един или повече пъти на мускулен спазъм в долната част на гърба, има вероятност това да се случи отново.

Мускулите в долната част на гърба работят в съгласие с коремната мускулатура. Без тях удължаването и страничното движение на гръбначния стълб биха били невъзможни. Мускулите на гърба също добавят стабилност, като поддържат гръбнака изправен и поддържат баланс. Този баланс може да бъде компрометиран, когато мускулите са в спазъм като вторична реакция дори на леко наранена лумбална става или диск. 

Какво представляват мускулни спазми?

Мускулните спазми са неволеви, спонтанни мускулни контракции. Въпреки че „гръбните атаки“ изглежда се случват неочаквано, движението, което предизвиква инцидента, обикновено се предхожда от поредица от малки напрежения към структурите на гръбначния стълб, които се развиват бавно, с течение на времето. След като се нарани, започва възпаление. Това, от своя страна, сенсибилизира нервите, причинявайки мускулите/мускулите да се свиват и спазмират.

Дискови нарушения и мускулни спазми

Състояния, като дегенеративно заболяване на диска или дискова херния, могат да причинят остри болки в кръста. Дискът може да хернизира или да се издуе и да компресира близкия гръбначен нервен корен, причинявайки дразнене и възпаление. Тялото се опитва да обездвижи засегнатата област, за да спре болката чрез стягане на околната мускулатура и в резултат на това се появяват болезнени мускулни спазми.

Мускулите могат да станат твърде стегнати поради липса на упражнения, прекалено много упражнения, структурен дисбаланс, дехидратация и загуба на електролити, или всяка комбинация от тях. За разлика от това, някои мускулни групи са твърде слаби. Когато мускулните дисбаланси станат хронични, аберантните сили се предават на гръбначния стълб. Следователно, едно движение извън нормата може да предизвика нараняване на гръбначна става, лигамент или диск, което води до спазъм и болки в гърба. Тъй като тези структури вече са „подготвени“, събитието, което предизвиква спазма, не е нищо повече от пословичната сламка, която счупи гърба на камилата.

Мускулният спазъм в долната част на гърба е изключително болезнен и често изтощава в краткосрочен план. Ето няколко средства, които могат да ви помогнат да се движите отново.

Лечение на спазъм на гърба

  • Първите 48 до 72 часа: Нанесете лед за 20 минути; нанасяйте отново на всеки два часа, докато лежите по гръб. Винаги използвайте пакет с лед - никога не прилагайте лед директно върху кожата.
  • След 72 часа: Нанесете влажна топлина. Подгряващата подложка е идеална. В противен случай може да почувствате облекчение, като накиснете във вана с гореща вода.
  • Докато ледът намалява възпалението, топлината увеличава притока на кръв към зоната и отпуска стегнатите мускули и раздразнените нерви.
  • Повдигането на краката отнема натиск от гръбначния стълб и може също да помогне за облекчаване на болката. 

Превенция на гърба 

След като болкатана гърба е преминала и сте оставили достатъчно време за изчезване на възпалението, започнете да се фокусирате върху това, което можете да направите, за да предотвратите повторното му появяване.

  • Започнете разтягане: Включете упражнения за разтягане в ежедневието си. Мускулните влакна се възползват от лекото разтягане - и вие също. Помислете за посещение на уроци по пилатес или йога; винаги се разтягайте преди физически упражнения.
  • Влезте във форма: Ако не се занимавате редовно с физическа активност, сега е моментът да започнете. Упражнението дава ползи, твърде многобройни, за да бъдат споменати, и твърде важни, за да се игнорират. Присъединете се към фитнес зала. Започнете да спортувате. Ключът към всяка рутинна тренировка е тя да се прави последователно.
  • Силови тренировки: Винаги важна част от всеки режим на упражнения, силовите тренировки не само изграждат мускули, но могат да намалят мускулния дисбаланс. Запомнете: мускулите работят противоположно един на друг, така че не забравяйте да балансирате рутината за укрепване на гърба с коремната работа.

Направете избягването на друг епизод на мускулен спазъм в гърба приоритет. Никога не е късно да започнете да увеличавате силата и гъвкавостта си. Изберете дейности, които ви харесват и се ангажирайте да ги правите редовно.

Популярни публикации