Google Translate

Търсене в този блог

Нова рецепта от майстор пекар! Малцина знаят тази тайна за перфектен хляб – мек отвътре и с хрупкава коричка!

Мек вътре, хрупкав отвън: Тайната рецепта на майстор пекар за перфектен хляб!

Ароматът на прясно изпечен хляб няма аналог – топъл, със златиста коричка и въздушна, пухкава среда. 

Днес ще споделим една рецепта, която досега е била известна само на опитни пекари. 

Подходяща за начинаещи и за напреднали, тази рецепта ще ви накара да забравите за хляба от магазина. 

Следвайте всяка стъпка внимателно и ще получите перфектния домашен хляб.

Необходими съставки:

500 мл хладка вода 

1 пакетче суха мая (10 г)

1 супена лъжица захар

650 г брашно (приблизително)

1 чаена лъжичка сол

3 супени лъжици олио или разтопено масло

1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко (за намазване)

Начин на приготвяне:

В дълбока купа изсипете 500 мл хладка вода.

Добавете захарта и сухата мая. Разбъркайте добре.

Постепенно добавете 1 чаша брашно и разбийте до получаване на смес с консистенция на боза.

Покрийте купата и оставете на топло място за 20 минути.

Първо втасване и месене:

5. След почивката, добавете още 3 чаши брашно (около 400-450 г), солта и олиото/маслото.

6. Замесете меко и леко лепнещо тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.

7. Покрийте и оставете да втасва отново за 20 минути.

Оформяне:

8. След втасването, леко премесете тестото и го разделете на 3 равни части.

9. Поръсете повърхността с брашно и оформете всяка част, като я разточите леко и завиете навътре, за да се получи руло.

10. Подредете оформените хлебчета в тава, покрита с хартия за печене.

11. Оставете за последно втасване, докато удвоят обема си (около 20-30 минути).

Печене:

12. Намажете повърхността с разбит жълтък, смесен с малко прясно мляко.

13. Направете няколко разреза с остър нож.

14. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 минути, докато станат златисти и хрупкави.

15. Извадете и покрийте с кърпа за 5 минути, за да омекнат леко.

Тази рецепта е съкровище, споделено от опитен пекар. 

С минимални съставки и малко търпение, ще получите хляб, който ще впечатли всички у дома. 

Насладете се на аромата, вкуса и текстурата, които само истински домашен хляб може да предложи. 

Пробвайте – веднъж направен, тази рецепта ще се превърне в част от вашето домашно меню!

Опитайте и споделете с приятели – нека всеки научи тайната за перфектния хляб! 🥖✨

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации