Домашно приготвените шоколадови бонбони са перфектното удоволствие за всеки любител на шоколада.
Освен че са изключително вкусни, те могат да бъдат персонализирани според вашите предпочитания – с ядки, сушени плодове, кафе на зърна или дори ядливи златни листа.
В тази рецепта ще ви покажем как да направите лесни, но невероятно вкусни шоколадови бонбони у дома.
Необходими съставки
За шоколадовата смес:
150 г черен шоколад (56%)
150 г млечен шоколад (35%) (Можете да използвате и само 300 г черен шоколад.)
90 мл пълномаслено мляко (Ако използвате сметана вместо мляко, сложете 150 г сметана и намалете маслото до 1 ч.л.)
40 г (3 с.л.) безсолно масло
Важно: Използвайте кувертюр, тъй като съдържа какаово масло. Шоколад с растителни мазнини (напр. кокосово масло, соево масло) няма да се втвърди правилно.
За шоколадово покритие:
Тъмен шоколад (темпериран или смесен)
Млечен шоколад (темпериран или смесен)
За декорация:
Сушени плодове, ядки, кафе на зърна, ядливи златни листа
Начин на приготвяне
Подготовка на формата
Разрежете 1-литрова картонена кутия от мляко и я покрийте с хартия за печене.
Разтопяване на шоколада
Загрейте млякото до момента, в който започва да образува балончета по краищата, след което го свалете от огъня.
Залейте начупения шоколад с горещото мляко и оставете за няколко минути да се разтопи.
Разбъркайте до гладка консистенция и добавете мекото масло. Разбърквайте внимателно, за да не вкарвате въздух.
Оформяне на бонбоните
Изсипете шоколадовата смес в подготвената форма и разтресете леко, за да премахнете въздушните мехурчета.
Покрийте с фолио и поставете във фризера за 3-4 часа.
След стягане, нарежете на 32 парчета и оформете топчета.
Покритие и декорация
Оваляйте ги в какао и ги украсете по избор
Разтопете шоколада за покритието и потопете бонбоните в него.
Оставете излишния шоколад да се отцеди и поръсете с ядки, сушени плодове или кафе на зърна.
Оставете в хладилник да стегнат напълно.
Съхранение
До 1 седмица в хладилник – Оставете на стайна температура за 1-2 часа преди консумация.
До 2 месеца във фризер – Съхранявайте в херметически затворен контейнер.
Заключение
Домашните шоколадови бонбони са чудесен начин да изненадате близките си с нещо вкусно и ръчно направено.
Можете да ги опаковате красиво и да ги подарите на приятели или семейство. Не забравяйте да ги съхранявате в хладилник, за да запазят свежестта си!
Шоколадовите бонбони са чувствителни към температурата, така че не забравяйте да ги съхранявате в хладилник!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!