Google Translate

Търсене в този блог

Лечение на хронична нестихваща болка

Какво е хронична болка?

Какво състояние споделят повече от 100 милиона души по света - може би включително и вие? Независимо дали е причинена от артрит, мигрена, фибромиалгия или болка в гърба, хроничната болка - която продължава седмици, месеци или години - може да промени живота ви. Никога не пренебрегвайте болката. Каквато и да е интензивността - лека, умерена или тежка - има лечение обикновено.



Какво причинява болка?

Болката е резултат от сигнал, изпратен от нервите към мозъка ви. Може да служи като аларма, предупреждение - че стъпвате върху пирон или докосвате гореща печка. Но понякога сигналите продължават да стрелят и болката продължава. Тогава става хронично.




Признаци, че имате нужда от облекчаване на болката

Всеки с чести или ежедневни болки - дори леки - трябва да посети лекар. Това е особено вярно, ако болката пречи на живота ви - ограничава дейностите или способността за работа. Имайте предвид, че хроничната болка може да ви навлече куп неприятности. Това, което започва като случайно и досадно, може с годините да стане сериозно и изтощително.

Облекчаване на болката: ходене

Ходете повече: Това е една от най-добрите рецепти, които имаме за подпомагане на хроничната болка. Ежедневната болка прави хората по-малко активни и това често влошава болката. Упражнението също така освобождава ендорфини - естествените болкоуспокояващи на тялото. Стремете се да ходите - или да спортувате или изпровцайте други начини - пет пъти седмично по 30 минути на ден. Работете, като добавяте няколко минути на седмица.

Болка и сън

Болката не само може да развали съня ви, но и липсата на достатъчно сън може да направи хроничната болка по-силна на следващия ден. Това е порочен кръг. Ако болката затруднява съня, говорете с Вашия лекар. Влизането в добри навици за лягане - включително спазване на редовен график за лягане и време за събуждане - също може да помогне.

Облекчаване на болката: Разсейте се

Понякога мислим за разсейването като нещо лошо, което ви спира да свършите нещата. Но всъщност може да бъде лечение, ако имате хронична болка. Проучванията показват, че когато сте разсеяни - от разговор, кръстословица или книга - областите в мозъка ви, които обработват болката, са по-малко активни. Откъсването на ума от болката наистина помага - дори на неврологично ниво.

Облекчаване на болката: промени в диетата

Може ли храната да повлияе на болката ви? Възможно е. Хората с мигрена често откриват, че специфични храни - като червено вино и сирена - предизвикват атаки. Мазните меса или млякото могат да влошат болката от възпалителен артрит. Водете хранителен дневник за няколко седмици, за да видите дали някои храни не увеличават болката ви. След това ги премахнете и вижте дали симптомите ви се подобряват.

Проследете болежките си

Болката е неуловима - може да е трудно да се опише. Направете го по-конкретно, като водите дневник на болката. Забележете колко наранявате всеки ден, като използвате скала за болкаОценяйте болката си от 1 до 10, от най-силната до най-слабата Други използват усмихнати и намръщени лица и добавят подробности за това, което сте правили този ден. След няколко седмици ще имате ценен запис, който да споделите с Вашия лекар.

Дишай дълбоко

Отделете минута, за да дишате дълбоко и бавно. Поставете ръката си на корема си и почувствайте как се издига и пада. След няколко минути дълбоко дишане може да почувствате как болка и напрежение се стопяват. Това, което е страхотно в дълбокото дишане като лечение на болка, е, че можете да го правите навсякъде - когато сте заседнали в задръстване или на бюрото си.

Облекчаване на болката: Силова тренировка

Укрепването на мускулите - с тежести или упражнения за съпротивление - може да намали болката толкова ефективно, колкото много лекарства за болки в гърба и артрит. Изграждането на сила също подобрява вашия баланс и гъвкавост. Стремете се към укрепване на мускулите два пъти седмично.

Облекчаване на болката: йога

Нежните техники за разтягане и ум-тяло на йога могат да помогнат при ежедневна болка - от болки в гърба до фибромиалгия до артрит. Проучванията показват, че редовната йога може да облекчи болката, да увеличи функцията, да подобри настроението и да намали нуждата от лекарства за болка.

Избягвайте продължителната почивка на легло

Едно време хората лекуваха болката с почивка. Сега лекарите казват, че малко почивка е добре след ново нараняване - като изкълчване на глезена - но това няма да помогне при хронична болка. Твърде дългото лежане на дивана ще отслаби мускулите и може да влоши болката, а не да подобри. Вместо това се опитайте да останете активни.

Физикална, трудотерапия

Физическата и трудовата терапия могат да помогнат при хронична болка. При физиотерапията ще научите упражнения и ще получите лечения, които помагат за увеличаване на мобилността и изграждане на сила. Трудовата терапия ви помага да заобиколите болката - учи ви на нови начини да правите нещата, от закопчаване на копчета до готвене на вечеря.

Облекчаване на болката: разговорна терапия

Някои хора с болка се чувстват неохотни да получат помощ от съветник или терапевт - те смятат, че това е признание, че болката не е реална, че "всичко е в техните глави". Това изобщо не е вярно. Терапевтите могат да ви помогнат да се справите с въздействието на болката върху живота си - и да работите чрез практически решения на проблемите, с които се сблъсквате всеки ден.

Изцеление на вашата болка

За повечето хора с продължаваща болка няма едно-единствено чудодейно лекарство. Вместо това доброто управление на болката обикновено е комбинация от подходи. Това може да включва нова рутина за упражнения, подобрени навици, лекарства и терапия. Може да отнеме време, но най-вероятно ще намерите комбинация, която работи за вас.

Популярни публикации