Google Translate

Търсене в този блог

Как да си направим шоколадови бонбони у дома

Домашно приготвените шоколадови бонбони са перфектното удоволствие за всеки любител на шоколада. 

Освен че са изключително вкусни, те могат да бъдат персонализирани според вашите предпочитания – с ядки, сушени плодове, кафе на зърна или дори ядливи златни листа. 

В тази рецепта ще ви покажем как да направите лесни, но невероятно вкусни шоколадови бонбони у дома.

Необходими съставки

За шоколадовата смес:

150 г черен шоколад (56%)

150 г млечен шоколад (35%) (Можете да използвате и само 300 г черен шоколад.)

90 мл пълномаслено мляко (Ако използвате сметана вместо мляко, сложете 150 г сметана и намалете маслото до 1 ч.л.)

40 г (3 с.л.) безсолно масло

Важно: Използвайте кувертюр, тъй като съдържа какаово масло. Шоколад с растителни мазнини (напр. кокосово масло, соево масло) няма да се втвърди правилно.

За шоколадово покритие:

Тъмен шоколад (темпериран или смесен)

Млечен шоколад (темпериран или смесен)

За декорация:

Сушени плодове, ядки, кафе на зърна, ядливи златни листа

Начин на приготвяне

Подготовка на формата

Разрежете 1-литрова картонена кутия от мляко и я покрийте с хартия за печене.

Разтопяване на шоколада

Загрейте млякото до момента, в който започва да образува балончета по краищата, след което го свалете от огъня.

Залейте начупения шоколад с горещото мляко и оставете за няколко минути да се разтопи.

Разбъркайте до гладка консистенция и добавете мекото масло. Разбърквайте внимателно, за да не вкарвате въздух.

Оформяне на бонбоните

Изсипете шоколадовата смес в подготвената форма и разтресете леко, за да премахнете въздушните мехурчета.

Покрийте с фолио и поставете във фризера за 3-4 часа.

След стягане, нарежете на 32 парчета и оформете топчета.

Покритие и декорация

Оваляйте ги в какао и ги украсете по избор

Разтопете шоколада за покритието и потопете бонбоните в него.

Оставете излишния шоколад да се отцеди и поръсете с ядки, сушени плодове или кафе на зърна.

Оставете в хладилник да стегнат напълно.

Съхранение

До 1 седмица в хладилник – Оставете на стайна температура за 1-2 часа преди консумация.

До 2 месеца във фризер – Съхранявайте в херметически затворен контейнер.

Заключение

Домашните шоколадови бонбони са чудесен начин да изненадате близките си с нещо вкусно и ръчно направено. 

Можете да ги опаковате красиво и да ги подарите на приятели или семейство. Не забравяйте да ги съхранявате в хладилник, за да запазят свежестта си!

Шоколадовите бонбони са чувствителни към температурата, така че не забравяйте да ги съхранявате в хладилник!

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации