Google Translate

Търсене в този блог

Хронична болка в гърба и проблеми със съня

Когато болките в гърба засягат вас или член на семейството, може да се отчаяте, че някога ще получите добър нощен сън. Болката може да наруши съня, от който се нуждае вашето семейство, нощ след нощ. Но експертите казват, че при правилно лечение шансовете ви или на вашият любим човек са много добри, че можете да получите облекчение от болки в гърба и да се насладите на нормален сън . По-долу разберете за лечения и съвети за начина на живот за по-добър сън.




Защо сънят е важен

Неспособността за добър нощен сън боли - буквално. Хроничната болка в гърба ви пречи да спите добре. Можете да се събудите още повече наранени.

По-лошото е, че проучванията показват, че липсата на достатъчно сън всъщност може да ви направи по-чувствителни към болка. Това е порочен кръг. Болките в гърба могат да затруднят съня - а когато не можете да спите, болките в гърба може да са по-лоши.

Други причини за проблеми със съня, когато изпитвате болка

Тревожността и депресията могат да затруднят заспиването или да спите, а последващата загуба на сън може да доведе до по-лоша болка. Самите тревожност и депресия също могат да повишат чувствителността на човек към болка.

Някои нарушения на съня , свързани с дишането, са свързани със затлъстяване - а затлъстяването също е свързано с болки в гърба. Нарушенията на съня като обструктивна сънна апнея пречат на нормалните модели на съня, което води до недостатъчен сън и лошо качество на съня. Сънната апнея може също да бъде причинена или влошена от наркотични болкоуспокояващи, които някои хора се предписват при силна болка в гърба.

Нарушенията на движението на крайниците , като синдром на неспокойните крака, могат допълнително да нарушат нормалния модел на сън.

Фибромиалгията може да причини болка в цялото тяло. Той също е свързан с умора , тревожност и проблеми със съня.

Самолечението с лекарства може да оправи болките в гърба и да ви помогне да заспите в началото. Но също така е вероятно да ви събуди няколко часа по-късно, защото това пречи на добрия сън. На сутринта трябва да станете от леглото уморени, капризни и наранени, защото качеството на съня е лошо.

Много лекарства, отпускани с рецепта, могат да влошат качеството на съня ви. Например, някои лекарства за състояния като високо кръвно налягане, епилепсия и ADHD също могат да причинят проблеми със съня. Консултирайте се с Вашия лекар, ако смятате, че Вашето лекарство може да пречи на съня Ви. 

Лекарства, които подобряват съня и намаляват хроничната болка в гърба

Някои лекарства могат да ви помогнат да заспите, като същевременно помагат при хроничната болка в гърба. Те трябва да се използват като част от по-всеобхватна и широко разпространена програма за управление на болката и само под ръководството на Вашия лекар. Целта на лекарството трябва да бъде да ви помогне да развиете по-нормален модел на сън.

Промени в начина на живот при хронична болка в гърба и проблеми със съня

Ето няколко съвета за добър нощен сън с хронична болка в гърба:

Минимизирайте стреса. Стресът е основната причина за безсъние . Свързва се и с хронична болка в гърба.

Ограничете или премахнете кофеина . Дори умерената употреба на кофеин може да причини безсъние и нарушения на съня.

Избягвайте да ядете обилно преди лягане . Тежкото хранене може да причини киселинен рефлукс ( киселини ) и да ви държи будни.

Не се самолекувайте с лекарства. Струва си да повторим, че лекарствата влошават качеството на съня.

Правете някои успокояващи упражнения. Опитайте техники за релаксация и попитайте вашия лекар или мануален терапевт за полезни упражнения, които можете да правите, за да помогнете на гърба си рано през деня.

Изберете удобен матрак и възглавница. Не е нужно да харчите хиляди левове за матрак. Проучванията показват, че средно твърдият матрак е най-подходящ за повечето хора. Ключът е да използвате това, което ви е удобно. Ако матракът ви е твърде твърд, можете да добавите подматрачна подложка. Възглавниците се предлагат във всякакви форми и размери. Намерете този, който е подходящ за вас.

Спете в удобна поза, въпреки че се старайте да не спите по корем . Това може да ви накара да извиете гърба си. Навеждането назад често влошава хроничната болка в гърба. За да се отървете от навика, носете риза за сън с джоб отпред и сложете в нея топка за тенис. За повечето хора най-добрата позиция е да легнете на една страна в поза на плод с възглавница между краката. Ако предпочитате да лежите по гръб, поставете възглавница под коленете си .

Създайте си рутина преди лягане . Опитайте се да си лягате по едно и също време всяка вечер. Следвайте рутина, като настройка на алармата, обличане на пижама и миене на зъбите . Не четете, работете и не гледайте телевизия в леглото.

Отървете се от хроничната болка в гърба

Въпреки че най-добрият начин за добър нощен сън е да се отървете от хроничната болка в гърба, това не винаги е възможно. Други фактори като стрес, тревожност и депресия, които влияят на съня и болката, също може да се нуждаят от внимание и лечение. Много хора се примиряват с болката, когато всъщност повечето болки в гърба могат да бъдат подпомогнати и лекувани успешно. Не се отказвайте да намерите лечение, което може да работи за вас.

Популярни публикации