Google Translate

Търсене в този блог

Скован врат, лечение, симптоми методи и облекчение

 3 често срещани симптоми на пукнатина във врата

Повечето от нас са запознати с схванат врат или изкривяване на врата : Тази странна скованост, която не ви позволява да движите удобно главата и шията си. Пукнатина във врата ви може да накара шийните прешлени да се почувстват сковани, сковани и неподвижни, което може да бъде изключително досадно. За щастие, няколко лечения в домашни условия могат да помогнат.


Има много различни причини за схванат врат или усещане за пукнатина във врата. Понякога причината е комбинация от неща - неща, които можете да контролирате и тези, които не можете. Източник на снимката: 123RF.com.

Дали пукнатина във врата е същата като схванат врат?

Пукнатина във врата е известна още като схванат врат. Може да се развие, когато мускулите на врата, сухожилията или връзките ви по някакъв начин се напрегнат/изкълчат . Обикновено повечето напрежения и навяхвания се считат за леки наранявания, които причиняват възпаление или подуване на меките тъкани на шията, което води до скованост, а понякога и мускулни спазми.

Какви са симптомите на крик или схванат врат?

Докато ударите във врата са неудобни, те не са непременно болезнени. Ако обаче вече имате заболяване на врата или нараняване (напр. Камшичен удар ), може да откриете, че удар в областта на шията и скованост увеличават болката ви. 3 -те най -често срещани симптома на крилата на врата са:

  1. Усещане за скованост във врата и мускулите.
  2. Намалена подвижност, засягаща обхвата на движение на врата, като например невъзможността да завъртите напълно главата си, за да погледнете през рамо.
  3. Усещане за пукане във врата, когато се движи по определен начин.

Какво може да причини схванат врат или пукнатина във врата?

Има много различни причини за схванат врат или усещане за пукнатина във врата. Понякога причината е комбинация от неща - неща, които можете да контролирате и тези, които не можете.

Потенциалните причини за пукнатина във врата, които можете да контролирате, включват:

  • Лоша стойка, докато сте погълнати от компютърна работа с часове на бюрото ви.
  • Спане в неудобно положение и/или използване на възглавница, която не поддържа правилно врата ви по време на почивка.
  •  Техническа шия “ или последователно гледане надолу към вашия мобилен телефон или таблет.
  • Стресът и емоционалното напрежение могат да ви накарат неволно да стегнете мускулите на врата и раменете.
  • Тежък труд и/или неудобно повдигане, което не включва използването на добра ергономия.
  • Достигане или гледане над главата за продължителен период от време (например боядисване на килим).

Потенциалните причини за схванат врат и/или изкривяване на врата, които са извън вашия контрол, включват:

  • Травма с удар
  • Спортно нараняване (напр. Футболно копие, ужилване )
  • Стареене

В около 15% от случаите 1 скованост и/или болки в шията са причинени от отделно състояние на шийния отдел на гръбначния стълб, като например:

  • Дискова херния 
  • Фрактура на гръбначния стълб
  • Спинална гръбначна стеноза
  • Спондилоза (гръбначен остеоартрит)

Мога ли да лекувам сковаността на шията и пукнатините у дома?

В повечето случаи пукнатината във врата ще изчезне в рамките на няколко дни, без да е необходимо да посещавате Вашия лекар или мануален терапевт. Макар и обезпокоителни и понякога болезнени, изброените по-долу домашни средства могат да помогнат за облекчаване на сковаността на шията и чувството за шийка в шията.

Алтернативна студена и топлинна терапия : Студената терапия (криотерапия) може да помогне за намаляване на подуването на меките тъкани, като мускули и връзки, докато топлината (термотерапия) успокоява стегнатите сковани мускули, като засилва кръвообращението в зоната.

Налични са много различни продукти, които могат да доставят студ или топлина на шията и горната част на гърба. Когато използвате лед или студен продукт (например торба със замразен грах), увийте го в кърпа, за да предотвратите директен контакт с кожата.

  • Студената терапия може да се прилага за 15 минути на всеки час.
  • Топлинна терапия (например нагревателна подложка) може да се прилага за 15 минути на всеки 2 или 3 часа.

Нежни разтягания и упражнения на шията : Разтяганията и упражненията могат да помогнат за облекчаване на мускулното напрежение и мускулен спазъм, укрепване на мускулите и подобряване на гъвкавостта на шията и обхвата на движение.

За щастие пукнатините във врата рядко са сериозни и често изчезват в рамките на няколко дни. Има обаче симптоми, на които трябва да се обърне внимание, които показват, че трябва да посетите Вашия лекар възможно най-скоро. Такива симптоми включват: скованост се увеличава, болка се влошава, развива се треска, проблеми с равновесието и/или изпитвате слабост, изтръпване или изтръпване.

Как мога да предотвратя пукнатина във врата?

Тъй като крилата във врата са тясно свързани с избора на начин на живот, може да откриете, че ги получавате многократно. Простите разтягания на шията, масажната терапия , инвестирането в поддържаща възглавница и честите почивки от компютъра на бюрото ви могат да предотвратят сковаността на шията и да ви осигурят удобно движение.

Популярни публикации