Google Translate

Търсене в този блог

Лечение на гонартроза която те мъчи дълго време


 

Нека разгледаме и двата вида гонартроза -първична и вторична.

Първичната гонартроза поразява и двете колена, като причините за това не могат да бъдат установени. Колянната става на всеки крак е способна да участва в сгъване и разгъване чрез вътрешна и външна ротация, като при първична гонартроза тази основна функция на ставата е нарушена.
Вторичната гонартроза се характеризира с вече изявена патология на коляното. Това може да е травма, нарушения в оформянето и развитието на хрущяла, инфекциозни заболявания и други. Обикновено вторичната гонартроза се проявява само върху едната колянна става.
И при двете разновидности, затлъстяването и ставното свръхнатоварване имат отключващо действие. Не бива да се пренебрегва и ролята на ендокринната система особено при жените. След настъпване на менопаузата те са по-застрашени от болести на опорно-двигателния апарат.

Характерни симптоми на гонартроза

Най-добре познатият и изразен симптом е болката, която често е сковаваща, сякаш скърцаща и се усеща по-силно от вътрешната страна на коляното.
При качване в кола, клякане или изкачване и слизане по стълби същата тази болка напомня за себе си и за гонартрозата, която я предизвиква.
Друг симптом за по-напреднал стадий е отокът, както и ограничена мобилност на колянната става – по-трудно сгъване и разгъване.
Установени са и по-тежки симптоми, които прерастват в деформации на подбедрицата или флексионна контрактура. В крайна сметка може да се стигне до необходимост от придвижване с бастун поради куцане и крайна деформация на коляното.
Сутрешната ставна скованост е нещо, което всеки с гонартроза изпитва и трябва да преодолее. В ранните етапи на болестта симптомите отшумяват по-лесно и бързо, докато с напредване на времето те се изострят и продължават по-дълго.

Популярни публикации