Най-лесният бананов крем БЕЗ ЗАХАР! 🍌 Идеален за торти, десерти и украса! 🎂😋
Ако търсите вкусен, здравословен и лесен за приготвяне крем без добавена захар, тази рецепта е точно за вас!
Банановият крем е идеален за пълнеж на торти, сладоледи, тарталети, профитроли или просто като самостоятелен десерт.
Богат на вкус, с кремообразна текстура и естествена сладост, този крем ще стане любимият ви избор за разнообразни сладкиши.
Необходими съставки:
5 банана (около 500 гр.)
1/2 лимон (30 мл сок)
300 мл мляко (топло или студено)
50 гр. царевично нишесте (или 100 гр. брашно като алтернатива)
3 жълтъка
1 ч.л. ванилова есенция
500 мл много студена сметана (млечна или растителна)
50 гр. масло (по възможност безсолно)
Начин на приготвяне:
Подготовка на бананите
Обелете и нарежете бананите на кубчета.
В тенджера разтопете 50 гр. масло и добавете нарязаните банани.
Полейте ги със сока от половин лимон и оставете да къкрят на слаб огън за около 2 минути, като разбърквате периодично.
Намачкайте бананите с вилица или блендер до получаване на пюре.
Приготвяне на крема
Махнете съда от котлона и добавете малко от млякото към банановото пюре.
Разбъркайте добре и добавете 50 гр. царевично нишесте и трите жълтъка.
Продължете да бъркате и постепенно добавяйте останалото мляко.
Върнете сместа на котлона, добавете ваниловата есенция и гответе на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато кремът се сгъсти.
Прехвърлете готовия крем в стъклена или стоманена купа, покрийте с найлоново фолио (директно върху повърхността, за да не хване коричка) и оставете да се охлади за поне 2 часа в хладилника.
Добавяне на сметаната
Разбийте 500 мл много студена сметана за около 3 минути, докато стане пухкава и стабилна.
В отделна купа разбийте вече охладения бананов крем, за да стане по-кремообразен.
Постепенно добавете банановия крем към разбитата сметана и разбийте до гладка и плътна консистенция.
Съвети за съхранение и приложение:
Кремът може да се приготви един ден предварително.
Съхранявайте в хладилник до 5 дни.
Подходящ за торти с диаметър 15-18 см и височина 10 см.
Идеален за украса на кексчета, пълнеж за сладоледени сандвичи и различни десерти.
Не е подходящ за фонданови покрития и многоетажни торти.
Заключение
Този бананов крем е не само изключително вкусен, но и лесен за приготвяне с минимални съставки.
Неговата натурална сладост и кремообразна текстура го правят перфектен избор за различни десерти.
Опитайте го и се насладете на един здравословен и ароматен крем, който ще впечатли всеки, който го опита!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!