Хрупкави картофени палачинки със сочен пълнеж — истинско удоволствие за всеки ден!
Ако обичате ястия, които съчетават хрупкавост и сочен пълнеж, тези картофени палачинки ще ви станат любими!
Лесни за приготвяне и изключително вкусни, те са перфектни за бърза вечеря или специален обяд. Всяка хапка ще ви накара да искате още!
Необходими продукти:
За картофените палачинки:
6 картофа (средно големи)
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 яйце
2 с.л. брашно
Сол и черен пипер на вкус
Растително масло за пържене
За пълнежа:
300 г пилешко филе (или свинско по избор)
1 глава лук
200 г гъби
1/2 чаша сметана (20%)
1 ч.л. сух чесън
1 ч.л. къри
Сол и черен пипер на вкус
1 връзка зелен лук
100 г настъргано сирене моцарела
Растително масло и малко масло за пържене
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на картофените палачинки:
Подгответе картофите: Обелете ги, измийте ги и ги подсушете.
Настържете картофите на ситно ренде и ги прехвърлете в купа. Ако се отдели много сок, изцедете го.
Добавете лук и морков: Настържете лука и моркова по същия начин като картофите.
Смесете ги с картофите, добавете ситно нарязания чесън и разбъркайте добре.
Подправете: Добавете сол, черен пипер и 1 яйце.
Разбъркайте добре всички съставки. След това добавете брашното и отново разбъркайте.
Запържете картофените палачинки: Загрейте растително масло в тиган на умерен огън.
Вземете около 2 с.л. от картофената смес и я поставете в тигана, като внимателно разстелете за да оформите кръг.
Пържете по 2-3 минути от всяка страна, докато станат златисти и хрупкави. Повторете, докато изпържите всички палачинки.
2. Приготвяне на пълнежа:
Пригответе пилето: Нарежете пилешкото филе на малки кубчета. Загрейте малко растително масло в тиган и добавете пилето.
Подправете със сол, сух чесън и къри. Пържете при постоянно разбъркване до готовност. Прехвърлете пилето в купа.
Запържете лука и гъбите: Нарежете лука на ситно и го запържете в същия тиган с малко растително масло и парче масло.
Добавете нарязаните гъби и гответе. Подправете със сол и черен пипер.
Добавете сметана: Към запържените гъби и лук добавете сметаната и оставете да къкри, докато сосът се сгъсти. Смесете сметановите гъби с пилешкото филе.
Завършете пълнежа: Нарежете зелен лук и го добавете към пълнежа. Разбъркайте всичко добре.
3. Сглобяване на ястието:
Напълнете картофените палачинки: Вземете една хрупкава палачинка, поставете от пилешкия пълнеж върху едната ѝ половина, добавете настъргана моцарела и покрийте с другата половина.
Запечете: Поставете пълнените палачинки в тава за печене, поръсете отгоре с малко моцарела и ги запечете във фурната на 180°C за около 5 минути, докато моцарелата се разтопи.
Тези хрупкави картофени палачинки с богат пилешки пълнеж са перфектни за всякакви поводи!
Сочният пълнеж и разтопеното сирене са комбинация, на която никой няма да може да устои.
Насладете се на това вкусно ястие още топло и хрупкаво! Приятен апетит!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!