Google Translate

Търсене в този блог

КАКВО ДА ЯДЕМ ПРИ ОСТЕОПОРОЗА

КАКВО ДА ЯДЕМ ПРИ ОСТЕОПОРОЗА

Остеопорозата е нелечима според медицината и имаме ли я си остава наша доживот. Но не е точно така. С правилно хранене човек може да си помогне.

Неправилен калциев метаболизъм

Най-често остеопорозата се обяснява като хронично дегенеративно заболяване, при което костите губят калций. 

Ако беше толкова просто щяхме да пием известно време таблетки с калциев карбонат, както и витамин D и щяхме да сме здрави. 

Но в случая говорим за хронично дегенеративно заболяване на костната тъкан с постепенна загуба на костно вещество.

Освен че в организма се наблюдава неправилен метаболизъм на калция, има и липса на магнезий, което води до натрупване на неорганичен калций, така че освен дупки по костите човек може да има и шипове.

В организма има още липса на силиций и на белтъчна спойка в костите.

„Костната тъкан се изгражда от три вида клетки: остеоцити (поддържащи матрикса); остеобласти (образуващи костната тъкан) и остеокласти (разрушаващи костната тъкан).

При здравата клетка има баланс между растежа и разрушаването, но при остеопорозата се раждат по-малко клетки, преобладават процесите на разпад и костта започва да изтънява ”, обяснява д-р Гайдурков.

Остеопорозата може да се повлияе положително, ако 2/3 от менюто ви е в суров вид и ядете предимно зеленчуци, плодове, ядки, кълнове.

Много важен е сусамът, защото изобилства от биологично активен калций. Нека да е смлян, за да се усвои по-лесно, или да е във вид на сусамова халва или тахан.

Може също да си направите хумус - вкусен пастет от сварен нахут, сусам, чесън, лимон, джоджен и зехтин.

От ядките царе в този случай са: бадемът, шам- фъстъкът, орехите, но ако имате остеопороза, избягвайте фъстъците.

Едно време гладиаторите са имали здрави кости благодарение на силиция в кръвта си, а днес можете да постигнете тяхната здравина със зеленолистни. 

Изпивайте сутрин по един зеленчуков фреш на основата на морковен сок, в който има още спанак, коприва, лапад, магданоз, копър, джоджен, босилек, киселец или каквото имате в кухнята. 300-400 мл за деня ще ви даде важните минерали. 

Не забравяйте, че технологично обработената храна дава киселинност, а тя разгражда костите.

Животинските продукти гълтат калций, внимавайте с тях особено!

От готвените храни съчетавайте зърнените и бобовите. 

Съберете си рецепти с нахут и овес. Можете да съчетавате тези продукти с царевица и боб, соя и ориз, леща и ориз или царевица. Пълнените чушки са перфектни за вас.

Полезно е и водораслото Lithotamnion Calcareum, както и мляно конопено семе.

Трябват ви още слънце и движение – разходки, танци, тичане.

Микро ударите стимулират втвърдяването на костта.

Изследвания, които показват зараждаща се остеопороза

Добре е при изтъняване плътността на костите веднъж годишно да се прави остеодензиометрия, но не да се изследва костната плътност на пръст или ръка, а на гръбначни прешлени и тазобедрени стави.

Кажете на джипито си да ви пусне кръвни изследвания на паратхормон, бета крос лапс и алкална фосфатаза.

Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации