Невероятно вкусни картофени кюфтета с плънка от кайма
Ако никога не сте опитвали тези картофени кюфтета с плънка от кайма, е време да го направите!
Те са перфектни както за обяд, така и за вечеря, а комбинацията от мек картофен слой и сочна месна плънка ги прави неустоимо вкусни.
Хрупкави отвън и крехки отвътре, тези кюфтета ще станат любимото ви ястие, което със сигурност ще впечатли цялото семейство.
Необходими продукти
За плънката:
400 г кайма (телешка, свинска или смес)
1 глава лук (наситнена)
3 скилидки чесън (настъргани или пресовани)
2 с.л. галета
1 яйце
1,5 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
4 с.л. слънчогледово олио
4 стръка магданоз (наситнен)
За картофената смес:
1 кг картофи
50 г масло
1,5 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
100 г сирене чедър (настъргано)
4 стръка магданоз (наситнен)
За панировката:
1/2 чаша брашно (60 г)
1 чаша галета (120 г)
2 яйца
1/2 ч.л. сол
Слънчогледово олио за пържене
Начин на приготвяне
1. Приготвяне на плънката:
В купа сложете каймата.
Добавете ситно нарязания лук, настъргания чесън, галетата, яйцето, олиото, солта, черния и червения пипер.
Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
Добавете магданоза и разбъркайте отново.
Оформете малки кюфтенца с големина на орех.
2. Пържене на кюфтетата:
В тиган загрейте малко олио на средна температура.
Запържете кюфтенцата от всички страни до златисто.
Оставете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
3. Приготвяне на картофената смес:
Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода до омекване.
Отцедете ги и ги намачкайте с маслото, както се приготвя картофено пюре.
Овкусете със сол и черен пипер.
Добавете настърганото сирене чедър и разбъркайте добре.
Сложете наситнения магданоз и разбъркайте отново.
4. Оформяне на кюфтетата:
Намазнете леко ръцете си с олио.
Вземете малко количество от картофената смес и оформете плоска питка.
Поставете в средата 1 кюфте и внимателно оформете топка, като покриете цялото кюфте с картофената смес.
5. Панировка:
В три отделни купи подгответе брашното, разбитите яйца (с малко сол) и галетата.
Оваляйте всяко картофено кюфте последователно в брашно, яйца и галета.
6. Пържене:
Загрейте достатъчно олио в дълбок тиган.
Пържете кюфтетата на средно силен огън до златиста и хрупкава коричка.
Извадете ги върху кухненска хартия, за да попият излишната мазнина.
Тези картофени кюфтета с месна плънка са истински кулинарен шедьовър, който съчетава хрупкавост, мекота и наситен вкус.
Те са перфектни както самостоятелно, така и поднесени с кисело мляко, чеснов сос или свежа салата.
Лесни за приготвяне и невероятно вкусни – определено си заслужава да ги опитате! Приятен апетит! 🍽️😋
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!