Мек вътре, хрупкав отвън: Тайната рецепта на майстор пекар за перфектен хляб!
Ароматът на прясно изпечен хляб няма аналог – топъл, със златиста коричка и въздушна, пухкава среда.
Днес ще споделим една рецепта, която досега е била известна само на опитни пекари.
Подходяща за начинаещи и за напреднали, тази рецепта ще ви накара да забравите за хляба от магазина.
Следвайте всяка стъпка внимателно и ще получите перфектния домашен хляб.
Необходими съставки:
500 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (10 г)
1 супена лъжица захар
650 г брашно (приблизително)
1 чаена лъжичка сол
3 супени лъжици олио или разтопено масло
1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко (за намазване)
Начин на приготвяне:
В дълбока купа изсипете 500 мл хладка вода.
Добавете захарта и сухата мая. Разбъркайте добре.
Постепенно добавете 1 чаша брашно и разбийте до получаване на смес с консистенция на боза.
Покрийте купата и оставете на топло място за 20 минути.
Първо втасване и месене:
5. След почивката, добавете още 3 чаши брашно (около 400-450 г), солта и олиото/маслото.
6. Замесете меко и леко лепнещо тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
7. Покрийте и оставете да втасва отново за 20 минути.
Оформяне:
8. След втасването, леко премесете тестото и го разделете на 3 равни части.
9. Поръсете повърхността с брашно и оформете всяка част, като я разточите леко и завиете навътре, за да се получи руло.
10. Подредете оформените хлебчета в тава, покрита с хартия за печене.
11. Оставете за последно втасване, докато удвоят обема си (около 20-30 минути).
Печене:
12. Намажете повърхността с разбит жълтък, смесен с малко прясно мляко.
13. Направете няколко разреза с остър нож.
14. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 минути, докато станат златисти и хрупкави.
15. Извадете и покрийте с кърпа за 5 минути, за да омекнат леко.
Тази рецепта е съкровище, споделено от опитен пекар.
С минимални съставки и малко търпение, ще получите хляб, който ще впечатли всички у дома.
Насладете се на аромата, вкуса и текстурата, които само истински домашен хляб може да предложи.
Пробвайте – веднъж направен, тази рецепта ще се превърне в част от вашето домашно меню!
Опитайте и споделете с приятели – нека всеки научи тайната за перфектния хляб! 🥖✨
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!