Google Translate

Търсене в този блог

14 неща, които никой не ви казва за стареенето




Много ноу-хау

Наричат ​​ги златни години с причина. Остаряването има своите предимства. От една страна, вие сте добри в използването на това, което сте научили. Това се нарича кристализиран интелект и продължава да се подобрява, дори когато сте на 65 или 70 години.

Хубави хора

Оказва се, че в крайна сметка може да не сте намусен старец (или жена). Вероятно ще станете по-приятни с напредването на възрастта, поне през 60 -те години. Също така вероятно ще бъдете по-щастливи и по-малко склонни да се ядосвате. Учените не са разбрали точно защо това се случва, но имат някои теории. Възрастните хора биха могли да контролират емоциите си по-добре и да се съсредоточат повече върху това как да извлекат максимума от живота.

Забавлявате се повече

Вие сте повече в тон с емоциите на други хора на 40 -те си години, отколкото по всяко друго време в живота си. Това разбиране за това как другите мислят и чувстват може да улесни живота с близките ви и да ви помогне да се разбирате по -добре и с колегите си.

По-добър секс

Възрастните жени могат да правят секс по-рядко, отколкото когато са били по-млади, но очевидно те го правят по-добре. В проучване на жени над 40 години изследователите установяват, че сексуалното удовлетворение се подобрява с възрастта. Жените над 80 години са по-склонни от тези между 55 и 79 години да кажат, че са доволни по време на секс.

Вкус за живот

С напредване на възрастта лекарствата, болестите (настинки, грип, заболявания на венците и др.) И алергиите могат да променят обонянието и вкуса ви. И това може да повлияе на вашата диета и здраве. Ако откриете, че нещата трябва да бъдат подправени, опитайте зехтин, билки като розмарин и мащерка, чесън, лук, чушки или горчица. Просто стойте настрана от солта.

Какво прави това там?

По времето, когато косата на главата ви започва да изчезва, тя може да се появи на най-странните места. Това може да означава големи косми в носа и ушите на възрастните момчета. Възрастните жени могат да забележат малки косми по брадичките си. Всичко това се дължи на промени в хормоните ни.

Възход и блясък

Има голям шанс да станете сутрешният човек, който винаги сте искали да бъдете - на 60-те си години. Нашите модели на сън могат да се променят с напредване на възрастта, така че ставаме по-сънливи по-рано и се събуждаме по-рано. Това изглежда се получава добре. Едно проучване показа, че въпреки че хората над 65 години са склонни да се събуждат през нощта, повечето казват,

Чао-чао мигрена

След като навършите 70 -те години, тези мигрени, които може би сте имали през по-голямата част от живота си, може да изчезнат. Само 10% от жените и 5% от мъжете над 70 все още съобщават за мигрена. Още по-добра новина: Ако имате мигрена, тя всъщност може да не идва с главоболието. С напредването на възрастта някои хора могат да изпитат мигрена като зрителни или сензорни нарушения без болка.

Не напускайте ежедневната си работа

Ранното пенсиониране може да не е най-доброто нещо за вашето здраве - освен ако нямате забавна втора кариера. Проучване, наречено Longevity Project, установи, че хората, които работят усилено на работа, която им харесва, живеят най-дълго. Това, заедно с добри приятели и добър брак, може да бъде ключът да останете за известно време.

Страхът не е твой приятел

Може да се притеснявате повече за счупване на кости с напредване на възрастта. Но е по -вероятно да се сринете, ако се страхувате да не паднете. Едно проучване установи, че около една трета от възрастните над 65 години имат този страх. И това е разбираемо, защото паданията са водещата причина за наранявания при възрастните хора.

Самоувереност

Самоуважението се покачва с напредването на възрастта, показват проучванията и се увеличава с богатството, образованието, доброто здраве и заетостта. Но това се понижава след 60. Това може да е така, защото хората започват да имат здравословни проблеми и започват да търсят ново чувство за цел след пенсионирането. 

По-малко стрес

Според годишния доклад на Американската психологическа асоциация за стреса в Америка,  възрастните хора съобщават за по-малко стрес от техните по-млади колеги. Това не означава, че изчезва. Проблемите със здравето и парите все още се появяват. Но, според APA, 9 от 10 възрастни хора казват, че правят достатъчно, за да го управляват.

Гравитация

Колкото по-дълго сте живи, толкова повече гравитация ви сваля. Пространствата между костите в гръбначния стълб - наречени прешлени - се сближават. Това може да ви направи с един сантиметър по-къс с напредването на възрастта.

Силата в числата

Посивяването може да е добро за вас. Тези над 60 години са склонни да гласуват повече от всяка друга възрастова група. И те са най-бързо растящият блок гласоподаватели в наши дни. Това означава по-голяма сила на гласуване по теми, които имат значение с напредването на възрастта, социално осигуряване и здравеопазване.

Популярни публикации