Google Translate

Търсене в този блог

Хроничната болка ви съсипва? Погледнете по-отблизо какво ядете



Ако сте като много от българите, които живеят ден за ден с мъчителна хронична болка, знаете от първа ръка колко ограничаващо може да бъде справянето с нея. Хроничната болка, независимо дали е в краката, стъпалата, ръцете, ръцете, гърба или раменете, може да накара най-лесните задачи да се почувстват мъчително болезнени за изпълнение.

Добрата новина е, че имате повече възможности, отколкото можете дори да осъзнаете, когато става въпрос за облекчаване на болката. Можете да започнете от хладилника си, като гледате какво ядете.

Ако работите с мануален терапевт, за да помогне за справяне със състояние на хронична болка, вероятно ще получите някои хранителни съвети като част от процеса. Терапевтите не са диетолози, но предоставянето на хранителни съвети на пациентите е в рамките на задълженията на терапевта.

При някои хронични състояния промените в диетата могат да имат най-голямо значение за намаляване или премахване на болката. Ако искате повече информация за това как храненето и терапията вървят ръка за ръка, пишете или ни се обадете! Ние сме тук, за да помогнем.

Междувременно прочетете как храненето влияе на хроничната болка и вижте какви промени в диетата могат да ви помогнат!

Какви условия могат да бъдат повлияни от храненето?

Има редица общи условия, които са пряко свързани с диетата и храненето. Ето някои условия, при които хранителните съвети вероятно ще бъдат част от режима на физическа терапия на пациента:

  • Автоимунни нарушения: Общият брой на различни пациенти с автоимунни разстройства (като болест на Crohn, множествена склероза, диабет тип 1 и ревматоиден артрит)  превъзхождат пациентите с рак с голяма разлика. Автоимунните нарушения често са пряко свързани с недостатъци в диетата на пациента.
  • Остеоартрит: Пациентите със затлъстяване са по-склонни да развият артрит, особено в коляното. След като човек е диагностициран с остеоартрит на коляното, управлението на теглото му се превръща в най-важния ключ към лечението на артрит и болка.
  • Възпаление: В България а и не само, храните съдържат много растителни масла и други възпалителни храни. Това може да влоши болката от възпалението още повече. В много случаи терапевтът ще предпише диета с повече антиоксиданти и противовъзпалителни храни, за да помогне за справяне с болката.
  • Затлъстяване: Болката, свързана със затлъстяването, може да се превърне в порочен кръг. Наднорменото тегло причинява болка на пациента, така че те стават по-заседнали. Ставайки по-заседнали ги кара да наддават на тегло, което води до повече болка.
  • Диабет: Диабетът и преддиабетът проправят пътя за по-сериозни състояния като сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и слепота. Повече от 90 процента от пациентите с диабет също изпитват невропатична болка. Диетата и храненето ще играят ключова роля в овладяването на тези състояния.

Диети, за да се опитате да подобрите храненето си

Адекватното хранене може да ви помогне да избегнете много инфекции и заболявания. Той също така може да обърне симптомите и дискомфорта на някои заболявания, като коригира вашата диета.

Физическата терапия не само помага за възстановяване на мускулната и ставната сила чрез упражнения, но и чрез диетични насоки. Голяма част от процеса може да се отнася до вашето хранително състояние и изисквания при първото ви посещение при терапевт. В някои ситуации пациентите могат да бъдат насочени и към диетолог.

Може да Ви бъде предписана изцяло нова диета, която да помогне за намаляване на хроничните болки , да отслабнете и да подобрите цялостното си здраве. Диетата DASH и средиземноморската диета са две възможни диети, които терапевтът може да препоръча на пациентите:

  • DASH Diet: DASH означава Диетични подходи за спиране на хипертонията. Тази диета е с много ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол и поставя силен акцент върху консумацията на повече плодове и зеленчуци. Диетата DASH може да намали хипертонията и да намали риска от сърдечни заболявания, като същевременно помага на пациентите да контролират теглото си.
  • Средиземноморска диета: Средиземноморската диета е свързана с поразително ниските нива на сърдечни заболявания в някои средиземноморски страни. Тази диета включва много риба с Омега-3 мастни киселини. Също така е с високо съдържание на растителни мазнини като зехтин и ядки.

Обадете се днес или ни пишете, за да научите повече

Ако изпитвате постоянна болка, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е какво ядете ежедневно. В края на краищата ние сме това, което ядем! Наличието на терапевт, който работи с вас, за да управлява болката ви чрез упражнения и диета, може да обърне живота ви.

Физическите терапевти помагат на стотици хиляди пациенти всяка година да подобрят здравето си и да намалят болките.

Популярни публикации