Google Translate

Търсене в този блог

Истина или не за мъчителните болките в гърба?

Може да е остър удар. Може да е тъпа болка. Рано или късно 8 от 10 от нас ще имат болки в гърба. И митовете за болки в гърба са почти толкова често срещани. Нека да изясним това, което може да сте чули.



Мит: Винаги стойте изправени


Навеждането е лошо. Но седенето твърде изправено и неподвижно за дълги периоди също може да бъде натоварване на гърба ви. Правете почивки няколко пъти на ден: Облегнете се на стола си с крака на пода и оставете гърба си леко да се извие. Още по-добре: Опитайте да стоите през част от деня, може би докато говорите по телефона или четете.

Мит: Не вдигайте тежки неща


Не е задължително това, много ви се вдига, това е начина, как да го направите. Застанете директно пред обекта. Клекнете близо до него, с изправен гръб и глава нагоре. Застанете, като използвате краката си, за да избутате товара и ръцете си, за да го държите близо до себе си. Не усуквайте и не огъвайте тялото си, в противен случай може да нараните гърба си. (Разбира се, не трябва да вдигате нищо, което може да е твърде тежко за вас.)

Мит: Почивката на легло е най-доброто лекарство


Да, почивката може да помогне при скорошно нараняване или напрежение, което причинява болки в гърба. Но ден-два в леглото всъщност може да влоши ситуацията.

Мит: Болката е причинена от нараняване


Дегенерацията на диска, заболяванията, инфекциите и дори наследствените състояния също могат да накарат гърба ви да боли.

Факт: Повече килограми, повече болка

Поддържането във форма помага за предотвратяване на болки в гърба. Както може би се досещате, излишните килограми ще натоварят гърба ви. Болките в гърба са най-често срещани сред хора, които не са във форма, особено воините през уикенда, които се натискат здраво, след като седят цяла седмица. 

Мит: Кльощав означава без болка

Всеки може да получи болки в гърба. Хората, които са твърде слаби, като тези с хранително разстройство като анорексия, може да имат костна загуба. Те са по-склонни да получат счупени кости и смачкани прешлени.

Мит: Упражнението е лошо за болки в гърба


Това е голямо. Редовните упражнения предотвратяват болки в гърба. И лекарите могат да препоръчат упражнения за хора, които наскоро са наранили долната част на гърба си. Обикновено започват с нежни движения и постепенно увеличават интензивността. След като непосредствената болка изчезне, планът за упражнения може да помогне да не се връща отново.

Факт: Мануалната терапия може да помогне


Насоките за лечение от Американския колеж по лекари и Американското общество за болка препоръчват на пациентите и лекарите да обмислят други възможности с доказани ползи за болки в кръста. Те включват манипулация на гръбначния стълб и масажна терапия.

Факт: Акупунктурата може да облекчи болката


Същите организации казват, че акупунктурата, йогата, прогресивната релаксация и когнитивно-поведенческата терапия могат да помогнат, когато не получите облекчение от стандартната грижа за себе си.

Мит: По-твърдите матраци са по-добри


В испанско проучване хората с продължаваща обща болка в гърба, които спят на средно твърд матрак, боли по-малко и са били в състояние да се движат по-добре от тези, които спят на твърд матрак. Но един размер не пасва на всички. Изберете вашия матрак въз основа на вашите навици за сън, както и причината за болката в гърба.

Популярни публикации